Sayfa Yükleniyor...
Blockchain dijital bilgilerin dağıtılmasını ancak kopyalanmamasını sağlayarak yeni bir internet türünün bel kemiğini yarattı. Başlangıçta dijital para birimi için tasarlanan teknoloji, şimdi başka şeyler için de kullanılabiliyor. Blockchain, kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir veri tabanıdır. Bu teknoloji adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilmekte ve aynı zamanda takip edilebilmektedir. Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmayı sağlıyor. Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında, güvenli bir biçimde gerçekleştirebiliyor.
Kripto para birimleri ise finansal işlemleri yürütmek için şifreleme işlevlerini kullanan, internet tabanlı bir değişim aracıdır. Kripto para birimleri, ademi merkeziyetçilik, şeffaflık ve değişmezlik kazanmak için blockchain teknolojisini kullanır. Bir kripto para biriminin en önemli özelliği, herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmemesidir: blok zincirinin merkezileşmemiş doğası, kripto para birimlerini teorik olarak hükümet kontrol ve müdahale yöntemlerine karşı bağışık kılar. Bu nedenle de aslında bazı riskleri (para aklama vs.) de beraberinde getirdiğini söylememiz mümkün olacaktır.
Kripto para birimleri, özel ve genel anahtarlar kullanılarak doğrudan iki taraf arasında gönderilebilir. Bu transferler, kullanıcıların geleneksel finans kurumları tarafından talep edilen yüksek ücretlerden kaçınmalarını sağlayan minimum işlem ücretleri ile yapılır. Günümüzde kripto para birimleri çoğu insan tarafından bilinen küresel bir fenomen haline gelmiştir.
Çok az insan biliyor ama kripto para birimleri başka bir buluşun yan ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bitcoin'in bilinmeyen mucidi Satoshi Nakamoto, ilk ve hala en kripto para birimini para birimi amacıyla icat etmemiştir. Bitcoin’in 2008’in sonlarında yaptığı duyuruda Satoshi, “Eşler Arası Elektronik Para Sistemi” geliştirdiğini söylemiştir. Satoshi'nin buluşunun en önemli kısmı, merkezi olmayan bir dijital para sistemi kurmanın bir yolunu bulmasıydı. Doksanlı yıllarda, dijital para yaratma konusunda birçok girişimde bulunuldu, ancak hepsi başarısız oldu.
Avantaj ve Dezavantajlar
Kripto para birimlerinin avantajlarının yanı sıra dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak:
Avantajları:
Merkezi yoktur
Çok güvenlidir
İşlemleri daha kolay ve hızlı hale getirir
Dezavantajları:
Siber saldırılara direkt olarak maruz kalabilir
Paraların bir an artış göstermesi ya da düşüşe geçmesi yatırım anlamında risk içerir
Denetleyici olmadığı için suç unsuru olarak kullanılabilir