Teknolojinin gelişmesi insanların yıllar içerisinde kat ettiği süreçle paralellik gösteriyor. İnsanların gelişmekte olmasının şüphesiz ki birincil kaynaklarından biri de internetin icadıdır.
GELİŞEN TEKNOLOJİ İNSANLIĞA BİR SON HAZIRLIYOR MU?
Bu konu ile ilgili sonraki yazımda daha geniş yer vermeyi düşünüyorum. Aslında bir anlamda teknoloji insana bir son çiziyor belki de. Ütopik verilere dayanarak bunu söylemiyorum. Bilimde bu yoktur. Bilim her zaman deneysel verilere dayanır, açık ve nettir. Çok hızlı tüketiyoruz ve çok hızlı geliştiriyoruz. Bu sonu da çok hızlı gelişen teknoloji hazırlıyor
Bilim kurgu filmlerinin konu aldığı Yapay zeka İnsanlığa tehdit olarak gördükleri yapay zeka ile ilgili gelecekteki tehditler anlatılıyor. Hatta bir grup var ki sloganlı t-shirtler ve pankartlar ile robotları protesto ediyorlar.
SATIL ALMAYA, ALIŞ-VERİŞE OLAN EĞİLİMİMİZ NEREDEN GELİYOR?
Görsel iletişimin yazılı ve sözlü iletişimi alt ettiği bir çağda yaşıyoruz. İnternette birçok ürün görselleri izliyoruz. Sosyal hesaplarda dolaşırken karşımıza minik ürün reklamları çıkıyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre bir kullanıcı ayda ortalama 19 saat video içerik tüketirken, bu içeriğin yüzde 60ını ürün videoları oluşturuyor ve bu videoları izleyen kullanıcılar ise yüzde 174 oranında satın almaya daha eğilimli oluyor.
Sosyal medya denince akla ilk gelenler bloglar, sosyal ağlar (Facebook, MySpace, LinkedIn), içerik paylaşım toplulukları (YouTube, Flickr, del.icio.us), wikipedia, Podcastler ve forumlardır.
Sosyal medya bugün öylesine önemli hale geldi ki artık şirketler de bu kanalları yoğun bir şekilde kullanmaya ve yazılan müşteri eleştirilerini değerlendirmeye başladılar.
Twitterda ve Facebookta binleri ve milyonları aşan takipçisi olan birçok giyim mağazaları, gelen müşteri yorumlarını dikkate alıp yıllık strateji planlarını buna göre oluşturuyor.
Hayatımıza getirdiği yeniliklerden bahsedelim
Gelişen teknolojinin olumsuz yönleri var tabi ki. Fakat olumlu yönleri de oldukça fazla. Nitekim hayatımızı kolaylaştırıyor. Hem de oldukça
SİLİNEBİLİR KAĞIT MI?
2007 yılına gidelim. Xerox'un yakın geçmişte duyurusunu yaptığı silinebilir kağıt buluşu, ABD'de kamuoyuna tanıtılmış.
Xerox'tan yapılan açıklamaya göre, duyurulduğu ilk günden itibaren ilgi uyandıran ve TIME dergisi tarafından 2007 yılının en iyi buluşları arasında gösterilen silinebilir kağıt buluşunun, şirketin Kanada'daki Ar-Ge Merkezi ve Palo Alto'daki PARC Ar-Ge Merkezinin ortak çalışmasının bir sonucu olarak ortaya çıkmış.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
Gelecekteki kağıt tüketim anlayışını değiştirebileceği gözüyle bakılan bu teknoloji geçici olarak var olacak görüntüler yaratmanın yöntemlerini ararken bulundu. Çalışmalar ilerlerken (tamam şimdi bulduk) denilen nokta, belli miktar dalga boylarında ışık alan parçaların renk değiştirdikleri ve belli bir süre sonra kendiliğinden ortadan kayboldukları an oldu. İnsanoğlu bu noktadan hareket ederek, şu an için kendisini 1624 saat arasında silen, defalarca tekrar kullanılabilen silinebilir kağıt buluşu ile tanışmış oldu.
KARANLIKTA DÜŞMEYECEĞİZ
Üzerinde yürürken ışık saçan Footlume isimli halılar gece için tasarlanmış.
Londra'daki South Bank Üniversitesi'nden iki öğrencinin ödevleri için geliştirdikleri Footlume isimli halı, hiç beklenmeyen bir ilgi görerek bir anda teknoloji dünyasının yıldızları arasına girmiş. Leona Dean ve Zoe Robson isimli öğrenciler, şarj edilebilir pil ile destekledikleri halının karanlıkta yol bulmayı kolaylaştıracağını savunuyorlar.
Footlume içerisine yerleştirilen özel ışıklar, üzerlerine basıldığında yanmaya başlıyor ve kullanıcısına yol gösteriyor.
Henüz prototip aşamasında bulunan Footlume, dekorasyon uzmanları tarafından yakın geleceğin teknolojik evleri için önemli bir buluş olarak gösterilebilir.
Bazı buluşlar hayatımızda gerçekten çok fazla kolaylık sağlıyor. Teknolojinin sürekli gelişimi yenilikleri getiriyor. Türkiyede Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi ile bizde teknolojide önde gelen isimlerinden olacağız.