Sayfa Yükleniyor...
Bugün 23 Nisan. Maalesef koronavirüs salgını nedeniyle evlerimizden kutlamak zorunda kalacağız. Ama olsun, Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda güzel çalışmalar ortaya koydu. Sırf bu güzel günü unutmayalım, çocuklarla beraber kutlayalım diye birçok online etkinlik de hazırlandı.
İlk defa bir milli bayramda Anıtkabir boş olacak ama Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bütün çocukların adına Anitkabir’i ziyaret edecek bu sabah. Bugün balkonlardan kutlama yapacağız. Akşam da hep beraber İstiklal Marşı’nı söyleyeceğiz. Birçok öneri geldi 23 Nisan için. Hep birlikte bu zor günlerde bizim için çok önemli olan bayramımızda bir olalım diye. Çünkü milletçe birlikte olursak bu zor süreci yeneriz.
Ben de bu yazımda sizlere TBMM kuruluş sürecinden biraz bahsetmek istiyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920’de Osmanlı Devleti’nin İtilaf Devletleri’nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.
23 Nisan 1920’de parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey (d. 1845), Başkanlık kürsüsüne çıktı ve konuşma yaparak Meclis’in ilk toplantısını açtı.: “Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum.”
Bu açış konuşmasında, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da "Büyük Millet Meclisi" olarak konulmuştu. Bu ad herkesçe benimsendi. Daha sonra Atatürk'ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" (TBMM) adı kalıcılık kazandı. TBMM, 24 Nisan 1920 tarihinde yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Atatürk'ü meclis başkanlığına seçti. Mustafa Kemal Atatürk, kendi öncülüğünde kurulan TBMM'nin başkanlığını Cumhurbaşkanı seçildiği gün olan 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü.