2

Doğu Ekspresi İle İlgili Her şey Burada


  • Oluşturulma Tarihi : 24.01.2019 06:43
  • Güncelleme Tarihi :

Eveeet! Son zamanlarda herkesin harıl harıl bilet bulmaya çalıştığı doğu ekspresi ile ilgili biraz yazmak istedim hazır daha geçen hafta ki yolculuğum tam olarak soğumadan. Bu gezi ile ilgili arama motoruna zaten yazdığınızda milyonlarca bilgi bulabilirsiniz ama ben naçizane kendi gözlemlerimi, kendi deneyimleri mi birinci ağızdan aktaracağım. Bence bu doğu ekspresi ve yakın çevre illerine geziyi yapabilmek için en önemli olan sorun doğu ekspresine bilet bulmak, gerçekten zor. Şuan zaten seyahat etmek istediğimiz tarihten 1 ay önce biletler satışa açılıyor. Yani şöyle ki; 24 Ocak tarihinde bilet almak için baktığınızda maksimum 24 Şubat tarihli bilet bulabiliyorsunuz daha ileriki bir tarih için biletler satışa çıkmamış oluyor diğer tarihlerde de tamamen dolu oluyor. Bizde istediğimiz tarihlerde bilet bulabilmek için TCDD’nin internet sayfasını ve mobil uygulamasını tam 2 ay sürekli takip ettik ve tabi ki planladığımız, gitmeyi düşündüğümüz tarihlerde bilet bulamadık. Yeni açılan günler için bile maalesef ki dolu olarak açılıyor bilet alma imkânı bulunmuyordu. Bu arada pulman kısmında az da olsa yer bulunabiliyor ancak örtülü kuşetli ya da yataklı vagonda hiç boş yer bulunmuyor. Pulman tercih ederseniz baya yorucu bir yolculuk maalesef ki sizi bekliyor olur. Baktık ki bilet bulamıyoruz ve bu biletlerin çoğunu zaten tur şirketleri alıyor bizde bu geziyi yapmak istiyoruz mecburen tur şirketleri ile gidebileceğimiz düşünceleri ile planlarımızı yaparken son kez yine bilet satın alımını kontrol ederken birde ne görelim Kars – Ankara yönünde 2 adet yeni örtülü kuşetli kompartıman açılmış. Hemen bir odanın tüm biletlerini aldık, sebebi odada yabancı kişi olmadan eşimle birlikte kalabilmek amacıyla çünkü örtülü kuşetlide dört tane yatak var ve eğer sadece iki bileti alırsanız yanınıza iki yabancı kişi gelebilir ve oda 4 kişi için bizce biraz dardı, örtülü kuşetlide iki kişi kaldığınızda valizlerinizde rahatlıkla sığabiliyor. Zaten çok fazla bekleme şansınız bulunmuyor çünkü sistem 10 dakika içerisinde biletinizi almazsanız sizi atıyor. En fazla bilet iptali yolculuğa yakın tarihlerde oluyor bu yüzden bir ay sonrasına göre 2 gün sonrası için bilet bulmak daha kolay oluyor.
Örtülü kuşetli vagonda kişi başı bilet ücreti 63,5 TL. Eğer şansınıza çok güveniyorsanız ve yataklı vagonda bilet bulursanız da bilet fiyatı 117 TL. Yataklı vagonda üst üste ranza sistemi iki yatak bulunuyor. Her vagonda 2 adet tuvalet bulunuyor alaturka ve alafranga olarak, bizce temizlik açısından fena değillerdi. Örtülü kuşetli kompartımanlarda yastık, temiz çarşaf ve pike veriyorlar. Tuvaletlerde tuvalet kâğıdı, sabun, kâğıt havlu bulunuyor ama yanınıza yedek alabilirsiniz. Zaten pulman kısmına göre yataklı ve örtülü kuşetli vagonlar daha temiz kişi sayısı az olduğu için. Kompartımanların sıcaklığı nasıl diye merak edilirse, genelde çok sıcak oluyor hatta yolculuğunuzun bazı kısımlarında pencerenizi açarak gidebilirsiniz. Ve kaldığınız odanızı dilediğiniz gibi süslemek sizin hayal gücünüze kalmış. Kendi getirdiğiniz süsler ile istediğinizi yapabiliyorsunuz. Yanınıza kahvaltılıklarınızı, abur cuburlarınızı almalısınız çünkü yemekli vagonda her şey bulunmuyor. Dilerseniz orada da yemek yemeyi tercih edebilirsiniz ama genellikle dondurulmuş gıdalar mevcut tercih sizin. Biz yedik fena değildi fiyatlarda makul seviyedeydi. Yanınıza su ısıtıcısı, kitap, üçlü priz alın örtülü kuşetlide tek priz var ve bu yetmeyebilir çünkü yolunuz uzun. Zaten kompartımanınızda ya da vagonunuzda bir sorunla karşılaştığınızda görevli kondüktöre söylediğinizde hemen yardımcı oluyor elinden geleni yapıyor sağ olsun, bizim vagonun görevlisi İsa abi ‘ye de buradan selam olsun. Müthiş kafa dengi bir insandı bir ara vagonda elektrikler gittiğinde hemen olaya el attı. Bazı odalara gidip odanızın süsü biraz az olmuş daha yaratıcı olmalısınız gibi şakalarda bulunuyordu.
            Biz Kars – Ankara yönünde tren bileti bulduğumuz için İstanbul’dan Erzurum’a uçtuk. Erzurum içerisinde görülmesi gereken yerleri görüp tatmamız gereken lezzetleri tattıktan sonra Kars’a geçtik. İki gün boyunca da Kars’ta gezdikten ve lezzetlerini denedikten sonra ertesi sabah hayatımızda ölmeden önce muhakkak yapmamız gerektiğini düşündüğümüz, muhteşem bir deneyim ve yaklaşık 24 saat sürecek dense de bizim ki 30 saat süren Doğu Ekspresi ile Kars’tan Ankara’ya yolculuğumuz başladı. Bir 30 saat sürecek bile olsa bizce çekilirdi dolayısıyla gözünüzü korkutmayın lütfen. Hayatınızda geçireceğiniz en keyifli yolcuk olacağının garantisini verebiliriz. Ha bu arada tren Erzurum garına gelmeden yarım saat önce falan Erzurum’daki cağ kebabı firmalarının birinden sipariş verebilirsiniz vagonunuza kadar getiriyorlar. Garda ki bekleme süresinde onu alabilirsiniz. Fiyatı da tek şiş dürüm ve ayran 12 TL. Belki yanınıza, gündüz geçtiğiniz tren garlarında ve tren yavaşladığında trene doğru koşarak gelen çocuklara vermek için kitap ve yiyecek bir şeyler alabilirsiniz gerçekten mutluluklarını görmeye değer. Biz tercihimizi kitaptan yana kullandık ve hem gezdiğimiz yerler de hem de trende güzel bir anı oluşturmuş olduk.
            Sanırım doğu ekspresine bilet bulma olayı genelde ümidinizi kestiğiniz anda karşınıza çıkıyor. O yüzden minik bir tavsiye ümidinizi kesmiş gibi davranın: ) Gelecek yazımda doğu ekspresi deneyimi ile bağdaşmış Kars ve Erzurum illerinde neler yapılır bunları paylaşacağım.
Sağlıcakla…

Doğu Ekspresi İle İlgili Her şey Burada
Merve Nur Aslan Öz
Yazarımız Kim ?

Merve Nur Aslan Öz