Türk mutfağına yeni yeni girmeye başlayan ve “Balığın Sebze Hali” olarak nitelendirilen alabaş otu, üretici ve tüketicileri bekliyor. Tadı herkes tarafından bilinen ve sevilen turp, şalgam ve kereviz sebzelerini andıran alabaş, faydaları ile de adından sık sık söz ettiriyor. Gıdayı tüketenler tarafından çok lezzetli olarak ifade edilen alabaş otu, daha şimdiden şifalı sebzeler listesinde yerini almış durumda.
Kalorisi az, vitamini ve minerali bol olan alabaş, günlük tüketim için ideal bir sebze olarak kabul ediliyor. Bol lifli bir yapıya sahip olan şifalı bitki; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden ise oldukça zengin. Bu vitaminlerin yanı sıra, bol miktarda demir, fosfor, kalsiyum, selenyum, potasyum ve sodyum da içerek alabaşın 15 çeşit yemeği yapılabilmektedir. Salatalarda kullanılabildiği gibi, sulu yemeği de yapılan alabaş ayrıca sebze çorbalarına da harika bir çeşni katmakta.
FAYDALARI NELER?
-Alabaş içeriğinde barındırdığı yüksek miktardaki demir ve folik asitler sebebiyle kansızlığa oldukça faydalı gelmektedir.
-Alabaş Otu; bakır, çinko ve selenyum elementlerini de içermesi sebebiyle tüketen kişilerde birçok hastalığa karşı kalkan görevi üstlenmektedir.
-Alabaş, akciğer rahatsızlıklarına iyi gelmesi sebebiyle; nezle ve grip gibi solunum yolu kaynaklı olan rahatsızlıklara karşı oldukça etkilidir.
-Selenyum içeren alabaş, çocukların zeka gelişimini iyileştirirken aynı zamanda insanların dikkat toplamalarını da olumlu yönde etkilemektedir.
-Alabaş, öksürüğün ve bronşit hastalığının tedavisinde etkilidir.
-Alabaş aynı zamanda, böbrek ve safra kesesinden meydana gelen taşların düşürülmesinde etki göstermektedir.
-Alabaş, romatizma rahatsızlıklarını da hafifletme özelliği ile bilinmektedir.
-İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde alabaş; kalp hastalığı, felç geçirme ve katarakt oluşum risklerini önemli ölçülerde azaltmaktadır.
-Bebek emziren kadınların süt üretimini artırmaktadır.
-İçeriğindeki potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürmekte, tansiyonu ise dengelemektedir.
-Nefes darlığı ve astıma iyi gelmektedir.
-Alabaş, sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde de etkili olmaktadır.