Sayfa Yükleniyor...
Teknoloji geliştikçe darbant ve genişbant erişim kavramlarını daha çok duyar olduk. İnternet erişim hızlarına göre bu kavramlar kullanılmaktadır. Darbant erişim daha az veri iletimine ihtiyaç duyulan uygulamalar için kullanılmakta iken genişbant erişim daha çok veriye bağlı uygulamalarda önemlidir.
İnternet kullanım hızını ön plana çıkan bir unsur; genişbant internet hizmetleridir. Bu doğrultuda her geçen gün genişbant internet hizmetleri ile ilgili düzenlemeler ve çalışmalar artmaktadır.
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan teknoloji ADSL olup, genellikle 256 Kbit/sn ve üzerinde veri akışına imkan veren hizmetler genişbant olarak nitelendirilmektedir. Birçok açık ve kapalı alanda kullandığımız bir diğer Wi-Fi teknolojisi iki yönlü genişbant veri iletimi sağlamaktadır. Özellikle son zamanlarda internet erişiminde alternatif haline genişbant erişim imkanı sunan fiber optik sistemler önem kazanmıştır.
Fiberler ortalama insan saçı boyutlarındadır ve kısaca ışık kaynağından gelen sinyallerin hedefteki kaynağa iletilmesi olarak tanımlanabilir. Fiber optik haberleşme sisteminde bilgi, ışık dalgalarıyla taşınır. Fiber Optiğin ilk ticari uygulaması tıp alanında olmuştur. Cerrahi müdahele ile ulaşılamayan noktalardaki görüntüye ulaşılmak için kullanılan Fiber Optiğin, son dönemlerde lazer tedavilerinde kullanımı artmıştır.
Fiber Optiğin önemli noktadaki gelişimi ve yaygınlaşması özellikle haberleşme alanında olmuş ve dünyada birçok değişikliğe yol açmıştır. Şuanda uzak mesafe haberleşmede sıkça adını duymaktayız. Fakat büyük bir dezavantajı Fiber fiyatlarının ekonomik olmamasıdır. Maliyetinin yüksek olmasına karşın, sağladığı avantajlar (yüksek hız, bant genişliği, mesafe kısıtı olmaması, bilgi güvenliği ve daha az alan kaplaması) fiber teknolojisini cazip hale getirmektedir. Ve birçok sektörde kullanımı yaygın olarak devam etmektedir. Bu sektörlerden bazıları Telekom, yerel alan ağları(Ofis, Banka, AVM, Otel), havacılık, otomotiv sektörü, savunma sanayi, güvenlik ve zayıf akım sistemleridir.
Fiber optik altyapının gelişmesi genişbant erişimini de yakından etkileyecektir. Fiber optik altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından sabırsızlıkla beklediğimiz 4.5G mobil internet hayatımıza girecektir. Bununla birlikte daha hızlı bir internete kavuşmakla birlikte daha fazla bilgi güvenilirliği sağlanacaktır.