Sayfa Yükleniyor...
yilmazelif68@gmail.com
Bu hafta da yine zencefilgiller familyasından devam ediyorum. Zencefil kokusu ve hoş tadı ile zerdeçala göre daha çok bilinen ve tüketilen baharatlar arasında yerini alıyor. Zencefili neden ve nasıl tüketmeliyiz diye merak ediyorsanız bu yazı tam size göre
Mineral bakımdan oldukça zengin olan zencefil yapısında B3, B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum bulundurmaktadır. İçeriğinde bulunan uçucu yağlar ve yüksek orandaki nişasta zencefile vitamin verir. Patatesimsi bir yapıya sahip olan bu bitki patateste bulunan maddelerin hemen hemen hepsini içermektedir.
Neden Tüketmeliyiz?
Zencefilin alternatif tıpta kullanımı eski zamandan berri görülmektedir. Özellikle kış aylarında ön raflara çıkan zencefil hastalıklarla mücadelede ve hastalıklardan korunmada akla gelen bitkilerden bir tanesidir.
Başta soğuk algınlığına, mideye, hazma, ağrı ve iltihaplara, bağışıklık sistemine ve daha birçok hastalığa karşı tüketilmesi tavsiye edilmiştir. Zencefil iyi bir antioksidan olup vücuttaki oksitleri temizleyip dışarıya atılmasına yardımcı olur.
Antiseptik özelliği ile kanın temizlenmesini sağlar, mide bulantılarını giderir, mide ağrılarına ve hazımsızlığa iyi gelir, bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar, kalp ritminin düzene girmesini sağlar, baş ağrılarını giderir, rahat bir uyku sağlar, kandaki kolesterolü birçok bitkiye kıyasla daha fazla oranda düşürür.
Hem içecek olarak tüketimi hem de baharat olarak tüketilebilir.
Takviye amaçlı kapsüller halinde, toz ve kök biçimlerinde balla ve limon ile karıştırılarak tüketilen zencefil farklı şekillerde kullanılmaktadır.
Zencefil çayı hazırlamada; İki diş kök zencefil 20 dakika 2 bardak suda kaynatılıp günde üç defa yemeklerden önce aç karnına içilmesi tavsiye olunur. Çay hazırlamada kullanılan zencefiller sonrasında kesilip yenebilir. Ayrıca zencefil çayının ılık olmasına dikkat edilmelidir. Zencefil tozunun gargara yapılarak kullanılması ağızda oluşan kokuları ve yaraları giderir. Toz zencefil ile hazırlamak isterseniz; Bir yemek kaşığı toz zencefili bir su bardağı sıcak su ile karıştırılarak içilebilirsiniz. Çay, bal, zencefil karışımı farklı tatları sevenler için tavsiye edilir.
Yemeklerde; Bağırsakları çalıştırarak hazmı kolaylaştırması bakımından özellikle yemeklerde kullanımı tercih edilebilir. Asya bölgelerinde yemekler ile birlikte tüketilmesi dışında turşu olarak da tüketiliyor. Toz zencefil balık, tavuk ve kırmızı ette az miktarda kullanılabilir. Pasa ve tatlılara da hoş bir tat verir.
Dikkat: Zencefil bilinçsiz tüketilmemelidir. Kan şekeri seviyesi düşük olup ilaç kullananlar ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır. Aşırı tüketilmemeli, iki yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır.
Yeni yılın herkese sağlık, huzur, mutluluk ve başarı getirmesini diliyorum. Sağlıkla kalın