2

Rakamlarla Girişimcilik Ekosistemi


  • Oluşturulma Tarihi : 18.09.2018 07:26
  • Güncelleme Tarihi :

Geçtiğimiz günlerde İYTE-Teknopark tarafından verilen bir eğitime katıldım. Eğitimde yer yer Türkiye’de girişimcilik ekosistemi hakkında bilgi verildi ve katılımcılarla bu konu tartışıldı. Hakikaten çok ilginç ve düşündürücü veriler kayda geçmiş. Bende biraz bu konu hakkında araştırma yaptım. Ve ortaya birazdan paylaşacağım sonuçlar çıktı.
Türkiye’de Unicorn şirket sayısı ‘Sıfır’
Türkiye’de 2016 yılında 51 milyon dolar toplam yatırım yapılmış. 2017’de ise bu sayı neredeyse iki katına eşdeğer bir şekilde artarak 103 milyon doları bulmuş. Yatırım yapılan toplam şirket sayısı ise 162 dolaylarında. Bu yatırımları destekleyen toplam melek yatırımcı sayısı sadece 1.000. Bu şirketlerden bir milyar dolar değerlemeye ulaşan girişim yani Unicorn Türk şirket sayısı 0.
Rakamlar gerçeği ortaya koyuyor
Nüfus olarak bizden bir hayli düşük olan İsrail’de yapılan yatırım 5.24 milyar dolar. ABD’de bir yılda yatırım yapılan şirket sayısı 60.000. Unicorn (Stanford mezunu) şirket sayısı ise 70. Aradaki fark gerçeği yansıtıyor…
Türk şirketlerinden çıkan başarılar
Türk şirketleri arasından Yemeksepeti-589 milyon dolar, OpsGenie-295 milyon dolar, Gram Games-250 milyon dolar, Gittigidiyor-217.5 milyon dolar, Markafoni-200 milyon dolar, Pozitron- 100 milyon dolar değerlemeye ulaşan şirketler var. Bunlardan birkaçı yabancılara satıldı.
Yabancı şirketlerin başarıları
Linkedin-26 milyar dolar, WhatsApp-19 milyar dolar, NDS-5 milyar dolar (İsrail şirketi–Cisco’ya satıldı), Instagram-1 Milyar dolar değerlemeye ulaşmış durumda.
En fazla yatırım yapılan alan
Startups.watch’un raporunda yer alan bilgiye göre Türkiye’de yılın en fazla yatırım yapılan üç alanı içerisinde 9,6 milyon dolarla ‘emlak’, 12,8 milyon dolarla ‘yazılım’ ve 18,6 milyon dolarla ‘FinTech ekosistemleri’ yer alıyor. Bu raporda 2010 yılından 2017 yılına kadar ki süreçte fonlama miktarı dikkat çekici bir şekilde artmış. Tabi bu artış Türkiye için iyi bir başarı olsa da dünya sıralamasında bizi başarılı kılmıyor.
Girişimlerin sırrı ölçeklemek
Webrazzi online sitesinde ScaleX tarafından ‘Türkiye’deki girişim ekosisteminin mevcut durumunu ve değerlendirmesini’ ele alan bir rapor incelenmiş. Buna göre, iyi bir ekosistemin oluşması yaklaşık 20 yıl alıyormuş. Burada iş kurma isteği en yüksek olan ülkelere de yer verilmiş. Birinci sırada Şili yer alıyor. Ardından bunu sırasıyla Türkiye, Brezilya ve Polonya takip ediyor. Özellikle 2010 yılında Türkiye’de kendi işini kurmak isteyenlerin sayısı hızlıca artmış. Sanırım bu artışta fon desteklerinin artma oranın da doğrudan bir etkisi var.
Türkiye’den milyar dolarlık girişim (unicorn) çıkıp çıkmayacağı sorusuna ScaleX, “Silikon Vadisi’ndeki girişimlerin sırrı işe başlamak değil ölçeklenmek” yanıtını veriyor. Yani çok basit anlamda girişim yapılabilir, sürdürülebilir, geliştirilebilir ve satılabilir olmalı.
Girişimcilik kavramı iyi analiz edilip girişimleri başarıya ulaştırmak için stratejik adımlar atılmalı. Bunun için çok sayıda nitelikli yatırımcıya ve katma değeri yüksek girişimlere ihtiyaç var.
 

Rakamlarla Girişimcilik Ekosistemi
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan