2

15 Milyon Liralık Sokak, Müdürsüz Kaldı


  • Oluşturulma Tarihi : 04.12.2020 07:22
  • Güncelleme Tarihi :

Neredeyse son bir yıldır pandemi nedeniyle esnaf kan ağlarken, sokağa çıkma yasakları ülke genelindeki yaklaşık 6 milyon seyyar satıcıyı da olumsuz etkiledi. Günlük 2 milyar liralık bir hacme sahip sokak satıcıları şimdilerde ise 50-100 lirayı bile kazanmakta zorlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Sokak Ekonomisi Müdürlüğü’nü kurmuştu. Başkan Soyer, sokağın da bir ekonomisi olduğunu biliyordu. Taksicisi, boyozcusu, gevrekçisi, kumrucusu, mısırcısı, midyecisi, bozacısı, kestanecisi, söğüşçüsü, çiçekçisi, çiğdemcisi hepsi sokak ekonomisini oluşturur. Sadece onlar da değil; hurdacısı, kağıt toplayıcısı da içinde olmak üzere koca bir dünyadır o sokak ekonomisi.

* * *

Başkan Tunç Soyer, işte bu koca dünyanın başına çok değerli iki akademisyeni, Doç.Dr. Osman Sirkeci ile Prof.Dr. Kamuran Elbeyoğlu’nu getirmişti. Prof. Elbeyoğlu, Doç. Sirkeci ve Malta’dan Dr. Simon Gsima’nın birlikte kaleme aldıkları “Global Street Economy And Micro Entrepreneurship” adlı sokak ekonomisine ayna tutan kitap kısa zaman önce Londra’da Emerald’dan yayınlandı. İzmir’de hummalı bir çalışmaya giren Kamuran ve Osman Hocalar, sokak ekonomisi mevzuatı ve altyapısı için çalışma yürütüyordu. Ardından sıra sokak satıcılarına araç ve kıyafete tasarımlarına gelecek, hijyen kontrolleri yapılacaktı. Fakat kulağıma gelen bilgiye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, 300 bin seyyar satıcının olduğu ve günlük 150 milyon liranın döndüğü İzmir’de bu müdürlüğü kapattı.

* * *

Türkiye’nin en kalabalık işçi grubu olan seyyar satıcıları dikkate alarak bir ilke imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesinin bir süre sonra müdürlüğü kapatmasının nedeni olarak ise bazı oda başkanlarının Tunç Soyer’i araması olduğu iddia ediliyor. Gerekçe olarak da seyyar satıcıların kayıtsız çalıştığı ve vergisini ödeyen işletmelere zarar verdiği iletilmiş. Eğer bunlar doğruysa Başkan Tunç Soyer’in bir de seyyar esnafı dinlemesi ve müdürlüğü kapatmasının gerekçelerini onlara da anlatması gerekirdi. Sonuçta bu müdürlük sokak satıcıları için kurulmuştu ve bir yanıtı hak ediyorlardı.

* * *

Nitekim, Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin yaşadıkları sorunları konuşmak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den randevu istediklerini fakat hala randevu alamadıklarını söyledi. Kendisine seyyar satıcıların kayıtsız çalıştığı için diğer başkanlarının tepkisini çekmiş olabileceğini söyleyince de, “Bizim istediğimiz de kayıt altına alınmak, devletimize vergimizi vermek. Seyyar satıcılar olarak bizler, dükkanların olmadığı yerlerde satış yapıyoruz. Amacımız kimseye zarar vermeden evimize ekmek götürmek” dedi.

* * *

Yaşadıkları sorunların bir kısmının Büyükşehir Belediyesi, bir kısmının da merkezi hükümet tarafından çözüme kavuşturulabileceğini anlatan Başkan Evren Laçin, “Sabit esnafın olmadığı noktalarda belediye bize yer gösterilebilir ve biz de orası için belediyelere işgaliye ücreti öderiz. Devletimiz de bizi vergi yönünden kayıt altına alır ve düzenli bir şekilde kazancımızı vergilendirir. SGK ise bizleri sosyal güvence altına alarak geleceğimiz için endişelenmemizi önler. Böyle hem belediye hem devlet hem de bizler kazanırız. Ama bunlar için öncelikle hem Başkanımız Tunç Soyer’in hem de Valimiz Yavuz Selim Köşger’in bizi bir kez olsun dinlemesini istiyoruz” diyor.

* * *

Siyasetçilerin hitap ettiği kişilere aynı zamanda oy potansiyeli olarak da baktığından hareketle şunu vurgulamak isterim ki İzmir’deki 300 bin seyyar esnaf aileleriyle birlikte yaklaşık 1 milyon oya sahip. Seyyar esnafı yanına alan siyasetçi seçimlerde büyük avantaj sağlar. İzmir’in geleceğine yönelik siyasi beklentileri olanların bu gerçeği göz ardı etmemesi gerekir. Umarım İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger seyyar esnafı temsil eden derneğe randevu verir ve sıkıntıları çözülür. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

15 Milyon Liralık Sokak, Müdürsüz Kaldı
Murat Ervin
Yazarımız Kim ?

Murat Ervin