Sayfa Yükleniyor...
Günlük hayatta en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesidir diş bakımı ve hijyeni. Bu hafta diş bakımı ile ilgili bilgilerimizi biraz tazelemek ve öğrendiğim yeni bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Önemli bulduğum noktaları özetleyerek maddeler halinde sizin için sunacağım. Sabır ve dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum.
Kullanılması gereken diş fırçası, diş fırçalama şekli, diş macunu seçimi, yediğimiz yiyecekler Hem beden sağlığı hem de diş sağlığı açısından hepsi ile ayrı ayrı fikir sahibi olmak gerekir.
-Diş fırçalamaya geçmeden önce uygun bir diş fırçası seçerek işe başlanabilir. Birçok diş hekimi küçükbaşlı, orta-yumuşak kıllı fırçaları önermektedir. Nedeni bu tarz diş fırçalarının bakteri plağını ve diğer kalıntıları daha etkili bir şekilde temizlediği yönündeki düşüncelerdir. Ve üç ayda bir hijyen açısından diş fırçası değiştirilmelidir.
-Etkin şekilde bir fırçalama sağlıklı dişlerin olmazsa olmazlarındandır. Dişlerin, diş eti çizgisine kadar kısa ve nazik hareketlerle tüm iç dış yüzey bölgeleri fırçalanmalıdır. Bu aşamada sadece diş değil dili de fırçalamak daha ferah bir nefes için önerilmektedir. Dişleri bastırarak fırçalamak dişleri temizlemek yerine aşınmalara neden olup dişin altındaki sarı tabakaları ortaya çıkartıp dişin sarı görünmesine yol açar.
-Fırçanın üzerine koyulan diş macunu az granür içermeli ve macunun miktarı mercimek tanesi büyüklüğünde olmalıdır. Diş macunu seçerken mümkün olduğunca flüorür içerikli olanı tercih edilmelidir. Diş macunlarının içeriğinde aşındırıcı, nemlendirici, bağlayıcı, köpürtücü, tatlandırıcı, koruyucu ve terapötik ajanlar ve su bulunur. Diş macunlarının içeriğine florür, mentol, sodyum florid, triklosan gibi maddeler eklenerek etkileri arttırılmıştır. Başta ABD, Kanada ve diğer gelişmiş ülkelerde diş macunları yüzde 90 oranında florid içermektedir. Yapılan araştırmalarda florid içeren diş macunu kullananlarda diş çürüğü görülme sıklığında azalma olmuştur.
-Tabii ki yiyecekler de çok etkili. Dişlerde kolayca leke bırakan kahve, çay, kuş üzümü, gazlı içecekler ve turunçgil suları gibi yiyecek ve içeceklere dikkat edilmeli. Dişlerde leke giderimine yardımcı olan bazı yiyeceklerde mevcut. Elma, kereviz, havuç, armut, salatalık, çilek, karnabahar ve çiğ sebzeler bunlar arasında sıralanabilir. Bu yiyecekler tükürükle birleşerek dişleri doğal yollardan temizler. Bu yiyecekler dişleri bakterilerden arındıran doğal lifler içermektedir.
-Eğer dişlerinizin temizliğinden emin olmak istiyorsanız muhakkak diş ipi kullanılmalı. Veya buna alternatif olarak diş arası fırçası kullanılabilir. İlk kullanımlarda kanamalar olabilir ama bu kanamalar sürekli devam etmediği sürece endişe verici değildir. Bu yöntem ile diş aralarındaki yiyecek parçaları daha etkili bir şekilde arınıp bakteri plağının temizlenmesine ve oluşmasına engel olacaktır.
-Çok daha sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsak günde iki defa yapılması tavsiye edilen ağız gargaralarını deneyebiliriz. Bu ağız gargaraları sadece dişler için değil ağız içinde komple bir hijyen sağlar. Yüksek çürük riski olan bireyler klorheksidin etken maddeli ağız gargarası tercih etmelidir. Çünkü klorheksidin bakterilere çok etkin bir şekilde yapışarak bakteri tabakasını yok eder. Ve uzun süreli bir koruma sağlar. Ayrıca araştırmalara göre klorheksidin ve floridin birlikte kullanılması daha uzun süreli antibakteriyel etki meydana getirmiştir.
Sıklıkla ağız kokusundan şikayet ediyorsanız; çürük diş, diş eti hastalığı, sindirim sistemi, sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar bunun ana nedeni olabilir.
Diş ve ağız bakımı özen gerektirmektedir. Bu konuda doğru bilinen yanlışlar çok fazla vardır. Bunlar gerekli web sitelerinde mevcuttur. Okumanızı özellikle tavsiye ediyorum. Daha sağlıklı ve uzun ömürlü dişler için bazı önemli ayrıntılar bilinmeli ve dikkat edilmelidir.