2

Muammer Lütfi Bahşi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.12.2021 07:12
  • Güncelleme Tarihi :

“Ben bir cehennemim ki sevap işleyenlerin
Mesud olup da cennete girmekse âdeti
Yansın derinliğinde günahlar derin derin
Sönmüş gönüllerin bana sinmiş saadeti”

Yedi Meşalecilerden sonuncusu olan Muammer Lütfi Bahşi İzmir/Ödemiş’te doğdu. Âlim bir kişi olan Müderris Lütfi Efendi’nin oğludur. İlk ve ortaöğrenimini Ödemiş Rüşdiye ve İdadisi’nde yaptı. Babasından Arapça, Konyalı Mustafa Efendi’den Farsça dersleri aldı. Yükseköğrenim için İstanbul’a giden Muammer Lütfi, bir süre medresede okuduktan sonra Darülfünûn’un İlahiyat Fakültesi’ne yazıldı. Öğrenimine devam ederken Hukuk Fakültesi’ne de kayıt yaptırdı. 1927 yılında İlahiyat’ı, 1929 yılında ise Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Antalya, Kuşadası, Bozdoğan, Nazilli, Muğla, Ürgüp gibi Anadolu’nun birçok il ve ilçesinde yargıçlık yaptı. Antalya’da iken Antalya Halkevi dergisi olan Türk Akdeniz’i yönetti. Meşale grubundan ilk ayrılan şair olarak dikkat çeken Muammer Lütfi’nin edebiyata ilgisi genç yaşlarda başlamıştır. İlk şiirlerini İzmir’de Ahenk gazetesinde yayımlamış, bunun dışında

****

Şair, 1928’de Yedi Meşale topluluğuna katılmış ve ortak kitap hâlinde yayımlanan Yedi Meşale ‘den sonra Cevdet Kudret’le aralarında baş gösteren geçimsizlik yüzünden topluluktan ayrılmıştır. Muammer Lütfi Bahşi, Servet-i Fünûn’da yayımlamış olduğu “Yedi Meşale’nin Kısa Bir Tarihçesi” başlıklı yazısında bu ayrılışın sebeplerini farklı bir şekilde ortaya koymuştur. Şair, topluluktan ayrılma sebebini “eski edebiyatımıza karşı hücumları ve nankörlükleri benim bu arkadaşlar arasından çekilmemi intac etti,” (Muammer Lütfi 1928: 181) sözleriyle izah etmiştir. Bu aşamadan sonra Anadolu’da yaygın olmayan gazete ve dergilerde müstakil çalışmalarını sürdürmüştür.

****

Yedi Meşale şairlerine göre şiirlerinde derinlik ve düzenlilik gözlemlenen Muammer Lütfi, “Dante’nin Ruhuna: Cehennem” adlı şiirinde Âdem ile Havva’dan beri insanların günahkârlığını anlatmış, bütün sorunların çözümünün yine insanda olduğunu vurgulamıştır (Emiroğlu 2014: 138). Şairin Yedi Meşale’de yer alan bu şiiriyle birlikte “İhtiyar Âşık”, “Dünyalar: Sağırların Dünyası”, “Körlerin Dünyası”, “Âşıkların Dünyası”, “Ayrılık Çeşmeleri”, “Topkapı Sarayı” ve “Dünyada Son Kalan Adam” başlıklı şiirleri yayımlanmıştır. Muammer Lütfi’nin Yedi Meşale’de bir araya gelen şiirleri hariç diğer eserleri kitap hâlinde bir araya getirilmemiş ve basılmamıştır.

****

Hüseyin Tuncer, onun Kurtuluş Savaşı’nı konu edinen broşür niteliğinde İlk Kurşun adlı eserinin basıldığı bilgisini vermiştir. Bir rivayete göre Muammer Lütfi Bahşi, çok yer değiştirmekten ve tayin olmaktan; bir rivayete göre de bir vatandaş hakkında verdiği karardan dolayı mağduriyete sebep olduğu için hâkimlik görevinden istifa edip Ürgüp’e yerleşir. Olay aslında şu şekilde cereyan etmiştir. Son görev yeri Bozdoğan’da bir kişiye yalancı tanıklık yaptığı nedeniyle ceza verir. Olayın aslını öğrenince bu üzüntüye Muammer Lütfi dayanamaz ve istifa eder. Ürgüp’te 47 yaşına kadar yaşar. Genç yaşta kalp krizi geçirerek vefat eder. Şair Dombaklı mezarlığına defnedilir. Dombaklı mezarlığı kaldırıldığı için şairin bir mezarı maalesef yoktur.

Muammer Lütfi Bahşi
Mehmet Tayyar Tanış
Yazarımız Kim ?

Mehmet Tayyar Tanış