2

Neden Kök Hücre Tedavisi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.01.2016 09:08
  • Güncelleme Tarihi :

Kök hücre tedavisinin kullanımını ön plana çıkaran önemli kısım var; İmmün sistem (bağışıklık sistemi) bu tedaviyi reddetmiyor. Böylelikle tıp dünyasında endişe verici olan önemli bir sorun çözülmüş oluyor. Şüphesiz kök hücre tedavisinin üzerinde durulma sebebi ve yeni uygulamaların geliştirilmek istenmesindeki sebep budur.

Kök hücre, birçok dokuda bulunan ve değişerek vücudun doklarını oluşturan hücre olarak tanımlanabilir. Kök hücreler kemik iliği içinde daha fazla kan hücresi oluşturarak insan vücudunda önemli rol oynar. Kemik iliği nakli olarak ta adlandırılan kök hücre naklini de genel olarak tanımlarsak zarar görmüş kemik iliği kök hücrelerinin kişiye kendinden veya başka bir uyumlu vericiden sağlıklı kök hücrelerinin nakledilmesi işlemidir. Yetişkinlerdeki kök hücreler vücudun onarımında görev alır ve erişkin dokuları yenilerler. Bununla birlikte sindirim organları, kan, deri gibi organların yenilenmesinde etkilidirler. Kök hücre tiplerinin hepsi bankalarda bozulmadan saklanıp sonrası için kullanılabilir. Bu özellikleri ile kök hücre çoğu hastalıkların tedavisinde alternatif bir uygulama şansını arttırmıştır.

Kök hücrelerin çoğalma, yenilenme, zarar görmüş dokuyu onarabilme ve onu işlevsel hale getirebilme, başka tür hücrelere farklılaşabilme gibi çok önemli özelliği vardır. Kök Hücre nakli kan ve lenf sistemin de değişikliklere neden olan kanser, akut lösemi ve bazı kalıtsal hastalıkların tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Ve kişinin kendi kök hücreleri veya uygun şartlar taşıyan başka bir uyumlu kişiden farklı bölgelerden alınarak yapılan bir nakildir. Kök hücrenin kaynağına göre kişilere farklı şekillerde nakil işlemi yapılabilir.

Peki kök hücreler nasıl elde edilir?

Erişkin bir insan bedenindeki organ veya dokulardan kök hücre elde edilir. Damarda dolaşan kandan kök hücre elde etmek için kişiye bazı ilaçlar verilir ve kemik iliği uyarılır. Böylece kök hücrelerin damar içinde dolaşan kana geçmesi sağlanır. Belirli bir süre sonra kana geçen kök hücreler belirlenen bir yöntem ile toplanıp hastaya nakledilir. Kemik iliğini oluşturan temel hücre olarak adlandırılan kök hücrelerin nakli giderek uygulama alanları artmaktadır.

İlk önce sadece kemik iliğinin onarımı için kullanılan kök hücreler vücudun diğer doku ve organları içinde umut ışığı oldu. Bir dönem çoğu ülkede kök hücre tedavisine yasaklanma getirilse de her yıl yaklaşık olarak 15 binden fazla kök hücre nakli gerçekleştirildiği vurgulanmış. Kök hücre nakli şuan için bir hastalık tedavi yöntemi olmayıp daha çok doku onarımı amacı ile yapılmaktadır.

Türkiye’ de kök hücre üzerine çalışacak ve araştırma geliştirme faaliyetlerinde bulunacak araştırmacılar için bir etik kurul oluşturulmuştur. Böylece yasal bir prosedür ortaya konmuştur. Çoğu doku ve organların tedavisi için çok düşük oranda bir risk oluşumu öngörülmektedir. Tedavi seçeneğinin çok düşük olduğu hastalık gruplarında kök hücre tedavisi umut verici olacağı düşünülmektedir. Ülkemizdeki çoğu üniversitelerin araştırma ve uygulama hastanelerinde bu konu ile çalışmalar devam etmekte ve gün geçtikçe de başarılı olan yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkmaktadır.

Neden Kök Hücre Tedavisi
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan