Sayfa Yükleniyor...
Yakından takip edenler bilirler (genç) girişimcileri destekleme programları son yıllarda gittikçe artıyor. Bu programlar içerisinde en avantajlı ve en çok yönlendirilen programlardan bir tanesi TÜBİTAK tarafından %100 hibe ile desteklenen BİGG-1512 (Bireysel Genç Girişim) programı.
2012 yılından bu yana birçok girişimci iş fikirlerini gerçekleştirmek için bu programdan yararlandı. Geçen yıllarda TÜBİTAK başvurular arasından neredeyse %60’a yakın girişimciye destek verdi. Bunlar arasından bir kısım girişimci battı. Hatta bazı girişimciler ürünü yanlış konumlandırdığı için iş planını değiştirmek zorunda kaldı. Tabi bazı girişimcilerde girişimlerini büyüttü. Bu yıl TÜBİTAK destek verdiği girişimci oranını düşürerek %35’e yakın kişiye destek verdi. Başarısızlık oranı %65. Böyle güzel kurgulanmış bir sistem için oldukça önemli bir düşüş. Bu düşüşün birçok farklı sebebi var tabii. Ama ben bir girişimci gözü ile değerlendirmelerde bulunacağım.
Uygulayıcı kuruluşların buradaki işlevi ne?
TÜBİTAK BİGG programı kapsamında koymuş olduğu kriterleri sağlayan Teknokent’ler içerisinden, Uygulayıcı kuruluşlarını seçer. Uygulayıcı kuruluşlar ise başarılı bulduğu girişimci adaylarını seçer ve eğitim, mentörlük, kuluçka gibi geniş çerçevede hizmetler sunar. Amacı yenilikçi, teknolojik, yapılabilirliği, pazar payı ve katma değeri yüksek iş fikirlerini TÜBİTAK’ın istediği şekilde eğitmek ve TÜBİTAK’a yönlendirmek. Girişimciler yaklaşık 6 ayı süren bir sürece tabi olur. Girişimcinin amacı, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanarak şirketini kurmak ve ürününü piyasaya sunmak için stratejik adımları atmaktır.
Girişimciler destek alamadı.
TÜBİTAK girişimcilere verdiği desteği bu yıl beklenmedik bir şekilde düşürdü. TÜBİTAK’ın resmi sitesinde yer alan bilgiye göre, Uygulayıcı Kuruluş olarak seçilen Teknokent’lere toplamda 3323 girişimci başvuru yaptı. Bu başvurulardan 1438’i Uygulayıcı Kuruluşlar tarafından kabul edilerek iş planlarını geliştirmek ve TÜBİTAK desteğini alabilmek için eğitimlere tabi tutuldu.
Bu süreç sonunda sadece 422 girişimci TÜBİTAK’a gitmeye uygun bulundu. Yani ciddi eğitimlerden geçerek vaktinin ve potansiyelinin neredeyse tamamını iş fikri için harcayan bu girişimciler Uygulayıcı Kuruluşların nazarında başarılı bulunan girişimlerdir.
Uygulayıcı Kuruluşlar, girişimcileri başarılı kılmak için birbirleriyle yarış halindedir. Bu sebeple en iyi hizmeti sunmak için en başarılı mentörler ile en başarılı firmalar ile çalışırlar. Gelgelelim ki TÜBİTAK bu yıl sadece 146 girişimciye destek verdi. Bu ne demek oluyor; 6 ay boyunca elenerek ciddi eğitimlerden geçen ve zorlu bir mücadele vererek TÜBİTAK’a gitmeye aday gösterilen heyecanlı, umutlu girişimci, tamam iyi olabilirsin ama biz sana destek veremeyiz. Devamı yarın...