2

Ulu Hakan Abdülhamit Han ve Eğitim


  • Oluşturulma Tarihi : 11.02.2021 07:13
  • Güncelleme Tarihi :

m.tayyar65@gmail.com

Dün 10 Şubat 2021 yani Ulu Han Abdülhamit Han’ın İrtihalinin 103’üncü sene-i devriyesiydi. Buna mukabil bir eğitimci olarak Sultan II. Abdülhamit Han’ın eğitime verdiği önemi yazmak ve bir nebze de olsa sizlere bunu anlatmak istedim.

Osmanlı devleti çok sancılı bir süreçte olmasına rağmen devlet-i aliyenin başına geçen cennet mekân Abdülhamit Han, içte ve dışta birçok sorunla mücadele etmiştir. Siyasi ve ekonomik sorunlar hat safhada olmasına rağmen Abdülhamit Han eğitime hep ayrı bir önem vermiş ve bu konudan hiç taviz vermemiştir. Cennet mekan Abdülhamit Han’ın 33 yıllık hükümdarlık yaptığı döneme emperyalizmin şahsına yönelik “Kızıl Sultan” “İstibdatçı” gibi nahoş yakıştırmalar yapmışlardır.

Sultan bunların hiçbirini hak etmeyecek düzeyde merhametli, vicdanlı ve vatansever bir şahsiyetti. Her fırsatta Yahudi, Ermeni ve Rum localarının karalama ve iftiralarına maruz kalmıştır. Bunların en başındaki olay ise; Hak kitabımız Kur’an-ı Kerimi Türkçe’ye tefsiri sırasında emperyalizmin desteğini alan bazı mason yazarlar Kur’an-ı Kerim’i bilerek yanlış tefsir ettirmeleridir. Bu hatalı tefsirleri bulup imha edip yakan Abdülhamit Han için, “Sultan kafir olmuş ve Kur’an-ı kerim yakıyor!” yalanlarını kendi gazetelerinde fotoğraflayan Rum, Ermeni ve Yahudiler, Sultan’ı karalamaya çalışmışlardır.

Peki, Cennet Mekân Sultan Abdülhamit Han’ ekonomik krizde olan Osmanlının son dönemlerinde ne gibi faaliyetlerde bulunmuştur?

Ulu Hakan, Aydın’dan Yemen’e, Bağdat’tan Ege Adalarına kadar her ülke toprağına toplamda 237 adet ibtidai (ilköğretim) okulu açmış ve ülkede okur-yazar oranını en yüksek seviyeye çıkarmıştır. Bu okulların tamamı da Abdülhamit Han’a ait olan (Hazine-hassa) araziler üzerine kurulmuştur. Okulları açmakla da yetinmeyen II. Abdülhamit Han, okullar açıldıktan sonra da bu okulların giderlerinin tamamını karşılamıştır. Öğrencilerin barınma, yeme içme gibi faaliyetlerine bizzat kendisi alakadar olmuştur.

Yalnız ilköğretim kurumu mu açmıştır?

Tabii ki hayır. Lise ve üniversite eğitimine de oldukça önem vermiştir. Bunların en başında bugün Şişli Etfal Hastanesi olarak bilinen Hamidiye Etfal Çocuk Hastanesini geliyor. Bu hastanenin en büyük özelliği dünyada ilk ve tek çocuk hastanesi olmasıdır. Zamanla adı değiştirilerek Şişli Etfal Hastanesi olmuştur.

Bunun yanında Tıbbiye Mektebi ve bu mektepte cerrahlar yetişsin diye cerrah bölümü kurmuştur. Ne yazık ki masonik faaliyetler sonucu kışkırtılan bu okulun öğrencileri Abdülhamit Han’a karşı ayaklanma düzenlese de başarılı olamamışlardır. Daha sonra bu öğrencilerin tamamını Ulu Hakan affetmiş ve tekrardan okula dönmelerini sağlamıştır.

Mühendislik faaliyetlerine oldukça önem veren II. Abdülhamit Han, Mühendislik fakültesi kurmuş hatta bu fakültede denizaltından atılan ilk torpido üretilmiştir. Dünya tarihinde ilkler geçmiştir.

Eğitime ve teknolojiye oldukça önem veren Sultan batıda olan gelişmeleri adım adım takip ederdi. Hatta ve hatta ampulün mucidi Edison’la irtibata geçmiş ülkemize davet etmiştir. Bununla yetinmeyen Sultan, ilim ve bilim öğrenmeleri yüzlerce öğrenciyi Batı’ya göndererek tüm giderlerini kendi bütçesinden karşılamıştır. Maalesef ki giden öğrencilerin bir kısmı ülkeye döndüklerinde Sultan II. Abdülhamit Han’ın aleyhine çalışmıştır.

Sultan Abdülhamit Han’a onun devrinde gereken itibar verilmemiş aksine Kızıl Sultan damgasını vurarak birçok iftira atılmıştır. Ama herkes şunu bilgisin ki gerçeklerin er geç ortaya çıkma gibi bir huyu vardır. Eminim bir gün bu itibar Ulu Hakan Abdülhamit Han’a tekrar iade edilecektir.

Ulu Hakan Abdülhamit Han ve Eğitim
Mehmet Tayyar Tanış
Yazarımız Kim ?

Mehmet Tayyar Tanış