Sayfa Yükleniyor...
Sayısal verilere göre son yıllarda probiyotik gıda sektörünün büyüme hacmi hızla artmış. Önümüzdeki 2020 yılına kadar ise daha hızlı bir artış göstereceği öngörülüyor.
Euromonitor verilerine göre probiyotik gıda satışlarının; %76’sını probiyotik yoğurt, %14’ünü fermente süt ürünleri, diğer kısmını ise probiyotik gıda takviyeleri oluşturuyor.
Probiyotik gıdaların pazar değerinin şuan itibari ile 32 milyar avro olup 2020 yılına kadar 43,5 milyar avro seviyelerine yükseleceği tahmin ediliyor.
En güçlü büyüme Birleşik Arap Emirlikleri’nde
2020 yılı sonuna kadar en yüksek büyüme oranının Orta Doğu ve Afrika bölgesinde olacağı tahmin ediliyor. En dikkat çekici olanı ise Birleşik Arap Emirlikleri’nde %156 oranında yüksek bir büyüme oranına sahip olması.
Probiyotik yoğurtlara ilgi artıyor
Japonya, Avustralya, Orta Doğu ve Hindistan’da probiyotik yoğurt pazarı güçlü bir büyüme gösterip bu alanda yatırımlar artıyor. Sayısal rakamlara bakıldığında en çok ilginin probiyotik yoğurt sektöründe olduğu dikkatlerden kaçmıyor.
Probiyotik nedir?
Probiyotik gıdalardan bahsetmişken “probiyotik” kelimesinin anlamını üzerine de konuşalım. Probiyotik, seçici olarak fermente olabilen, gastrointestinal mikroorganizmaların aktivitesini etkileyerek kişinin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan besin bileşenleri olarak tanımlanıyor.
Probiyotiklerin taşınması için en uygun besin matriksi, en kısa tabirle sütün fermente edilmesi ile elde edilen yoğurt, kefir, peynir gibi ürünlerdir.
Peki, tüm fermente süt ürünleri probiyotik mi?
Aslında yoğurt, peynir, kefir gibi fermente süt ürünlerini sıklıkla tüketiyoruz. Bunlar zaten probiyotik değil mi sorusu akla gelebilir. Probiyotik gıdalardan bahsedebilmek için içerisinde raf ömrü sonuna kadar yeterli miktarda canlı probiyotik mikroorganizma (106 cfu/gram) içermesi gerekmekte. Bu sebeple özellikle fermente süt ürünlerinin probiyotik aktivitesini arttırmak ve daha yararlı hale getirmek için sağlığa yararlı canlı “probiyotik” bakteriler eklenmektedir.
Her gün tüketelim, çünkü
Yapılan araştırmalarda, probiyotik bakterilerin özellikle çocuklarda enterik enfeksiyonlara karşı etkili olduğu belirtilmiştir. Ayrıca probiyotik bakterilerin yaşlı kişilerde görülen kabızlık gibi bağırsak problemlerini ve yine her yaş grubu bireylerde birçok nedene bağlı olarak görülen ishal, kabızlık, gaz oluşumu, karın şişliği gibi bağırsak rahatsızlıklarını önledikleri belirtilmiş.
Bol probiyotikli yaşamlar...