2

Suyun  Kimyası


  • Oluşturulma Tarihi : 13.03.2016 09:01
  • Güncelleme Tarihi :

Su hem canlı hem de cansız varlıklar için hayat veren bir öneme sahiptir. ‘Su olmazsa yaşam olmaz’ şeklinde net bir ifade vardır. Su gerek kimya gerekse diğer bilimler için farklı özellikleri ile kullanılmıştır. Neden bu kadar önemlidir diye geniş bir araştırma yaptınız mı? Kimya derslerinde suyun kimyası diye bir ders vardır. Bu hafta suyun daha çok kimya açısından tanımını ve önemini vurgulamaya çalışacağım.

Su kimyasal olarak H2O diye gösterilmektedir. Bu göründüğü gibi basit bir formül değildir. Su hidrojen (H) ve oksijen(O) atomlarından oluşur. Bu atomlar bir araya gelerek suyu oluşturur. Suyun asıl önemi burada ortaya çıkar. Çünkü hidrojen(H) ve oksijen(O) atomlarının birbirleriyle yan yana gelirken yaptığı açılar yani birbirine göre konumu çok önemlidir. Ayrıca her yapının kimyada bir bağlanma türü vardır suyun atomlar arasında bağlanma türü suyu önemli kılmaktadır. Birçok açıdan su kimyada incelenir.

Suyun özelliklerini tanımlayan bazı tanımlar vardır. Bunlar hepimizin bildiği tanımlardır aslında. Suyun Ph değeri,  iletkenliği, sertliği, , içme suyunda bulunan metaller(demir, klorür, silis, sülfat…), florür, koku ve tat, bulanıklık, renk bunlardan bazılarıdır.

Öncelikle saf su dediğimizde direk ph akla gelmelidir. Bu spesifik bir özelliktir. Saf su H+ ve OH- iyonları açısından dengededir yani pH değeri 7’dir. pH 0-7 arası asidik (pH azaldıkça asidik özellik artar.), 7 nötr (asit yada baz özelliği yok) 7 - 14 arası bazik (pH artıkça bazik özelliği artar.) olarak nitelendirilir. Türk standartlarına göre, içme sularında pH 6,5 – 8,5 tavsiye edilen değerdir. Fakat sadece bu parametre içme suyunun güvenliği hakkında doğrudan bilgi vermez. Suyun sertliği, evsel, ticari ve endüstriyel kullanımlarda en çok rastlanan problemdir. Suya sertlik veren mineraller daha çok suda çözünmüş olarak bulunan kalsiyum ve magnezyum mineralleridir. Sertliği giderilmiş sulara genel anlamda yumuşak su adı verilir. Yumuşak bir suya sahip olmak tasarruf sağlar. Yumuşak su sert suyun bıraktığı tortu ve kireç birikintilerini bırakmaz. Isıtıcınızda kireç kalıntıları olmadığından en az yüzde 20 enerji tasarrufu sağlanır. Yumuşak suyun insan cildi üzerinde de yararları vardır. Yumuşak suyla banyo yapıldığında cilt daha yumuşak olur. Cilt de sabun kalıntıları kalmaz. Cildin doğal yağı minerallerle kaplanmadığı için ciltler daha yumuşak ve sağlıklı olur.

Sular için bir de bulanıklıktan bahsedilir. Bulanıklığın nedeni; suyun içindeki askıda maddelerden, gözle görünecek büyük tortulara kadar her şey olabilir. Genel olarak kum, kil, silis, kalsiyum karbonat, demir, mangan, sülfür vb. gibi maddeler bulanıklığa neden olur. Özellikle; nehir sularında yüksek olan bulanıklık, yağmurlarla taşınan topraktan veya nehire karışan evsel-endüstriyel atık sulardan kaynaklanır. Ayrıca, bu kirlenme sırasında organik maddeler kadar inorganik maddeler de suya karışır. Bu maddelerin bulunması suda bakteri oluşumunu destekler. İçilen suyun mutlaka berrak olması istenir.

Her türlü yaşamsal faaliyetleri devamı su ile sağlanır. Suyu özel yapan birçok önemli nokta vardır. İçtiğimiz ve kullandığımız suyun her damlasının önemini ve kıymetini bilmek lazım. 

Suyun  Kimyası
Elif Yılmaz Pekçalışkan
Yazarımız Kim ?

Elif Yılmaz Pekçalışkan