2

Yoktan Var Olma Böyle Bir Şey


  • Oluşturulma Tarihi : 19.02.2020 13:57
  • Güncelleme Tarihi :

Küçük bir ada… Neredeyse keşfinden bugüne kadar başı belada olan bir ada… Sürekli el değiştirmiş farklı kültürlere ev sahipliği yapmış. Tüm bunlara rağmen dik durmayı başarmış bir ada…
‘Böyle bir yer var mı civarımızda? diye düşünmeye başladığınızı biliyorum. Elbette var.
Ülkemizde artık Wikipedia açık, dileyen oradan detaylı tarihini okuyabilir. Çünkü toplumda yerini dahi bilmeyen hatta Karadeniz'de diyen insanların olduğunu da biliyorum. Bahse konu olan ada elbette Kıbrıs adası… Ada, çok eski ve köklü bir tarihe sahiptir.
Kıbrıs; Mısır, Hitit, Fenikeliler, Asur, Antik Yunan, Roma İmparatorluğu, 1571’de Osmanlı İmparatorluğu, 1878’de Birleşik Krallık, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti ve 1974’te mevcut halini aldığı iki kesimli bölünmüş bir şekilde varlığını sürdürmektedir.
Tabi bizi ilgilendiren kısım son günlerde insanı heyecanlandıran bir gelişmenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde meydana gelmesi. Bildiğiniz gibi Kuzey Kıbrıs dünyada tanınmayan tek ülke diyebiliriz. Sadece Türkiye tarafından tanınmaktadır. Bu da ekonomik ve sosyal sıkıntılarla beraber birçok problemin oluşmasına neden olmaktadır. Buna rağmen dünyaya entegre olmaya çalışan birçok kurumu var. Üniversiteler en önemli gelir kaynağı ve istihdam olanağı sunuyor.
Yakın Doğu Üniversitesi de 1988 yılında küçük bir dershaneden şu anda Orta Doğu’nun en önemli eğitim kampüslerinden biri haline geldi. Kurucusu Suat Günsel muazzam çalıştı. Kendisini takip eden oğlu İrfan Suat Günsel’de babasının yolunda başarılı işlere imza atıyor.
Kuzey Kıbrıs, dünya tarafından tanınmamasına rağmen eğitime yaptıkları yatırımlar ile adeta bir sihirbaz gibi adanın geleceğini kurtarmayı başardı.
Şu anda neredeyse 20’yi aşkın üniversite var, kurulmaya da devam ediyor. Türkiye’nin birçok üniversitesi KKTC Kampüsü kurdu. Sosyal ve ekonomik özgürlüğüne tam olarak kavuşmasa da bu nokta da gelişimini sürdürüyor.
Biz yıllardır yerli ve milli otomobil üretelim dedik. En son 5 babayiğit güçlerini birleştirerek otomobil yapmaya karar verdi. Yerli otomobili yollarda görme ihtimalimiz en erken 2022.
Yakın Doğu Üniversitesi bu işe 2012 yılında başladı. Üniversite bünyesinde güçlü bir ekip kurdu ve yıllardır üzerinde çalıştılar. En son tamamı yerli elektrikli otomobil yapmayı başardılar. İsmi de Günsel koydular. Günsel markasının B9 ve J 9 modellerinin bugün lansmanı olacak.
Seri üretime geçecek. Ar-Ge merkezi ve fabrikanın inşaatı bitti. 2021’de ilk hedef 2 bin adet 2025’te 20 bin adet hedeflenmekte. Tebrik ederim. Küçük bir adada bunca baskı ve kısıtlamalara rağmen bunu başaran emek veren herkesi kutluyorum…


J9’un gözden kaçmayan detayı ise dikiz aynalarının KKTC bayrağını sembolize etmesi.

Yoktan Var Olma Böyle Bir Şey
Erdal Erek
Yazarımız Kim ?

Erdal Erek