2

Savaş


  • Oluşturulma Tarihi : 25.06.2020 07:14
  • Güncelleme Tarihi :

Gündemimizde yeni tip koronavirüs varken maalesef dünyanın dört bir yanında hala çatışmalar ve savaşlar yaşanmaya devam ediyor. Peki nedir savaş? Savaşın tarihi nedir? Gelin birlikte inceleyelim.
Savaş, devletler, hükümetler, toplumlar veya paralı askerler, isyancılar ve milisler gibi paramiliter gruplar arasında yaşanan yoğun bir silahlı çatışmadır. Genellikle düzenli veya düzensiz askeri güçler kullanarak aşırı şiddet, saldırganlık, yıkım ve ölümle karakterizedir. Savaş, savaş türlerinin veya genel olarak savaşların ortak faaliyetlerini ve özelliklerini ifade eder.
Bazı akademisyenler savaşı insan doğasının evrensel ve atadan geçen bir yönü olarak görürken, diğerleri bunun belirli sosyo-kültürel, ekonomik veya ekolojik koşulların bir sonucu olduğunu savunuyorlar.
Savaş Çeşitleri
Asimetrik savaş: Büyük ölçüde farklı askeri kapasite veya büyüklükteki savaşçılar arasında bir çatışmadır.
Biyolojik savaş: Silah olarak biyolojik toksinlerin veya bakteri, virüs ve mantar gibi bulaşıcı ajanların kullanılmasıdır.
Kimyasal savaş: Silah olarak çeşitli kimyasalların savaşta kullanılmasını içerir. Kimyasal bir silah olarak zehirli gaz esas olarak I. Dünya Savaşı sırasında kullanıldı ve 100.000'den fazla sivil dahil olmak üzere bir milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Soğuk savaş: Doğrudan askeri çatışma olmaksızın yoğun bir uluslararası rekabettir, ancak yüksek düzeyde askeri hazırlıklar, harcamalar ve kalkınma da dahil olmak üzere sürekli bir tehdit vardır ve ekonomik savaş, siyasi savaş gibi dolaylı yollarla aktif çatışmalar içerebilir.
Geleneksel savaş: Nükleer, biyolojik veya kimyasal silahların kullanılmadığı veya sınırlı konuşlandırmanın görüldüğü ülkeler arasındaki savaş türüdür.
Siber savaş: Bir ulus-devlet ya da uluslararası kuruluşun başka bir ulusun bilgi sistemlerine saldırma ve bunlara zarar verme girişimlerini içerir.
İsyan: İsyan çeşitli nedenlerle otoriteye karşı başlatılan bir savaştır. Bu hem haklı sebeplerle olabilir hem de otoriteye bilinçli olarak zarar verme amacıyla da olabilir.
Bilgi savaşı: Bilgi varlıklarına ve sistemlerine, dört kritik altyapıyı (güç şebekesi, iletişim, finans ve ulaşım) destekleyen bilgisayarlara ve ağlara karşı büyük ölçekte yıkıcı güç uygulanmasıdır.
Nükleer savaş: Nükleer silahların kapitülasyona ulaşmanın birincil ya da ana yöntemi olduğu savaştır.
Tam savaş: Savaş yasalarını göz ardı ederek, meşru askeri hedeflere sınır koymadan, ciddi sivil kayıplara neden olan silah ve taktikler kullanarak veya dost sivil nüfusun önemli fedakarlık gerektiren bir savaş çabası talep ederek mümkün olan bir savaştır.
Günümüzde savaşlar Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bazı temellere ve kurallara dayandırılmıştır. Geçmişte yapılan savaşların aksine günümüzdeki savaşlarda sivillerin öldürülmesini engellemek, ülke ya da kitleleri yok etmektense onları güçsüz bırakmak amaçlanmaktadır. Ancak buna rağmen hala korkunç savaşlar yaşanmaya devam etmektedir.
Bu kapsamda savaş suçu diye bir kavram da bulunmaktadır. Wiki’de yer alan bilgilere göre savaş suçu, askerî veya sivil, kişi veya kişilerin, savaş kanunları ihlâli için uluslararası ceza hukuku çerçevesinde cezalandırılabileceği suçtur. Bunlar özellikle, sivil halkın öldürülmesi, kötü muameleye tabi tutulması veya zorla çalıştırılması, savaş esirlerinin öldürülmesi ya da kötü muameleye tabi tutulması, rehinelerin öldürülmesi, kamu ve özel kişilerin mallarının yağmalanması, gereksiz yere şehirlerin yakılıp yıkılması gibi eylemleri kapsamaktadır. Devletler arası çatışmalarda savaş kanunlarının her ihlâli bir savaş suçu sayılmaktadır, ama devlet içi çatışmalarda yer alan ihlâller savaş suçu sayılmayabilir.
Tarihteki en ölümcül savaş, toplam kümülatif ölüm sayısı bakımından, 1939'dan 1945'e kadar, 60-85 milyon ölüm ile II. Dünya Savaşı olmuştur. Ardından da 60 milyon civarındaki ölüm sayısı ile Moğol istilaları ​​gelmektedir.
Savaşa Hayır!
Barış genel anlamda düşmanlığın zıddı olan politik duruma verilen isimdir. Devletler arası diplomasilerde birbirlerine göre durumlarının düşmanlık sıfatıyla tanımlanmadığı durumlarda bu terim kullanılır. Umarım bundan sonra da dünyada barışı daha fazla görürüz.

 

Savaş
Hulusi Yeğmen
Yazarımız Kim ?

Hulusi Yeğmen