Sayfa Yükleniyor...
Tarım arazilerinin bölünmesini önlemek isteyen hükümet 4 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de bazı düzenlemeler yaptı. “Torba Yasa” olarak adlandırılan 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun’un odağında ise hobi bahçeleri var. Yasanın çıkarılması konusunda büyük çaba gösteren Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, tarım arazilerine kurulmuş hobi bahçelerinin kesinlikle yıkılacağını söyledi.
Tarım arazilerini hobi bahçelerine çevirenlere de 2 aylık süre verilerek bu alanları eski haline, yani bölünmemiş tarım arazisi haline getirmeleri istendi. Bunu yapmayanların hobi bahçeleri ise yıkılacak. Düzenlemeye karşı açılacak davaların sonuç vermeyeceği ise aşikar. Buraya kadar her şey güzel. Zira yapılaşmanın yasak olduğu tarım arazilerinin hobi bahçesi haline dönüştürülmesiyle her bir bahçeye kulübeler yapılmaya başlandı; üretimde birliktelik bozuldu. Fakat yapılan bu düzenlemeye karşın fırsatçılar, ellerindeki bu hobi bahçelerini biran önce satmanın peşinde. Bugün satılık ilanlarının yer aldığı herhangi bir internet sitesine bile girdiğinizde İzmir’de yüzlerce satılık hobi bahçesi ilanı görmeniz mümkün.
Yasağın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği 4 Kasım’dan bugüne kadar yani 9 günde sadece İzmir’de 67 adet satılık yeni hobi bahçesi ilanı yayınlandı. Ülke genelinde satılığa çıkarılan 2 bin 869 ilanın 221’i ise İzmir’de yer alıyor. Bundan da anlıyoruz ki fırsatçılar, “Yasa çıksa da beni ilgilendirmez. 2 ay sonra yıkılacak olmasını bahçeyi alan düşünsün” diyerek her gün yeni bir ilan yayınlıyor. Hobi bahçelerini kiralayanlar bu noktada daha şanslı. Yasal mevzuatı gerekçe göstererek kira sözleşmesini feshedebilirler.
Hobi bahçesi için tarım arazisinden hisse satın alanlar ise, bu bahçelerinin tekrar tarım arazisi haline dönüştürülmesiyle hisse oranlarında araziye sahip olabilecek. Bu durumda 1 dekarlık (1000 metrekare) tarım arazisi yaklaşık 10 hissedarın arazisi haline dönüşecek. Hissedarlar birbirlerine satış yaparak, içlerinden birinin bu arazinin yeni sahibi olmasını sağlayabilecek. Eğer hobi bahçesi satın alarak hafta sonları gider stres atarım diyorsanız bunu sakın yapmayın zira stres atacağım derken daha çok dert sahibi olabilirsiniz. Kesinlikle bu ilanlara itibar etmeyin; hobi bahçesi kiralama veya satın almayı düşünmeyin.
İlla ki, hobi olarak tarım yapacaksanız da birkaç dönümlük müstakil parsellere, tek hissedar olarak yönelin. Daha küçük tarım sevdalıları ise balkonlarında veya evlerinin bahçelerinde yetiştiricilik yapabilir. Atalarımızın da dediği gibi “Korkulu rüya görmektense, uyanık kalmak evladır.”
Tarım arazilerinin bu yöntemle bütüncül hale getirilmesi ve daha geniş alanlarda stratejik ürünlerin yetiştirilmesini amaçlayan düzenleme fikir olarak çok doğru. Diğer yandan maliyetlerin yüksekliği nedeniyle tarımdan uzaklaşan çiftçilerimiz, boş tarlalarını bu şekilde değerlendirerek hem gelir sahibi oluyor; hem de tarlaları bir şekilde işleniyordu.
Çiftçilerimizin bu tür girişimlere yönelmemesi ve tekrar tarıma yönlendirilerek bu işten para kazanmaları için hükümetin de atması gereken adımlar var. Örneğin çiftçinin belini büken mazot ücretlerindeki yüzde 18’lik KDV kaldırılabilir; gübre ve ilaç destekleri genişletilebilir. Çiftçinin; ürettiğini komisyonculara değil de doğrudan fabrikalara veya tüketiciye sattığında yüzünün güleceğini unutmayalım. Ne zaman çiftçimiz para kazanmaya başlar, işte o zaman çorak tarlalara renk ve hareket gelir. Sağlıcakla kalın...