2

Karne Sevinci


  • Oluşturulma Tarihi : 16.06.2023 03:54
  • Güncelleme Tarihi :
Karne Sevinci

Düşünün… Karnesi elinde çocuğunuz karne günü size koşarken... Çocuğunuzun yerine SİZ olsaydınız... Kendinizin nasıl karşılanmasını isterdiniz?

Kıyas yapılsın ister miydiniz?

Şefkat ve saygı görmek ister miydiniz?

Örselendiğinizde içinizdeki acı yıllarca kalır mıydı?

Akademik yetersizliğin telafisi mümkündür. Ancak psikolojik yetersizlik hissi bir ömür zorlar... Bunun yerine KARNE SEVİNCİNİ yaşayalım. Çocukları yıpratmak yerine onları cesaretlendirmek sevgi, merhamet, şefkat ve saygı göstermek çok ama çok önemlidir. Yani demem o ki sevildiği, saygı duyulduğu ve terbiyesinin ahlakının ön planda tutulduğu tepkiler vermek çocuğun kendine güven ve çok sağlam bir kişiliğinin oluşmasında ciddi bir etken olur. Çünkü çocuklar anne baba ve çevresinden aldığı mesajla kendilerini geliştirirler.

Olumsuz bir karne de baştan da söylediğimiz gibi kardeş veya bir başkasıyla kıyas fevkalade tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Çocuğumuzun ilgi ve yeteneklerinin çok faklı alanlarda olabileceği aklımızdan çıkarılmamalıdır.

Veli karneyi eline aldığında telaşa kapılmamalı... Sen bizim için her zaman değerlisin. Seni seviyoruz… Bu dil çocuğu başarıya iterken, “Sen kötüsün... Başaramazsın!” şeklindeki telkin ve tepkiler başarısızlığa yöneltir.

Karneden çok önce bu durum sezilmeli, gözlenmeli okul idaresi ve öğretmenle çözüm noktasında fikirler alınmalıdır.

Olumsuz karnenin nedenlerinin, evde ders çalışırken ortamın uygun olmaması, çalışma alışkanlıkları, duygusal sorunlar, sorumluluk duygusunun yeterince yerleşmemiş olması gibi değerlendirmelerin olabileceği ve bu olumsuz nedenler üzerinde yoğunlaşmanın faydasının olacağı unutulmamalıdır.

Bunun yanında iyi karne getiren çocuğa da ödülde aşırıya kaçmamalı. Kendisi ve geleceği için çalışıp başarılı olma bilinci yerleştirilmeye telkin edilmelidir.

O zaman şöyle bitirelim. Karne NE DEĞİLDİR?

Karne Sevinci
Ergün Dur
Yazarımız Kim ?

Ergün Dur