Sayfa Yükleniyor...
Bir devletin dış politikası, uluslararası ve yerel çıkarlarını korumak için kullandığı stratejilerden oluşur ve diğer devlet ve devlet dışı aktörlerle nasıl etkileşim kuracağını belirler. Dış politikanın birincil amacı, bir ülkenin şiddet içermeyen veya şiddet içeren ulusal çıkarlarını savunmaktır. Dış politika, bir ulusun kendi çıkarlarını daha da ileriye taşımak için diğer uluslarla etkileşime girdiği taktik ve süreci kapsar. Dış politika diplomasiyi veya askeri güç gibi daha doğrudan araçları kullanabilir. Birleşmiş Milletler ve selefi Milletler Cemiyeti gibi uluslararası organlar, ülkeler arasındaki ilişkilerin diplomatik yollarla düzgünleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Başlıca dış politika teorileri gerçekçilik, liberalizm, ekonomik yapısalcılık, psikolojik teori ve yapılandırmacılıktır.
Dış Politika Örnekleri
Dış politika diplomasiye dayandığında, devlet başkanları çatışmayı önlemek için diğer dünya liderleriyle müzakere eder ve işbirliği yaparlar. Genellikle diplomatlar, bir ülkenin uluslararası etkinliklerde dış politika çıkarlarını temsil etmek üzere gönderilir. Diplomasiye vurgu birçok devletin dış politikasının temel taşı olmakla birlikte, askeri baskıya veya daha az diplomatik yollara dayanan başkaları da vardır. Diplomasi, uluslararası krizlerin azaltılmasında önemli bir rol oynamıştır ve 1962’deki Küba Füze Krizi bunun en iyi örneğidir.
İster beğenin isterseniz de beğenmeyin, illa ki komşularınız olur. Dış politika komşularla iyi ve sağlıklı ilişkiler sürdürmeyi sağlar. Dış politika, ülkenin diğer ülkelere ve bir grup ülkeye yönelmesidir. Dilden, kültürden teknolojiye kadar çok çeşitli konuları içerir. Diplomatik ilişkiler her zaman iyi ve olumlu ilişkileri sürdürmeyi amaçlar. Dış politika hiçbir zaman olumsuz ilişkiyi hedeflemez. Bazen olumsuz ilişkilere sahip olmak için durumsal bir çağrıdır. Bu nedenle umuyoruz ki 2020 yılı tüm dünya ülkeleri için diplomasi odaklı bir dış politika dönemine ön ayak olur.