2

Mucize İlaçlar-3 (Yenibahar)


  • Oluşturulma Tarihi : 08.01.2017 09:08
  • Güncelleme Tarihi :

Osmanlı mutfağında dolmaya lezzet katan ana unsurlardan biridir yenibahar. Benimde yenibaharla tanışmam bu lezzeti keşfetmem ile oldu. Tadı ve kokusunun yanında sağladığı faydalar yönüyle de kullanımını tavsiye edebileceğim doğal ilaçlardan…

Jamaika’da yetişen bir biber çeşidi olan yenibahar ‘Jamaika Biberi’ olarak da bilinmektedir. Özellikle İngiltere’de kullanımı çok yaygındır. Koku ve tat olarak tarçın, karanfil, karabiber ve hindistancevizine benzemesi ile bu baharatların içinde ayrı bir yere sahiptir.

Faydaları:

Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Unutkanlığı giderir. Antiseptik özelliği ile vücut direncini arttırır. Öksürük, nezle, soğuk algınlığına karşı iyi gelir. Baş ağrılarına ve şiddetli sinüzite karşı faydalı olduğu bilinmektedir.

Yenibaharın yağı ise ciltteki bakteri, mantar enfeksiyonları sonucu meydana gelen yaraları iyileştirdiği bilinmektedir.

Kullanımı:

Toz olarak özellikle dolmalara çok güzel bir aroma katar. Etli yemeklerde, pilav içlerinde, puding, aşure, kurabiye, kek ve bisküvilerin içinde tatlı ve tuzlu yiyeceklerde kullanılır. Ayrıca ketçap, turşu, köri sosu ve sosislerde kullanılmaktadır.

Yenibahar bitkisinden elde edilen yağ ise banyo suyuna birkaç damla katılarak masaj yağı olarak kullanılır. Ayrıca iki üç kaşık ılık suya eklenerek sabahları içilebilir.

Keşif:

Yenibaharın, Christof Colomb tarafından Karayiplerde bulunduğuna dair söylemler bulunmaktadır. Colomb daha önce hiç karabiber görmediği için yenibaharı karabiber zannederek, bu bitkiyi alıp İspanya’ya götürmüş ve İspanyolca biber anlamına gelen ‘pimienta’ adını almış. Böylece baharat olarak kullanımı yavaş yavaş bilinip yaygınlaşmış.

Haftaya görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın…

Mucize İlaçlar-3 (Yenibahar)
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan