Sayfa Yükleniyor...
Günlerdir soğuk havanın etkisinde olan İzmirde önümüzdeki günlerde de yağış bekleniyor. Soğuk ve yağmur maalesef sokaklarda yaşayan evsizleri, mültecileri ve hayvanları vuruyor. Savaştan kaçarak kentimize sığınan mültecilerden şanslı olanları buldukları yıkık-dökük evlerde ve çadırlarda yaşarken, bu imkana erişemeyenler de sokaklarda battaniye altında yaşam mücadelesi veriyor. Aynı zamanda evsizler de bu acıyı bugüne kadar hep yaşadı, yaşamaya da devam ediyor. Birçok dernek, STK ve gönüllüler sokaklarda yaşayanlar için mücadeleye girişti. Belediyelerin sokakta yaşayanlara sağladığı (!) imkanların yetersizliği yüzünden, gönüllüler ellerinden gelen imkanları kullanarak bu insanlara barınacak yer, yiyecek yemek sağlamaya çalışıyor. Maalesef belediyeler, gönüllüler tarafından sağlanan imkanları da umarsızca sabote edebiliyor. Konakta mülteciler için kurulan çadırların, ertesi gün izinsiz olduğu gerekçesi ile toplatıldıklarını hepimiz biliyoruz. Madem imkan sağlayamıyorsun, imkan sağlayanlara da engel olma!
Sokakta yaşayan hayvanlar da aynı sorunlardan muzdarip. Her gün sayfa sayfa Can dostlara şu imkanlar sağlandı, can dostlara bunlar yapıldı diye basın bülteni geçen belediyelerin, bu söylenilenleri sadece gösteriş amaçlı, minimum düzeyde yaptığını gözlerimle görüyorum. Ne zaman bir hayvan için ambulansı arasam ya ulaşamıyorum, ya da ulaştığımda da gerekli ilgi gösterilmiyor, çok yoğunuz cevabını alarak baştan savılıyorum. Hayvanlar için ayrılan bütçenin gerçekte nerelere kullanıldığını çok merak ediyorum. Çünkü otomatik su kaplarının içi yosun dolu, mama odaklarının içinde mama yok. Birçoğu yerinden sökülmüş. Örnek vereyim; geçen sene mama odağının ortadan kaybolduğunu görünce belediyeyi aradım. Hemen yenisini getireceğiz dediler. Şu an o mama odağı hala yok! 1 sene oldu! Önümüz kış, günlerdir soğukla mücadele ediyoruz. Bu hayvanlar için ne bir kulübe yapılıyor, ne de gönüllülerin yaptığı kulübelerin zarar görmemesini sağlamak için bir çağrı. Açıkçası kendi imkanlarımla yaptığım yahut yapacağım kulübeleri sokağa koymaya korkuyorum. Çünkü biliyorum, vicdansızın biri o kulübeyi kaldırıp çöpe atacak! Belediyeler neden bu konuda bir şeyler yapmıyor? Neden vatandaşlar bilinçlendirilmiyor? Neden bu kulübeler için alanlar oluşturulamıyor? Neden zarar verenlere yaptırım uygulanmıyor? Her sokağın iki kenarına park edilmiş araçlara yer varken neden bu kulübelere yer yok?
Yapılabilecek şeyler aslında çok basitken, neden hiçbiri uygulamaya geçirilmiyor? Abuk sabuk konserlere, etkinliklere milyarlar dökülürken, sokakta yaşayan insanlara ve hayvanlara neden destek verilmiyor? Esas korunması gereken CANLI yaşamı değil midir? Eğlenceden önce, canlılara yardım edilmesi gerekmez mi? Belediyeler tarafından bir şeyler yapılmalı mutlaka! Sadece gönüllülerin çabası ile olacak bir iş değil çünkü bu
Vicdanlı kalın
Günün Etkinliği
Lösemi hastası çocuklarla dayanışma amacıyla, Uğur Okulları, Kitapçı Yavuz, İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfı (BUVAK) tarafından düzenlenen ve İzmir Müzisyenler Derneği (İMD) ile Buca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin de destek verdiği İyİLİK olsun etkinliği yarın saat 18.45te gerçekleştirilecek. 2 yıldır düzenlenen bu etkinlik ile toplanan yardımlar, Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfına bağışlanacak.
