2

Uluslararası İlişkiler Nedir?


  • Oluşturulma Tarihi : 26.12.2019 06:50
  • Güncelleme Tarihi :

Zengin bağlantılı, karmaşık dünyamız, uluslararası ilişkiler konusunda uzman profesyonellerden, ulusal sınırları aşan meselelere küresel odaklı bir bakış açısı sunan heyecan verici bir çalışma alanı talep etmektedir. Uluslararası ilişkiler disiplinlerarasıdır. İnsan hakları, küresel yoksulluk, çevre, ekonomi, küreselleşme, güvenlik, küresel etik ve politik çevre gibi konuları incelemek için doğa, ekonomi, tarih ve siyaset bilimi alanlarını harmanlamaktadır.
Olağanüstü ekonomik entegrasyon, barış ve güvenliğe yönelik eşi görülmemiş tehditler ve insan hakları ve çevre koruma üzerine uluslararası bir odaklanma, yirmi birinci yüzyıldaki uluslararası ilişkilerin karmaşıklığını önümüze serer. Bu, uluslararası ilişkiler çalışmasının kamu politikası sorunlarını ele alan, öngören ve sonuçta çözen disiplinler arası araştırmaya odaklanması gerektiği anlamına gelir. Uluslararası ilişkilerin çağdaş toplumda geniş bir amacı vardır:

  • Savaşın kökenleri ve barışın korunması
  • Küresel sistemde gücün doğası ve kullanımı
  • Uluslararası karar alma süreçlerine katılan devlet ve devlet dışı aktörlerin değişen karakteri
  • Örneğin, bazı kurumlar dış politika yapıcıların eylemlerinin arkasındaki psikolojik ve sosyal-psikolojik akıl yürütmeyi inceleyebilirken, diğerleri uluslararası çalışmalarını devletlerin amaç ve davranışlarına katkıda bulunan kurumsal süreçlere odaklayabilir. Sonuçta, incelenen uluslararası ilişkiler alanı örgütün amaç ve hedeflerine bağlıdır.
Uluslararası İlişkilerin Değeri
Her ne kadar birbiriyle bağlantılı dünyamız nedeniyle uluslararası ilişkiler yeni bir önem kazanmış olsa da, bu kesinlikle yeni bir kavram değildir. Tarihsel olarak, uluslararası antlaşmaların yapılması, uluslararası ilişkilerin en eski şekli olmuştur. Günümüz dünyasında uluslararası ilişkilerin incelenmesi ve uygulanması birçok nedenden dolayı değerlidir:
  • Uluslararası ilişkiler uluslar arasında başarılı ticaret politikalarını teşvik eder.
  • Uluslararası ilişkiler iş, turizm ve göçle ilgili seyahatleri teşvik ederek insanlara hayatlarını geliştirme fırsatı sunar.
  • Uluslararası ilişkiler, ülkelerin birbirleriyle işbirliği yapmalarına, kaynakları bir araya getirmelerine ve herhangi bir ülke veya bölgenin ötesine geçen küresel sorunlarla yüzleşmenin bir yolu olarak bilgi paylaşmalarına olanak tanır.
  • Uluslararası ilişkiler insan kültürünü kültürel değişimler, diplomasi ve politika geliştirme yoluyla ilerletir.

Uluslararası İlişkiler Nedir?
Hulusi Yeğmen
Yazarımız Kim ?

Hulusi Yeğmen