2

Kalp Perdesini Açan Sanat Tiyatro


  • Oluşturulma Tarihi : 28.03.2019 06:45
  • Güncelleme Tarihi :

Dünya tiyatro günü her sene Mart ayının 27’sinde kutlanılan ve çoğu oyunun bugün vesilesiyle ücretsiz olarak izleyici ile buluştuğu, perdelerinin asla kapanmadığı ve dolayısıyla tiyatro severler için harika ötesi bir gündür. Aslında her gün tiyatro günü olmalıdır. Yüzyıllar boyunca bu tiyatro ateşi hiç sönmeden dünyanın çeşitli yerlerinde ısrarla yanmıştır. Tiyatro son dönemlerde özellikle sinema, televizyon gibi medya organlarının gelişmesiyle yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu teknoloji, sahneleri bir kasırga gibi istila etmiştir ve tadı tuzu olan repliklerin yerlerini naylon bir perdede hareketli resimler almaya başlamıştır. Ama şöyle baktığımda artık tiyatro oyuncuları izleyicinin karşısına geri döndüğüne mutlulukla şahit oluyorum. Tiyatro günümüzde kendine özgü olan sınırlarını kabul etti ve replikler artık eskilere nazaran çok daha fazla olarak sahnelerde yerini alır oldu.
Tiyatro toplumla birlikte yaşayan varlık aslında, tiyatro hareket yaratır, fikirleri aydınlatır, yer yer endişelendirir, rahatsız eder, ruhu dinlendirir, düşünceleri ifşa eder, kışkırtır ve sıradanlığı ihlal eder. Tiyatro, hayatımızda ki boşluğu, gölgeyi, suskunluğu, replikleri uçuşturmayı, hareketlendirmeyi, aydınlatmayı yapabilmemiz için bir sanattır. Tiyatro insanlığın varoluş acısını yansıtır ve insanlığın durumuna açıkça dile getirir. Tiyatroda, yapanlar değil de oyunun geçtiği dönem toplumu konuşulur.
Tiyatroyu keşfetmek istemeyen, ondan hoşlanmayı reddeden kişiler çocukluğunda sanat eğitimini yeterince almamış bu mecazi anlamda bir eğitim aslında şöyle ki mesela belirli bir yaşa kadar ebeveynlerinden hiç tiyatro kelimesini duymamış bununla karşılaşmamış birey tiyatroyu sevemez. Dünyada tiyatroyu desteklemesi gerekirken, kayıtsız kalıp onu göz ardı eden hükümetler, devletler tiyatronun apaçık düşmanlarıdır. Bizler çevremizde neler olduğunu anlamak, hepimizi çevreleyen acıyı, mutluluğu nakletmek ve hatta günlük hayatımızın yoğunluğu içerisinde anlıkta olsa bir umut ışığı yakalayabilmek için tiyatroyu deneyimlemek zorundayız. Çünkü sahnedekiler gerçek ve tekrarı yoktur.
Tiyatro insanı, insana insanla anlatan bir sanat çeşididir ve bu yüzden de bütün dünya bir oyun sahnesidir, tiyatronun ta kendisidir. Bu sebeple tüm değerli tiyatro sanatçılarının, çalışanlarının ve sanatseverlerin Dünya Tiyatro Günü ‘nü buradan kutlamak istiyorum.
Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer. İnsanı doya doya güldürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur. (Namık Kemal)
Sağlıcakla…

Kalp Perdesini Açan Sanat Tiyatro
Merve Nur Aslan Öz
Yazarımız Kim ?

Merve Nur Aslan Öz