Etkinlik Programı
18.45: Fuar Lozan Kapısında toplanma
19.00: Yürüyüş korteji
19.15: Balonlar, meşaleler ve Hayat bayram olsa şarkısıyla yürüyüş
19.45: Behçet Uz Çocuk Hastane bahçesinde toplanma ve basın açıklaması
19.50: Balonları gökyüzüne bırakıp, organizasyonun hazırladığı küçük hediyelerin hastanede yatan çocuklara verilmesi
20.00: Toplanan mini buzdolapların BUVAK yönetimine teslim edilmesi
Günün Sözü
Doğaya karşı işlenen bir suçun öcü, insan adaletinden daha zorlu olur. (Dostoyevski)
Günün Atasözü
El elden üstündür: Aynı işle meşgul olan kişiler arasında başarı yönünden farklılıklar bulunabilir. Bizden daha iyi iş yapan kişilerin varlığını göz ardı ederek övünmek veya atıp tutmak iyi değildir.
Ne Okuyalım?
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakkı Uyarın yazdığı 100 Soruda Cumhuriyet Halk Partisi Tarihi isimli eser, 3. baskısını yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun sunuş yazısı ile yayınlanan kitap, CHPnin tarihine de ışık tutuyor. Kitap ayrıca 16-17 Ocak 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek CHP 35. Olağan Kurultayda tüm delegelere dağıtılacak.
Kısa bir söyleşi yapma imkanı bulduğum Prof.Dr. Hakkı Uyar kitap yazılması fikrinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluna ait olduğunu söyleyerek, 100 Soruda Cumhuriyet Halk Partisi Tarihi isimli eser hakkında şu bilgileri verdi: Kitabı yazma fikri Sayın Kemal Kılıçdaroğluna ait... Bu konuda Altan Öymen, Sayın Kılıçdaroğlu ve ben 2011 yılının ilk aylarında bir araya geldik. Parti içi eğitim çalışmalarında kullanılacak, partililere parti tarihini anlatacak ve kamuoyunun de CHP ile ilgili bilgi ihtiyacını giderecek bir cep kitabı, popüler bir kitap yazılması istendi. Ben bu işe başladıktan sonra Sayın Kılıçdaroğlunun danışmanı Veli Özdemir, bunu sorularla yapmayı önerdi. Öyle bir değişiklik yaparak daha kolay okunur kılmayı amaçladık. Kitap, müdafaa-i hukuk temelinden başlayarak günümüze, son genel seçimlere kadar geliyor. Seçimler, parti kurultayları, partinin geçirdiği dönüşümler anlatılıyor. Kitabın ayrıca, parti kurultayında dağıtılacağını genel merkez yöneticilerinden Veli Özdemirden öğrendim. 3. baskı biraz daha görsel malzeme ile desteklenerek ve 2015e kadar getirilerek yayınlanacak.
Günün Fotoğrafı
Stefano Zardini - İtalyan Alpleri
Tarihte Bugün
1932- Hindistanda Mahatma Ghandi tutuklandı.
1961- Yıldız ve Müşfik Kenter 1960-1961 sezonunun en başarılı sanatçıları seçildiler.
1969- Her Türlü Irk Ayrımcılığının Kaldırılmasına Dair Uluslararası Sözleşme kabul edildi.
1976- Çanakkalede antik Truva kentinin bulunduğu yere 12 metre yüksekliğinde Truva Atı yapıldı.
1985- Devlet Bakanı İsmail Özdağlar yolsuzlukla suçlandı ve görevinden istifa etti.