Sayfa Yükleniyor...
Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Said Hüseyin Halil es- Sisi’nin Türkiye ziyareti dünyanın gündemindeydi. Dünyanın gündeminde olan Gazze’nin yanı başındaki ülkenin liderinin Türkiye’ye gelmesi nedeniyle süper güçler bu ziyarete odaklandı. Birkaç nedeni var dünyanın bu ilgisinin. Tabi ki özel olarak Gazze ancak durum sadece bundan ibaret değil.
Mısır Devlet Başkanı es-Sisi’nin gelişi ile iki ülke arasında 17 anlaşma imzalandı. Bu ziyaret, hem ekonomi, hem askeri, hem siyasi hem de enerji anlamında çok önemli. İki ülke arasında enerji konusunda da mutabakat oluşuyor. Akdeniz’deki doğalgaz konusunda bir işbirliği olacak. İki ülkenin Doğu Akdeniz’de gaz arama çalışmaları başlayacak önümüzdeki dönemde.
12 yıl aradan sonra gerçekleşen bir ziyaret bu. Bu özellikle ABD ve İsrail’i rahatsız etti. Bölge ülkeleri, artık ABD’den kendileri hayır gelmeyeceğine kanaat getirdi. Mısır ve Türkiye’nin yakınlaşması da biraz bunu gösteriyor. Mısır ve Türkiye’nin yakınlaşması, Sudan’daki durumu, Gazze’yi, Suriye’nin durumunu, Afrika’daki karmaşayı akla getiriyor. Mısır, Batı Şeria üzerinde etkili, Türkiye Gazze üzerinde. İki ülkenin bir arada olması Filistin konusunda da tek akıl üzerinden hareket edileceği anlamına geliyor. Bütün bunlar Türkiye ve Mısır’ın ortak konusu. İki ülke de Afrika ülkeleri üzerinde etkili. Mısır’ın Suriye ve Afrika ülkeleri üzerindeki etkisi biliniyor. Kısacası, Mısır ve Türkiye hem Afrika, Hem Suriye, Hem Gazze konusunda aynı akılla hareket edecek .
Askeri anlamda da, özellikle havacılık anlamında Mısır’ın Türkiye’ye karşı ilgisi var. Türkiye’nin milli İHA ve SİHA’ları önceki gün Mısır’da düzenlenen Havacılık fuarında gösteri yaptı. Mısır’ın yakın zamanda bunlardan sipariş vermesi mümkün.
Bir de Mısır’ın ekonomik durumunu etkileyecek bir mesele daha var. Ben Gurion, diğer adıyla Philadelphi Koridoru. İsrail Gazze’yi tamamıyla işgal edip, bu bölgeden Akdeniz’e açılacak Süveyş kanalı gibi bir kanal yapmayı amaçlıyor. Gazze’ye saldırıları arttırmasının bir nedeni de budur. Gazze’yi ele geçirip hem Gazze sınırları içinde yer alan Akdeniz’deki doğalgaza sahip olmak, hem de Philadelphi Koridorunu hayata geçirmek. Süveyş Kanalının yanı başında bunu yaparak Mısır’ı devre dışı bırakıp, Kızıldeniz’den Akdeniz’e açılan yeni bir deniz yolu açmak istiyorlar. Mısır’ın gelir kapısı olan Süveyş kanalı devre dışı kalırsa bu ülke ekonomik anlamda etkilenir. Bu durumu da göz ardı etmeyen Mısır Türkiye ile yeniden diyaloğa geçti. Hem siyasi, hem askeri, hem ekonomik hem de enerji konusunda Türkiye ile anlaşmalar yaptı.
Ayrıca, Gazze konusu…Mısır Gazze’nin yıkılması ile sıranın kendisine geleceğini biliyor. İsrail’in Mısır toprakları olan Sina Yarımadası üzerinde emelleri var. Şu bilinmeli ki, Gazze’yi İsrail’e bırakırsan, Mısır’ın Sina Yarımadası’nı da yarın İsrail’e bırakırsın.