2

Toplumsal Aşılamalar


  • Oluşturulma Tarihi : 14.02.2021 08:05
  • Güncelleme Tarihi :

yegmen1@hotmail.com

Merhaba değerli okuyucular. Bu hafta sizlere Toplumsal Aşılama ve başımızın belası haline gelen koronavirüsten bahsedeceğim. Hepimizin malumu bir senedir koroma illeti ile uğraşıyoruz. Bu illetin başımıza yeteri kadar sorun çıkardığını gördük. Birçoğumuz en yakınlarını kaybetti. Birçok sağlık personeli de bu illetle mücadele verirken, hayata gözlerini yumdu. Tüm dünya olarak en büyük isteğimiz ise bu illetin artık bir an önce son bulması ve eski yaşantımıza geri dönmek, zira küresel bir depresyonun ortasındayız.

Salgının bitirilmesi için de en önemli şey toplu bağışıklığı sağlamak için geliştirilen aşılar. Bu konuda çok ciddi yol alan ilaç firmaları var. Bunlardan bir tanesi de Pfizer’in geliştirdiği, iki Türk bilim insanının insanlığa sunduğu en büyük icatlardan bir tanesi olan aşıdır. Bu aşı yaklaşık yüzde 90 başarı oranı ile virüse karşı inanılmaz bir koruyuculuk kazandırdığı artık resmi makamlarca da tescil edildi. Bir de yaklaşık 150 yıllık bir teknoloji ile oluşturulan, Çin aşısı var. Biz ülke olarak, biline yol en güvenli yoldur diyerek bu aşıyı seçtik acil öncelik olarak. Ve şu anda sağlık çalışanları ikinci doz aşısını olmaya başladı.

Sağlık çalışanlarının ardından belirli yas grupları aralıkları önceliğe alınarak. Toplumun geneline uygulanmak amaçlanan aşılarda ise ciddi bir sıkıntı var. Aşılama hızımız oldukça yavaş! Kamuoyunda belli hesaplar yapan bilim insanlarını görüyoruz. Bazı hesaplara göre günde 100 bin aşı yapılırsa, 3 yılda sıra sıralamada en az önceliğe sahip, kişilere yani bizlere gelecek. Fakat böyle bir şey olması demek felaket anlamına geliyor diye düşünüyorum. Çünkü 7 ayda iki kez virüse yakalanan kişileri gördüysek, bu ciddi bir sağlık sorunu olur.

Bu sorun ile ilgili mercilerin uğraştığını düşünüyorum açıkçası ama ne kadar yeterli olacaktır orası tartışılır bir durum. Çünkü bazen öyle uygulamalara denk geliyoruz ki, kime inanacağız, kime güveneceğiz orasını kestirmek güç oluyor. Nitekim bu konuda toplumum genelinde bir güvensizlik ortamı oluştu. Buna çanak tutan, insanlar da bizleri bu duruma getiriyor zira sağlık politikalarını eleştirmek isteyen muhalif düşünceli insanlar, bazen ortaya saçma sapan iddialar atıyor ve bu durum toplumda korku havası oluşturuyor.

Aşıda öncelik verilen gruplar için değerlendirme yapacak olursak; bu konuda bir düzenleme yapılabilir diye düşünüyorum ama önemli olan günlük aşı miktarını en aşağı 500 bine çekmek gerekiyor. Hele ki varyant virüslerin konuşulduğu bu günlerde, bu konunun bir numaralı gündem maddesi olması gerekiyor zira, bu işle şaka olmaz! Her geçen gün virüse yakalanan kişi sayısı artıyor ve yaralananlar ya bizler ya da en sevdiklerimiz oluyor. Lütfen dikkate alın!

Toplumsal Aşılamalar
Hulusi Yeğmen
Yazarımız Kim ?

Hulusi Yeğmen