Sayfa Yükleniyor...
Suç kimde?
Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK tarafından, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal’ın katılımları ile başarısız bulunan girişimciler için bir çalıştay düzenlendi. O çalıştayda başarısız olan girişimcilerin neden başarısız olduğu ve iş fikirlerini geliştirilmesi gereken yönleri ile ilgili konuşmalar yapıldı. Ve Prof. Dr. Hasan Mandal çalıştaya katılan girişimcileri etrafına toplayarak soru ve önerilerini ilgiyle tek tek dinledi. Başarısız olan girişimcilerin içinde iş fikri için patent başvurusu yapanlar, firmaların yöneticileri ile birebir görüşüp yatırım desteği alanlar, ortaklık anlaşması yapanlar var. Girişimcilerin birçoğu, TÜBİTAK tarafından girişimcinin iş fikrini değerlendirmesi için akademisyenler, sanayiciler ve yatırımcılardan oluşturulan jürinin/Panelistin hatalı değerlendirme yaptığı yönünde. Bir kısmı ise Uygulayıcı Kuruluş tarafından yanlış yönlendirildiği, TÜBİTAK’ın istediği şekilde bir yönlendirilme yapılamadığı için başarısız olunduğu yönünde.
Elenme/Reddedilme gerekçelerinde bir anlaşılmazlık var
TÜBİTAK’ın değer verdiği yenilikçilik, teknolojik düzey, katma değeri yüksek ürünlerin pazar payı oldukça yüksek olup müşterisi olan, aynı zamanda firma desteği alan girişimler panelistler tarafından olumsuz değerlendiriliyor. TÜBİTAK’ın öncelik verdiği değerlere panelistler öncelik vermiyor olabilir mi? Sorusu akla gelmiyor değil? Bazı girişimcilerin reddedilme nedeni ise ekibin yetersizliği. Fakat bu noktanın iyi anlaşılması kesinlikle şart. Ekibin iş fikrini gerçekleştirmesi için stratejik adımlar atarak bu kadar elemeden geçip bu kadar kişinin arasından sıyrılıyor ise bence o ekip yetersiz olamaz. Eğer bu sebeple eleniyorsa o zaman ya Uygulayıcı Kuruluşlar yanlış yönlendirme yapıyor; Ya da panelistler doğru değerlendiremiyor. Bazı girişimcilerin ise iş fikirleri yenilikçi/teknolojik bulunmadığı için reddediliyor. Girişimcinin destek almama nedenlerinden bir tanesi de bu.
Peki, hangi iş fikirleri destek aldı?
Fakat iş fikrini patent ile destekleyen, Uygulayıcı Kuruluş onayından geçen, katma değeri, yapılabilirliği yüksek olan ve yine firma desteği alan bir iş fikri bu nedenler ile eleniyorsa iş fikri destek bulan 146 girişimci arasında kimler var?
Başarısız olan girişimciler ne yapacak?
Fazla Sermayesi olmayan girişimci iş fikrini hayata geçirmek için ya tekrar aynı programa başvurup 6 aylık bir sürece girecek. Ya da TÜBİTAK’ın ve diğer kuruluşların girişimciye sağladığı desteklerini araştırarak hibe desteği alıp şirketini kuracak. Fakat bu süreçte hayatını bir şekilde idame ettirmenin yolunu da bulmaya çalışacak. Aynı zamanda iş fikrini hayata biran önce geçirmek için stratejik adımlar atacak. Çünkü bu programlarda ret yeme ihtimali her zaman var.
Sonuç
Ya Uygulayıcı Kuruluşlar TÜBİTAK’ı anlamıyor. Ya da panelistler TÜBİTAK’ı anlamıyor. Bir anlaşılmazlık olduğu ortada. Fakat bu sorundan en çok etkilenen girişimci. Bu soruna acilen çözüm bulunmalı.