2

Mikrodalga Fırın Kullanmalı mıyım?


  • Oluşturulma Tarihi : 11.06.2017 08:10
  • Güncelleme Tarihi :

Mikrodalga fırın evlerde ve restoranlarda çok yaygın kullanılan bir cihazdır. Bazıları için mutfağın vazgeçilmezlerindendir. Tabii pratik olması onu en çok popüler kılan şeydir. Bazen kendi aramızda konuşmalarımızda da mikrodalga fırınların zararlı olup olmadığı hakkında tartışmalara gireriz. Fakat sonuç değişmez mikrodalga fırını herkes sever ve laf konduramaz. Hatta bazıları o kadar çok benimsemiş ki “o benim çocuğum gibi” ifadesini bile dillendirmeye başlamış. Mikrodalgadan kopmak biraz zor olacak ama bazı gerçekleri söylemem gerek.

Araştırmaya başladığımda gördüm ki Mikrodalga fırın konusunda bir tek bizim kafamız karışık değilmiş. İkiye ayrılmış bulunmaktayız; Mikrodalga fırının kullanımını önerenler ve önermeyenler diye. Bu konu ancak ciddi bir yayın araştırması yapılarak aydınlığa kavuşabilir diye düşünüp sebep ve sonuç ilişkileri ile mikrodalga kullanmalı mıyım? Sorusunun cevabını vermeye çalıştım. Maalesef mikrodalganın zararı üzerine Türkçe bir yayına rastlayamadım. Bu konuyu bir eksiklik olarak görüyorum. Geçmişten günümüze tartışmalı cevapların bilimsel kaynağına inip rapor edilen sonuçları sizinle paylaşıyorum.

Mikrodalga fırın 1976’da Sovyetler Birliği’nde yasaklanmış, 1991’de Doktor Hans Ulrich Herkel’in yaptığı bir araştırma raporunda yemek pişirmenin veya ısıtmanın geleneksel olarak pişirilen gıdaya göre sağlık açısından büyük riskler oluşturduğunu bildirmiş. Mikrodalgada ısıtılmış yiyecekleri yiyen insanların hemoglobinde ve lenfoidlerinde kayıp olduğunu açıklamıştır. Yine 1991 yılında Dr. Lita Lee’nin Mikrodalga radyasyonunun sağlığa etkileri kitabında her mikrodalga fırının elektromanyetik radyasyon sızdırdığı, yiyeceklere zarar verdiği ve içerisinde pişirilen maddelerin kanserojen ürünler olduğunu belirtmiş.

1992’de yapılan geleneksel pişirilen gıdalar ile mikrodalgada pişirilen gıdalar arasında yapılan karşılaştırmalı bir çalışmada mikrodalgada alternatif akımdan üretilen dalgalar çarptıkları her gıda molekülünde saniyede bir milyar yada daha fazla polarite tersine çevirmekte yani doğal olmayan moleküller üretmekte bu ise gıdaların yapısını bozmaktadır. 2003’te İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre ise mikrodalgada pişirilip yenen sebzelerin ve meyvelerin, kalp hastalıklarının görülme sıklığını arttırdığını vurgulamıştır. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tunaya Kalkan 2013 yılında gazeteye verdiği bir röportajda, mikrodalga fırınların insan sağlığı bakımından hiçbir zararı bulunmadığını belirterek, “Bu fırınların zararlı olduğu yönündeki görüşler tamamen bir şehir efsanesidir” demiş.

2014’de yayınlanan “12 Facts About Microwaves That Should Forever Terminate Their Use” isimli makalede uzun uzadıya mikrodalga fırınların zararları kaynaklara dayanarak anlatılmıştır.

İsviçre’de yapılan klinik bir araştırmaya göre, mikrodalga fırında ısıtılmış/pişmiş süt ürünleri ve sebzeleri tüketen kişilerin kan basıncında ve kalp atışlarında değişimler görülmüş. 

Mikrodalga fırın radyasyonlu bir cihazdır. Bunun yanı sıra bitkiler ve yeşillikleri mikrodalga fırında ısıttığımızda sorun oluşabilmektedir. Çünkü mikrodalga fırın besin içerisindeki suyu titreştirip ısıttıkça, suyla birlikte bu besin maddeleri de yiyeceğin dışına çıkarak yitirilebilir. Ve bu ufak çapta oluşan radyasyon yiyeceklerin moleküllerinde etkileşim yaparak DNA’larına zarar verir. Yiyeceklerin moleküler yapılarının bozulması sindirim sistemimizi olumsuz yönde etkiler. Hatta çok uzun yıllar mikrodalgaya maruz kalan yiyeceklerle beslenen insanların üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, bu kişilerin büyük çoğunluğunun mide ve bağırsak kanserine yakalandığı tespit edilmiştir. 

Amerikan halk sağlığı (FDA) kriterlerine göre mikrodalga fırınların pişirilerek ölebilen bakterilerin mikrodalga fırınlarda ölmediğini belirtmiş. Ve halk, mikrodalgadan yayılan bazı sızıntılara da dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılmış. Aslında dikkat edilmesi gereken ve tehlike içeren yalnızca mikrodalga fırınlar değil. Günlük yaşantımızda teknolojik aletlerden de mümkün olduğunca uzak kalmak gerekir. Çünkü uzun süre mikrodalga enerjisine maruz kalmak kataraktlara, doğum kusurlarına, kansere ve ciddi hastalıklara yol açmakta.

Sağlıklı günler dilerim.

Mikrodalga Fırın Kullanmalı mıyım?
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan