2

Glutensiz Gıdalar Zararlı mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 16.10.2018 07:19
  • Güncelleme Tarihi :

Son yıllarda glutensiz ürünlere ilgi hızlı bir şekilde artmaya başladı. Gerek teşhisi konmuş çölyak gibi önemli bir hastalıktan dolayı, gerekse daha sağlıklı bir yaşam için yapısında gluten bulunduran başta buğday, arpa, yulaf gibi önemli ve zengin besin içeriklerine sahip gıdaların tüketimi azalmaya başladı. Fakat glutensiz diyet ile beslenenlerin önem vermesi gereken çok önemli noktalar var.
Demir eksikliği anemisi %50’nin üzerinde
Yapılan bir araştırmaya göre; okul öncesi çocukların ve kadınların %50’sinin evde bilinçsiz olarak hazırlanan gıdalardan dolayı sağlık sorunları yaşadığı belirtilmiş. Bunun sebebinin ise vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunları olduğu vurgulanmış. Bu sorunların en başında demir eksiliği anemisi gelmektedir. İstatistiklere göre anemi gelişmekte olan ülkelerde %43, gelişmiş ülkelerde %9 prevalansa sahip yaygın bir halk sağlığı problemi olarak görülüyor.
Daha da ayrıntıya inersek şuanda orta doğu bölgesinde kırsal ve kentsel kesimlerde demir eksikliği anemisi prevalansı okul öncesi çocuklarda % 17-70, okul çocuklarında % 12,6-50, hamile kadınlarda %11-54 arasında değiştiği saptanmış. Hal böyle olunca ne şekilde bir beslenme şekline sahip olursak olalım, dengeli beslenmenin en başta anemiyi önlemek için kritik bir öneme sahip olduğu tartışılmaz bir gerçek.
Doğal glutensiz gıdalar tercih edin
Kaliteli bir yaşam için beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmek gerekiyor. Özellikle glutensiz diyet ile beslenenler. Çünkü hazır olarak satılan glutensiz gıdaların (gluteni alınmış), geleneksel besinlere göre daha fazla doymuş yağ asidi ve trans yağ asitleri içerdiği araştırma sonucunda ortaya konmuş. Bu sebeple seçilecek gıdalarda gluteni kimyasal işlemler ile alınmış besinlerin yerine doğal glutensiz besinler ile hazırlananların tercih edilmesi önerilmekte. Örneğin yapısında gluten içermeyen ve zengin besin içeriğine sahip kestane iyi bir tercih olabilir.
Demir, E vitamini ve B vitamini eksikliği
Gluten, tahıl tanesindeki total protein içeriğinin %70-75 ini oluşturmaktadır. Buğday, arpa, yulaf gibi gluten içeren fakat önemli ve zengin besin içeriklerine sahip gıdaların tüketimi kesildiğinde bu besin değerlerini karşılayabilecek farklı gıdaların diyete eklenmesi gerekiyor. Buğday, arpa, yulaf gibi temel gıdalarda (glutensiz gıdalara kıyasla) yüksek oranda demir, E vitamini ve B vitamini bulunmaktadır. Bu sebeple, glutensiz diyet ile beslenenlerde başta demir, E vitamini ve B vitamini gibi önemli vitamin ve mineral eksikliğinin görülme sıklığında artış olduğu saptanmıştır.
Bir öneri
Yüksek besin değerine sahip kuru baklagiller, meyveler, sebze (patates), yağlı tohumlar, süt, yoğurt, kefir gibi besinler kontrollü olarak diyete eklenebilir. Glutensiz diyet ile beslenenler özellikle demir, E vitamini ve B vitamini gibi vitamin ve mineral bulunduran sağlıklı besinler tüketerek öğünlerini/ara öğünlerini zenginleştirebilirler.
Sağlıkla kalın..
 

Glutensiz Gıdalar Zararlı mı?
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan