Sayfa Yükleniyor...
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bu şehirde fuarlar kurun’ dediği İzmir, koronavirüs salgını nedeniyle fuarları da yapamaz oldu. Geçtiğimiz yıl ulusal ve uluslararası 35 fuar planlanırken mart ayındaki pandemi salgını sonrası hepsi sanal ortama taşındı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) fuar takvimine göre bir aksilik olmazsa İzmir'de 2021 yılında 10’u uluslararası olmak üzere toplam 25 fuar düzenlenecek. Yılın 11 ayına yayılan fuarlar 1 ila 10 gün arasında değişen sürelerde açık kalacak.
* * *
TOBB Fuarlar Takvimi’ne göre 2021 yılında Türkiye genelinde 387 fuar düzenlenirken 25 fuarla İzmir, 227 fuarın açılacağı İstanbul'un hemen ardından ikinci sırada yer aldı. İzmir’deki 25 fuarın açık kalacağı 95 gün boyunca oteller başta olmak üzere ulaşım, yeme-içme, eğlence ve hediyelik eşya sektörlerinin yaklaşık 700 milyon liralık bir hareketliliğe sahne olması bekleniyordu.
* * *
Fakat, salgının arttığı bu yeni dönemde fuarların tıpkı geçtiğimiz yılki gibi fiziki ortamda değil bilgisayar üzerinden sanal olarak gerçekleştirilebilir. bu da en az 700 milyonluk zarar demek. Fuarların şehir ekonomisine katkısına dikkat çeken Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, fuarların fiziki ortama taşınmasının turizm tesislerini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Fuarlar nedeniyle yıl boyu yaklaşık 300 bin kişinin İzmir dışından geldiğinin tahmin edildiğini kaydeden Tercan, aşı çalışmalarının tamamlanmasıyla normal yaşama dönmeyi beklediklerini açıkladı.
* * *
Fuarlara gelen katılımcıların ortalama 3 gece konaklama yaptığını açıklayan Tercan, şu an otellerdeki doluluk oranının yüzde 20'ler civarında olduğunu fuarların fiziki ortama taşınmasıyla bu oranın yüzde 100’e ulaşabileceğini söyledi. Dünyanın en önemli fuarlarından ‘Gelinlik’ ve ‘Mermer’ fuarları başta olmak üzere İzmir Enternasyonal Fuarı ile diğer fuarlarına katılacak yerli ve yabancı ziyaretçiler, alım heyetleri ve stant açacak firma yetkilileri sayesinde geceliği ortalama 300 TL’den hesaplanırsa konaklama sektörü yıl boyunca yaklaşık 270 milyon TL’lik bir kazanç sağlanabilir.
* * *
Fuarlara gelen yaklaşık 300 bin kişinin konaklama haricinde ulaşım ve yeme-içme sektörüne günlük 250 TL harcandığı göz önüne alındığında ise 180 milyon TL’lik bir pay bu esnafa can suyu olabilir. Ortalama 50 liralık hediye ile evlerine dönen 300 bin fuar katılımcısı bu sektöre de 45 milyon harcıyor. Böylece konaklama harici 225 milyon liralık bir gelir, esnafa can suyu oluyor. Bu rakam, konaklama giderleriyle 495 milyonu buluyor. İzmir Enternasyonel Fuarı boyunca İzmirlilerin yanı sıra çevre illerden günübirlik fuara gelip geç saatlere kadar fuar coşkusunu yaşayan yaklaşık 1 milyon ziyaretçi ile toplam ekonomik büyüklük 700 milyon liraya yaklaşıyor.
* * *
İşte İzmir’in önündeki en önemli soru, 2021 fuarları da yine sanal ortamda yapılıp İzmir bu 700 milyon liradan mahrum mu olacak, yoksa esnafın kan ağladığı bir dönemde eskisi gibi kente canlılık getirecek fiziki fuarlar yapılacak mı?
Umarız ki aşılama süreçleri biran önce sona erer ve bağışıklık kazanmayla birlikte yasaklar da esnetilir. Fiziki fuarların önünü açacak böyle bir gelişme esnafa da can suyu olur. Bu fuarlara katılacak olan işletmelere de bu zor dönemde daha fazla teşvik ve destek verilerek fuarların dolması, alım heyetlerinin artması sağlanabilir.