2

Merkez Bankası ve Dijital Para Birimi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.01.2020 06:47
  • Güncelleme Tarihi :

Son zamanlarda birçok ülkenin Merkez Bankası, dijital para çıkarmak için çalışmalar yürütüyor. Türkiye de 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’na göre kendi dijital parasını çıkaracak. Uygulama blockchain tabanlı olacak ve koordinasyonu ise bir kamu kurumu tarafından sağlanacak. Türkiye’nin kripto parası uygulamaya geçtiği zaman, Merkez Bankası tarafından denetlenecek. Örneğin Venezuela’da petrol rezervleri ile desteklenen “petro” gibi. 
Türkiye’de hali hazırda halkın bir çoğunluğu kripto paraya ve bu teknolojiye ilgi duyuyor. Daha önce ING tarafından yapılan bir araştırmada ülkemizde halkın yüzde 18’nin kripto paraya sahip olduğu ifade edilmişti. Coinlib verilerine göre ise Türkiye’ye kripto para birimleri cinsinden para girişinin hacmi, İngiltere’deki miktarın yaklaşık yarısına denk geliyor. 
Kripto Paralar Fırsat mı?
Peki kripto paralar ülkemiz için fırsat mı? Yoksa bir tehdit unsuru mu? Bu konu hakkında birçok farklı görüş var. Tabi bu görüşler sadece bizim ülkemizle de alakalı değil. Örneğin kripto para birimlerinin kara para aklama gibi illegal işlerde kullanılabiliyor olması, bu teknolojinin dezavantajı ve tehlikesi. Fakat tam tersi birçok işlemi daha kolay ve hızlı hale getirmesi de teknolojinin günümüz ihtiyaçlarına ne kadar yararlı olacağını gösterir nitelikte.
 

Merkez Bankası ve Dijital Para Birimi
Halil Yaylak
Yazarımız Kim ?

Halil Yaylak