Sayfa Yükleniyor...
Tüketilmesi sağlık açısından faydalı baharatlardan bir tanesi daha Kokusu bile hafıza ve beyin fonksiyonlarını uyarmaya yetiyormuş. Özellikle migren ve baş ağrısı şikayetleri olanlar bu yazıyı mutlaka okumalılar.
Tarçın, Orta Doğu ve Güney Asya da yetişen küçük ağaç şeklinde bilinir. Sri Lanka civarında bulunduğu söylenmektedir. Asıl enteresan olanı çok eski zamanlarda bu bitkinin altın ve gümüşten daha değerli olduğunun söylenmesi. Çoğu bölgede farklı isimlerle anılmaktadır. Darçın, boru tarçın, şerbet kokusu, tatlı kabuk, lohusa kokusu bunlardan bazılarıdır.
Tarçın ağacından gelen Çin (Cassia) ve Seylan adında iki farklı tarçın türü vardır. Çin tarçını tat ve görünüm olarak diğerine benzerdir fakat Seylan daha tatlıdır ve daha zor bulunur. İçeriğinde sinamaldehid, sinnnamil asetat ve sinnamil alkol bileşenleri vardır.
Nelere iyi gelir?
Yedi farklı antioksidan madde içeren tarçın cilt gençleşmesinde önemli bir yere sahiptir. Mucize ilaç tarçın antibakteriyel ve antimikrobiyel özelliği ile sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur. İçeriğindeki manganez ile kemiklerin güçlenmesini sağlayarak kemik oluşumunu destekler.
Kokusu ve iltihap önleyici özelliği kas ağrılarına iyi gelmektedir. Hafızayı güçlendirir, kan şekerini kontrol altına alır. Ayrıca kan şekerinin düşmesi sonucu oluşan yorgunluk, baş ağrısı ve açlık duygusunu dengede tutar. Soğuk algınlığını önler.
Şişkinliğe ve hazımsızlığa iyi gelir. Ayaklarda oluşan mantar enfeksiyonlarını önler.
Gıda sektöründe de bakteri üretimini önlemek ve raf ömrünü uzatmak için kullanılır.
Bilimsel araştırmalara göre 40 gün boyunca her gün 1 ile 6 gram arası tüketilmesi kolesterol seviyesinde ve kan şekeri seviyesinde önemli düşüşlere yol açıyor.
Bağırsaklarda oluşan gaz, şişme hissini gidererek hazmı kolaylaştırır.
Nasıl kullanılmalı?
Tarçın bir nevi doğal antibiyotik olduğu için toz halinde ve kabuk halinde tüketimi önerilmektedir. Salatalara, bazı yemeklere ve tatlılara toz halinde katılarak da kullanılabilir.
Kemik ağrıları için; günde bir bardak tarçın çayı içebilirsiniz ya da ağrıyan bölgeye tarçın yağı ile masaj yaparak kullanabilirsiniz.
Ayaklarında ve ellerinde üşüme olanlar; 1-2 fincan tarçın suyu içerek bu hissi giderebilirler.
Soğuk algınlığı ve öksürük için; Yarım çay kaşığı tarçını bir çay kaşığı bal ile karıştırarak günde iki veya üç kez tüketebilirsiniz.
Sinüziti olanlar ve baş ağrılarından şikayetçi olanlar için; bir bardak ılık su içine yarım çay kaşığı tarçın karıştırıp başınızın ağrıyan bölgelerine hafif masaj yaparak sürebilirsiniz. Yirmi dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkayıp yüzünüzü yıkamanız yeterli olacaktır.
Ayak mantarları için; tarçın yağını her gece yatmadan önce mantarlı bölgeye sürünüz.
Cilt lekeleri ve sivilce içinde kullanımı için; İki çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı tarçın karıştırılıp üzerine birkaç damla limon sıkarak yüzünüze maske yapın. Yarım saat bekledikten sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
Önemli: Karaciğer rahatsızlığı olanlar, gebelik ve emzirme dönemlerinde olanlar, kan şekeri tedavisi görenler tüketmeden önce doktora danışmalılar.
Güne zinde başlıyım diyorsanız; Çayınız demlerken üzerine birkaç tane kabuklu tarçın atmayı unutmayın. Sağlıkla kalın