Sayfa Yükleniyor...
LGS Sınavı sonuçları açıklandı. Velilerde ve öğrencilerde tatlı bir telaş başladı. Önemli yer tutuyor tercihler. 4 yılını geçireceği, ergenliğinin ve farklı arkadaş ortamlarının olduğu bir yer olması ve hayatının yönlenmesinde geçireceği zaman dilimi olarak önemli bir dönem. MEB tarafından 2 Haziran’da düzenlen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarına göre 352 aday tüm sorulara doğru cevap verdi. 1 milyon 38 bin 544 ortaokul 8’nci sınıf öğrencisinin başvurduğu sınava 992 bin 906 aday katıldı. Sınava katılım oranı yüzde 95,61 oldu. 352 aday tüm sorulara doğru cevap vererek, şampiyon oldu. Bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu okulların kontenjanı da 203 bin 638 öğrenci olarak belirlendi. Öğrencilerin yüzde 85.85’i yerel, 16.15’i ise merkezi yerleştirme sınav puanıyla kayıt yaptıracak.
17 Temmuz’a kadar sürecek yerleştirme sürecinin sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak. Şimdi burada tercih yaparken dikkat etmemiz gereken önemli noktalar var. Ülkemizde fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi ve Anadolu imam hatip lisesi olmak üzere beş farklı okul türü bulunmakta. Şimdi kısaca bu okullardan bahsedeyim.
Fen lisesini tercih edecek öğrencilerin sayısal branşlarda yetkin olması ve sayısal bölüm ile lise hayatını tamamlayacağını bilmesi gerekir. Fakat bir öğrenci eşit ağırlıklı, sayısal ya da sözel alanda mı ilerleyeceğine henüz karar veremediyse Anadolu liselerini seçmek sonrasında farklı dalları seçmesinde yardımcı olacaktır. Meslek liselerini tercih ederken ise kesinlikle öğrenciye hitap edecek ya da el becerisinin olduğu, ilgisinin olduğu bölümleri sunacak okulları iyi araştırmak gerekir.
İlk bilmemiz gereken madde kesinlikle tercih türleri; bu noktada karşımıza Yerel Yerleştirme ve Merkezi, Yerleştirme başlıkları çıkacaktır.
Yerel Yerleştirme kısaca Ortaokul Başarı Puanı ile, adrese dayalı yapılan yerleştirme ve tercih basamağıdır. Bu basamakta dikkat etmemiz gereken nokta okulun daha önceki senelerde hangi ortalama ile öğrenci aldığı, öğretim kadrosu, mezun ettiği öğrencilerin başarı oranları ve ulaşım kolaylığı olmalıdır. Gerekli olan bu bilgilere ilgili okulların MEB uzantılı İnternet sitelerinden ve bir önceki yılın puan tablolarından ulaşım sağlayabiliriz. Yerel yerleştirmede ilk tercihlerde öğrenci en az bir adet, en fazla beş adet okul tercih edebilecektir. Bu okullardan ilk üç okul kendi kayıt alanından olmak şartı ile en fazla üç tanesi aynı okul türünde olmalıdır. Örneğin; öğrenci kendi kayıt alanından ilk üç tercihini Anadolu lisesi türünden okullardan yana yapacak ise dört ve beşinci tercihlerini de yapmak istediği takdirde bu tercihleri mesleki ve teknik Anadolu lisesi veya imam hatip Anadolu lisesinden yana yapmak zorunda kalacaktır. Ama tekrar hatırlatmakta fayda var, veli ve öğrencimiz talep ederse sadece bir adet tercih ile de Yerel Yerleştirme tercihlerini tamamlayabilir, farklı okul türleri yazma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Merkezi Yerleştirme için farklı basamaklar karşımıza çıkacaktır. Öncelikle dikkat etmemiz gereken önemli kriter şudur: Merkezi yerleştirme için tercih yapmak isteyen öğrenci ilk tercihlerinde Yerel Yerleştirme tercihinde bulunmadan, merkezi yerleştirme için oluşturulan tercih sistemi aktif hale gelmeyecektir. Bu sebeple her ne şart ile olursa olsun tercih sıranız ilk önce Yerel Yerleştirme, sonra Merkezi Yerleştirme için olmalıdır. Yerel Yerleştirme sonrası aktif hale gelen merkezi yerleştirme sistemindeki ilk kriter öğrencinin LGS sonuç belgesinde yer alan “Genel Yüzdelik Dilim”dir. Merkezi Yerleştirme’de Yerel Yerleştirme’den farklı olarak tüm illerden başvuru kabul edileceği için il bazında oluşan yüzdelik dilimleri baz almak bize hata yaptıracaktır. Bu hataya düşmemek için genel yüzdelik dilim kriterini gözden kaçırmamakta fayda var.
Öğrencilerimize hayatları boyunca keşke demeyecekleri gönüllerindeki okulları tercih etmesini diliyorum.