Sayfa Yükleniyor...
Geçtiğimiz yıl Çin’in Wuhan kentinden yayılan ve bütün insanlığın ortak sorunu haline gelen covid-19 virüsünü duymayan kalmadı. Neredeyse bütün sektörleri yerle yeksan eden bu salgında şüphesiz ki en fazla etkilenen eğitim oldu. Milyonlarca öğrencinin yüz yüze eğitimden mahrum kalmasına neden olan bu mikroskobik canlı dünyayı hazırlıksız yakaladı. Pandeminin ilan edilmesi ve okulların uzaktan eğitime başlaması ile bir bocalama yaşayan eğitim, neyse ki toparlanma sürecine girdi. Dünya ülkelerinin birçoğu bu sorunu aşamazken birkaç ülke altyapısını hızlı bir şekilde yenileyerek öğrencilerine ulaştı. Bu ülkelerin başında ise Türkiye geliyor. Kısa zamanda Kurulan EBA “Eğitim Bilişim Ağı” eğitimin can suyu konumuna geçti. Bunun yanında yine interaktif sistemlerle desteklenen uzaktan eğitim, çeşitli programlarla öğrenci ve öğretmene ulaşmaya çalışıyor. Peki, bu süreçte öğrenci olarak nasıl bir yol haritası izlemelisiniz?
Uyku düzenine dikkat et!
Bilimsel olarak kanıtlanmış olan günlük sekiz saatlik ve düzenli bir uyku yadsınamaz bir gerçektir. Erken uyuyup erken kalkmanız sağlığınız ve eğitim hayatınız için önemli bir faktördür.
Kitap okumalısın!
Öncelikli olarak bu süreçten yalnız senin değil tüm öğrencilerin de etkilendiğini kabullenmen gerek. Daha sonra en önemli ve baş aktör kitap geliyor. Okumalısınız arkadaşlar! Yalnız sınavlar için değil dünyaya bir başka pencereden bakmak için okumalısınız. Bunun hiçbir bahanesi olamaz. Sabah uyandığınız zaman güzel bir kahvaltıdan sonra otuz dakikalık kitap okumanız güne en güzel başlangıçtır.
Düzenli bir program!
“İstikameti olmayan bir gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez.” Yolculuğa çıkmadan önce kaptanlar ve pilotlar rota belirler. Bu, önceden belirlenmez ise varılmak istenen hedefe ya geç varılır ya da hiç varılamaz. Bu nedenle hayatınız hep programlı olmalı. Bu pandemi sürecini değerlendirip iyi bir program yapmak sizi hedefinize ulaştıracaktır. Sabah otuz dakikalık okuma faslından sonra yapmış olduğunuz programa başlamak gününüzün verimli geçmesine vesile olacaktır.
Düzenli beslen!
Sabah kahvaltısında protein bazlı beslenme (bir bardak süt, haşlanmış bir yumurta vs.) beden ve zihin gelişimi için en gerekli gıdalar arasındadır. Gazlı içecekler ve hamur türü yiyeceklerden uzak durmalısınız. Hele ki ders çalışma esnasında özellikle dikkat edin! Çünkü bu tür yiyecekler metabolizmanızı olumsuz etkileyecektir. Ders çalışırken bir fincan yeşil çay ve bir dilim bitter çikolatanın algılamayı arttırdığı ve gereken enerjiyi sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Ders çalıştıktan sonra ne yapmalıyım?
Gün içerisinde programına uyup ders çalıştıktan hemen sonra televizyon, bilgisayar ve sosyal medyanın karşısına geçme! İmkansızı istemiyorum. Çünkü ders çalıştıktan hemen sonra bu saydıklarımla meşgul olursanız özümsediğiniz bilgilerin birçoğu uçup gidecektir. Dersi bitirdikten sonra otuz dakika gün içerisinde çalıştığın derslerin muhakemesini yap. Böylelikle günün değerlendirmesini yapıp zihnen ve vicdanen rahatlayacaksın. Daha sonra sosyal hayatına geri dönebilirsin.
Günün kapanışı,
Programına uydun, sosyal aktivitelerini de gerçekleştirdikten sonra yapacağın en önemli bir aktivite daha kaldı o da kitap okumak. Sabah başladığın işle günü tekrar kapat. Yarım saat tekrar kitap okuduktan sonra rahat ve huzurlu bir şekilde uyuyabilirsin.
Canlar,
Eğer hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız bu yazdıklarımı uygulamanızda fayda olacaktır. Bir sonraki yazımda derse adaptasyon sorunu yaşayan öğrencilerin problemini ortadan kaldıracak etkili bir metottan bahsedeceğim. On iki yıllık meslek hayatımda öğrencilerime uyguladığım ve yüzde doksan başarı aldığım bu metot sizin için oldukça faydalı olacaktır. Saygılarımla…