Balkabağının Faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 24.08.2020 07:40
  • Güncelleme Tarihi :
Balkabağının Faydaları

Bol lifli bir meyve olarak kabul edilen balkabağı, muhteşem lezzetinin yanı sıra harika bir vitamin ve mineral kaynağı olarak da kabul edilmektedir. Vücudumuz için sayısız fayda barındıran bu şifalı meyve, yemeklerden tatlılara kadar sofralarımızda yer bulmaktadır.
Kış aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden birisi olan balkabağı özellikle çorbası ve tatlısı ile bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı olan balkabağının antioksidan özellikleri vardır. Kalbi ve cildi koruyan bu şifa deposu meyve aynı zamanda güneşten alınan ultraviyole ışınların etkileri sebebiyle ortaya çıkan serbest radikallerle de savaşmaktadır.
Peki nedir balkabağının faydaları?
Göz Sağlığı: C ve E vitamini ve beta karoten içeren balkabağı bu özellikleriyle göz sağlığını desteklemektedir. Gözde oluşabilecek tüm dejeneratif hasarları önlemeye yardımcı olan balkabağı ayrıca içerdiği A vitamini yardımıyla da loş ışıkta gözün görme kalitesini de hatırı sayılır bir miktarda arttırmaktadır.
Uyku: Balkabağının çekirdekleri insan vücudunun rahatlamasına ve gevşemesine yardımcı olmaktadır. Uykusuzluk sıkıntısı çekenler için birebir olan bu çekirdekler aynı zamanda seratonin hormonu da salgılamaktadır. Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan seratonin sayesinde depresyondan da kurtulmak mümkün oluyor.
Doğurganlık: Balkabağı demir açıcından oldukça zengindir bu nedenle de doğurganlığın artmasına yardımcı olmaktadır.
Cilt: Balkabağının içinde bulunan mineral ve vitaminler, cildin güzelleşmesini de sağlamaktadır. Cildi yenileyici bir özelliği bulunan balkabağı cildinizi buruşmaktan ve kırışmaktan da korumaktadır.
Kalp: C vitamini, lif ve potasyum bakımından zengin olan balkabağı, kalp sağlığını korumaktadır. Araştırmalara göre lif tüketen kişilerde, koroner kalp rahatsızlıklarının görülme ihtimali oldukça düşüktür. Balkabağı ayrıca kötü kolesterolü de engellemektedir ve bu sayede de kalp sağlığını korur.
Tansiyon: Kalp sağlığını düzenleyen balkabağı bu özelliği sayesinde tansiyonun da düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Zengin bir potasyum kaynağı olan balkabağı; hipertansiyona da iyi gelmektedir.
Bağışıklık sistemi: A vitamini açısından zengin olan balkabağı, vücut direncini arttırmayı desteklemektedir. Balkabağı, vücutta bulunan enfeksiyon, virüs ve bakterilerin sebep olduğu rahatsızlıklar ile savaşmaya yardımcı olmaktadır.
Kilo: Zengin bir lif kaynağı olan balkabağı doyurucu olması sayesinde de tüm diyetlerde kullanılması önerilmektedir. Düşük kaloriye sahip olan bu muhteşem meyve sayesinde kilo vermeniz de kolaylaşacaktır.
Balkabağı bu özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda:
Şeker içermesine rağmen kalorisi çok yüksek değil, ılımlı miktarda şeker hastaları bile tüketebilir. Bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler gıdalar ile alınan toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün, kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardım eder.
Bu lifler bağırsaklarda su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırırlar. Hem bu etkisi hem de toksin emici etkisiyle balkabağı mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu kalkan oluşturur. Bol lif içeren sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo kontrolünde de önemi büyüktür.
Balkabaklı Humus



Malzemeler
1,5 sb nohut
500 gr balkabağı
4 yk tahin
2 sarımsak
1 tk zencefil
1/2 limon suyu
1/2 çk muskat cevizi
1 çk tuz

Bal kabağını yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanmış bal kabağını ve nohutu rondodan geçirin. Sarımsakları ezin. Daha sonra bütün diğer malzemeleri bir araya getirip birbirleriyle iyice harmanlanana dek karıştırın. Bal kabaklı humus karışımını servis tabağına alın. Afiyet olsun… (yemek.com)

 

Balkabağının Faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz