2

Hack ve Siyaset


  • Oluşturulma Tarihi : 18.07.2020 07:23
  • Güncelleme Tarihi :

Önceki günlerde yaşanan Twitter’ın hack’lenmesi (ele geçirilmesi) skandalı hala konuşuluyor. Böylesi bir durumun yaşanması, bir sosyal ağ devinin rahat bir biçimde ele geçirilebilmesi insanların internet ortamında güvende olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Bildiğiniz gibi mevcut başkan Donald Trump’a rakip olarak ABD başkanlığına aday olan Joe Biden’dan, ünlü girişimci Elon Musk’a kadar birçok ismin hesabı ele geçirilmiş ve dolandırıcılık tweet’leri atılmıştı.
Peki hack nedir? Hack dünyayı nasıl değiştirebilir? Siber saldırılar siyaseti etkiler mi? Önümüzdeki savaşlar artık siber saldırılardan mı oluşacak?
Bilgisayar Korsanlığı Nedir?
Hacker’lık yani bilgisayar korsanlığı, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve hatta tüm ağlar gibi dijital cihazlardan ödün vermeyi amaçlayan etkinlikleri ifade eder. Saldırganlık her zaman kötü amaçlı olmayabilir, ancak günümüzde hack’lemelere ve bilgisayar korsanlarına yapılan göndermelerin çoğu, onları siber suçlular olarak yasadışı bir faaliyet olarak nitelendiriyor. Hacker’lar finansal kazanç, protesto, bilgi toplama (casusluk), yok etme gibi nedenlerle yasa dışı işler yapıyor.
Bilgisayar korsanlığı genellikle teknik niteliktedir (kullanıcı etkileşimi gerektirmeyen kötü amaçlı yazılımı yerleştiren kötü amaçlı reklam oluşturma gibi). Ancak bilgisayar korsanları, kullanıcıyı kötü niyetli bir eke tıklamak veya kişisel veriler sağlamak için kandırmak için psikolojiyi de kullanabilir. Bu taktiklere “sosyal mühendislik” denir.
Aslında, bilgisayar korsanlığını şemsiye terim olarak karakterize etmek doğrudur. Sosyal mühendislik ve kötü amaçlı reklamların yanı sıra yaygın hack’leme teknikleri şunları içerir:

  • Bot ağları
  • Tarayıcı kaçırma
  • Hizmet reddi (DDoS) saldırıları
  • Ransomware
  • Rootkits
  • Trojans
  • Virüsler
  • Solucan yazılımlar
Neler Yaşanabilir?
İnternet aktivizmi, hacktivism veya hactivism, politik bir gündemi veya sosyal değişimi teşvik etmek için bir hukuki itaatsizlik biçimi olarak bilgisayar tabanlı tekniklerin kullanılmasıdır. Bilgisayar korsanı kültürü ve bilgisayar korsanı etiğinin kökenleri ile, genellikle konuşma özgürlüğü, insan hakları veya bilgi hareketleri özgürlüğü ile ilgilidir.
Bunun dışında siyasette saldırı amacıyla siberterörizm eylemlerini içeren saldırılar da bulunmaktadır. Kaldı ki gelecekte savaşların bu şekilde gerçekleşeceği ifade edilmektedir.
Twitter hack skandalının ortaya koyduğu şeylerden birisi de risklerle dolu bir seçim sistemi olabileceği. Joe Biden, Barack Obama ve diğerlerini hedef alan hack bizlere bir uyarı vermiş oldu. Örneğin sistemin hack’lenmesiyle beraber Trump’ın hesabından “kötü niyetli politik” ifadeler kullanılsaydı global bir kriz yaşanabilirdi. Ya da Biden’ın hesabından yarıştan ayrıldığını ifade eden sahte bir bildiri yayınlandığını hayal edin. Bu durumda yaşanacak birçok farklı gelişme gözümüzün önüne geldi değil mi?
Siber saldırılar günümüzde ciddi bir tehdit ve özellikle büyük firmalarla hükümetlerin bu konularda sıkı bir çalışma yürüterek güvenlik ağları oluşturmaları gerekiyor.
 

Hack ve Siyaset
Hulusi Yeğmen
Yazarımız Kim ?

Hulusi Yeğmen