Sayfa Yükleniyor...
Merhaba değerli okuyucular bu hafta size Bu hafta size Kovid-19 aşısını geliştiren Alman BioNTech firmasının CEO’su Prof.Dr. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’yi anlatmaya çalışacağım. Hatırlarsanız daha önceki bir yazımda da Uğur Şahin’den ve Özlem Türeci’den bahsetmiştim. Koronavirüse karşı yeni bir teknoloji ile aşı geliştiren, tüm dünyada umut oldu diyebiliriz. Bu başarı Uğur Şahin 5,12 milyar dolarlık servetiyle Bloomberg’in en zengin 500 kişi listesine girmesine de sebep oldu. Şahin listedeki tek Türk! Bilgileri Wikipedia’dan derledim. Ben onları ‘Koronavirüs Savaşçısı’ olarak görüyorum.
Eşi Özlem Türeci ile birlikte koronavirüse karşı geliştirdiği aşı ile tüm dünyanın dikkatini çeken Uğur Şahin, BioNTech firmasının CEO’sudur. Şahin, 29 Eylül 1965 İskenderun doğumlu. Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nde çalışan Şahin, daha önce de eşiyle birlikte kurucusu olduğu Ganymed adlı ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yaptığı bilinmektedir. Ana branşları İmmünolog ve onkolog olan Şahin, İskenderun’da doğduktan sonra dört yaşında ailesiyle birlikte Almanya’ya göçmüştür. Babası Köln’deki Ford fabrikasında çalışan Şahin’in hayali doktor olmaktı. Bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçek kılan Şahin, bu hayalini gerçekleştirerek, bugün eşiyle birlikte Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında.
Sahibi olduğu BionTech şirketinde 80 civarında bilim insanı çalıştıran Prof.Dr. Uğur Şahin, 3,9 milyar dolarlık servetiyle 4 yaşındayken gittiği Almanya’nın 93’üncü zengini unvanını aldı. Uğur
Melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerine çalışmalar yürüten Dr. Uğur Şahin’in eşi Dr. Özlem Türeci, firmanın ‘baş tıp görevlisi’ olarak aşının geliştirilmesinde büyük rol oynadı. Prof. Şahin, koronavirüsün yayılması üzerine bu alanda aşı çalışmalarına yöneldi. Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalışırken 2008’de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech’te bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.
Uğur Şahin, 20 yaşında henüz öğrenci iken bir laboratuvarda çalışmaya başladı. 1990’ların başında önce Köln Üniversitesi’nin lösemi bölümünde, ardından sekiz yıl Saarland Üniversitesi’nde iç hastalıkları ile hematoloji-onkoloji doktoru olarak çalıştı. Şahin, yüksek verimli immünolojik yöntemler ve biyoenformatik yaklaşımlar kullanarak kanser hedefi keşfinde öncü oldu. Yeni kanser biyobelirteçlerini ve hedeflenen tedavi platformlarını kapsayan 70’ten fazla bağımsız patent başvurusuna sahiptir. Çalışmalarında sık sık immünolog eşi Özlem Türeci ile işbirliği yaptı ve 2001’de birlikte kansere karşı monoklonal antikorlar geliştirmek için Ganymed İlaç’ı kurdular. Ganymed,2016 yılında Japon ilaç şirketi Astellas Pharma tarafından 1.4 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alındı. Şahin, 2008 yılında yine milyarder Strüngmann kardeşlerin desteğiyle BioNTech’i kurdu.
2019 yılında Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Kovid-19 pandemisinin ardından şirket koronavirüs aşısı geliştirmeye yoğunlaştı. 9 Kasım 2020’de Amerikan ilaç firması Pfizer ve BioNTech yaptığı ortak açıklamada, Dr. Şahin ve ekibi tarafından SARS-CoV-2’ye karşı geliştirilen BNT162 aşısının etkinlik oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, geliştirilen aşının güvenliğine ilişkin ciddi kaygı yaratacak bir bulgunun şimdilik söz konusu olmadığı, aşının acil kullanım ruhsatı alması için bu ay içinde Amerika Birleşik Devletleri makamlarına başvuru yapılmasının beklendiği kaydedildi. Kovid-19 aşısı haberleri sonrası Fransız La Chaîne Info (LCI) haber kanalı yaptığı yorumda Türk kökenli çifti, radyoaktivite’yi bulan Nobel Kimya ve Fizik Ödülü sahibi çift Pierre Curie ve Marie Curie’ye benzetti.
2006 ve 2010 yıllarında Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından “GO-Bio Ödülü” tevcih edildi. Almanya Kanser Derneği tarafından her yıl verilen ve Almanca konuşulan ülkelerde klinik, çeviri ve deneysel kanser araştırmaları alanındaki olağanüstü başarıları onurlandırmak için verilen “Alman Kanser Ödülü”‘ne 2019 yılında Uğur Şahin layık görüldü. Şahin eşi Özlem Türeci ile birlikte koronavirüs aşısını bir yıldan kısa sürede geliştirmelerinden dolayı, her yıl kayda değer etki yaratan kişileri “Yılın Kişisi” olarak seçen Londra merkezli Financial Times tarafından “2020 Yılın Kişisi” seçildiler. Aralık 2020’de Axel Springer SE tarafından “Covid-19’a karşı geliştirdikleri mRNA aşısı ve çalışmalarından” dolayı eşi Özlem Türeci ile birlikte Onur Ödülü’ne layık görüldü.