2

Temel Ekonomi Kavramları


  • Oluşturulma Tarihi : 11.01.2020 07:02
  • Güncelleme Tarihi :

Merhaba sevgili İLKSES okurları, bugünkü köşemde sizlere temel ekonomik kavramlardan bahsedeceğim. 
Enflasyon: Temelde fiyatların sürekli olarak artması olarak tanımlayabileceğimiz bir kavram. Enflasyon, dolanımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi nedeniyle ortaya çıkan bir fiyat yükselişidir. Bunun sonucunda para değeri düşer. 
Deflasyon: Bu kavram, enflasyonun tam tersi bir durumu ifade etmek için kullanılmaktadır. Kısacası fiyatların düşmesi olarak anlatılabilir. Deflasyon, genel olarak piyasada fiyatların belirli bir zaman aralığında sürekli düşüş göstermesi durumudur. Bunun yanında enflasyon durumundan fiyat yükselişini durdurmayı ya da yavaşlatmayı veya enflasyon eğilimi karşısında fiyatları düşürmeyi öngören iktisat siyasetidir.
Durgunluk/Resesyon: Bu kavram bir ülkenin ekonomik büyüme hızının üst üste 2 ya da 3 çeyrek boyunca sıfır veya sıfıra çok yakın olmasını anlatmaktadır. 
Dış Ticaret: Bir ülkenin diğer ülkelere yaptığı ihracat ile ithalatın toplamı bu kavramla ifade edilir. Bu gösterge sayesinde ülke ekonomilerinin dışa olan açıklığı hakkında da bilgi sahibi olmuş oluruz.
Repo: Repo kavramı, kısa dönemli bir menkul kıymetin belirli bir dönem sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını öngören bir satış işlemi olarak açıklanır. Repoları diğer para piyasası araçlarından ayıran en belirgin özellik, bir menkul kıymetin gerçek vadesinin alıcı ve satıcının ihtiyaçlarını karşılamak için kısaltılmasıdır.
Politika Faizi: Merkez Bankaları tarafından belirlenen, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına politika faizi adı verilmektedir. Merkez Bankaları bu faiz oranı üzerinden bankaların repo taleplerini karşılar. 
Para Arzı: Para arzı kavramı, ekonomide dolaşan toplam para miktarıdır. 
Borç Stoku: Borç stoku kavramı mevcut iç ve dış borcun toplam tutarını ifade etmek için kullanılmaktadır.
Borsa: Borsa belli kurallara göre, talep edilen mallar için organize edilmiş piyasaya verilen addır. Örneğin menkul kıymetler ile dövizler, belli mallar veya türev hesaplamalar ile alınıp satılabilir.
Gayri Safi Milli Hasıla: Gayri safi milli hasıla bir ülkenin vatandaşlarının verilen bir yıl için ürettikleri toplam mal ve hizmetlerin, belli bir para birimi karşılığındaki değerinin toplamıdır.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla: Gayri safi yurtiçi hasıla bir ekonomide yerleşik tüm üretim birimlerinin, yurt içi etkinlikleri sonucunda yaratmış oldukları tüm nihai mal ve hizmetlerinin para birimi cinsinden değeridir.
Bilanço: Envanterde gösterilen kıymetlerin tasnifli ve karşılıklı olarak değerleri itibariyle tertiplenmiş hulasasıdır. Aktif ve pasif olmak üzere iki tabloyu ihtiva eder.


 

Temel Ekonomi Kavramları
Halil Yaylak
Yazarımız Kim ?

Halil Yaylak