2

Ya Hastaneler de Yıkılırsa


  • Oluşturulma Tarihi : 07.11.2020 06:51
  • Güncelleme Tarihi :

Bu bir varsayım değil, bilimsel bir rapordan çıkan sonuç. 1999 yılında İstanbul’da yaşanan büyük depremin ardından tüm kentler, ilçelere ve kamu binalarına yönelik araştırmalara başladı. İzmir’de de başlayan çalışmalar sonucu Radius Projesi ortaya çıktı. 2009 yılında dönemin İzmir Valisi Cahit Kıraç tarafından hazırlatılan rapor, yayınlandığında büyük ses getirmişti. Hastanelerin durumuna ilişkin detaylı bilgilerin de verildiği raporda sağlık tesisleriyle ilgili de şu bilgiler yer alıyordu:
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi: Kat sayısı fazla olan bloklarda kesme ve eğilme yetersizlikleri mevcut. 48 bloğun yüksek, 8 blok ise orta veya düşük önemde güçlendirilmeli.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi: Bir kısım donatılarda korozyon (aşınma) var. Eski bloklardaki betonun dayanımı düşük. Birçok blok yüksek ve orta önemde güçlendirilmeli.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk EAH: Betonarme taşıyıcı elemanlarla, korozyon ve betonlarda lokal boşluklar vardır. Tüm bloklar yüksek öncelikle güçlendirilmeli.
Ege Doğum Hastanesi: Enine donatı aralıkları 26 santim değerine ulaşabilmektedir. Binalar yüksek öncelikle güçlendirilmeli.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Özellikle 4-8 katlı olan bloklarda kesme ve eğilme dayanımı yetersiz. Yüksek önemde güçlendirilmeli.
Kara Kuvvetleri Hastanesi (Şimdiki Atatürk EAH ek Binası): Kesme ve moment yetersizlikleri mevcut. Yapılar yüksek, orta ve düşük önem seviyelerinde güçlendirilmeli.
İzmir Büyükşehir Belediye Eşrefpaşa Hastanesi: Kesme ve moment yetersizlikleri söz konusu. Bloklar yüksek, orta ve düşük önceliklerle güçlendirilmeli.
Bozyaka EAH: Yapılan tümünün, çoğunluğu öncelikli olmak üzere güçlendirilmeli. Betonarme taşıyıcı elemanları yetersiz. Diğer birçok yapıda olduğu gibi burada da imalat kusurları mevcut.
Alsancak Devlet Hastanesi: Z4 sınıfı zemin üzerinde inşa edilmiş olan 8 katlı bloklar yüksek önemle güçlendirilmeli.
Buca Doğumevi ve Jinekoloji Hastanesi: Deprem Yönetmeliği’ne uygun olmayan kat yükseklikleri var. Öncelikli olarak güçlendirilmeli.
Göğüs Hastalıkları Hastanesi: Blokların bir kısmı yüksek, orta ve düşük önceliklerle güçlendirilmeli, bir kısmı ise güçlendirilmesi mümkün olmadığından yıkılmalı.
Bu konuyu sık sık gündeme getiren Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol da kentin hastanesiz kalmaması için gereken adımların bir an önce atılmasını istedi. Doğruyol yetkililere seslenerek, “11 yıl önce hazırlanan raporda hangi hastanelerde ne tür güçlendirme çalışması yapılması gerektiği tek tek belirtilmesine karşın bugüne tam anlamıyla tek bir adım atılmadı, uyarılar kitapta kalmasın biran önce önlem alınsın” ifadelerini kullanmıştı. Evet, biran önce harekete geçilmeli ve beklenen yeni İzmir depremi sonrası evsizliğin yanı sıra bir de hastanesiz kalmayalım...
 

Ya Hastaneler de Yıkılırsa
Murat Ervin
Yazarımız Kim ?

Murat Ervin