Bitkisel Gübre


  • Oluşturulma Tarihi : 06.08.2020 07:29
  • Güncelleme Tarihi :
Bitkisel Gübre

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile birlikte insanlar kendi gıda ürünlerini kendileri üretme konusunda daha hassas hale geldi. Bu nedenle de evde, balkonda ya da bahçede daha çok ufak tefek sebze meyve üretilmeye başlandığını gördük. Ben de size bu yazımda bitkisel gübrelerden, evde nasıl bitkisel gübre yapabileceğimizden kısaca bahsedeceğim.
Gübre, bitkinin beslenmesinde gerekli olan elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen maddedir. Bitkiler, büyüme ve yaşamaları için azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor ve bazı hallerde de molibden gibi elementlere muhtaçtır.
Bunlar arasında azot, fosfat ve potasyum en önemlileridir. Gübreler, bitkilerin büyümesi için gerekli gıdayı ihtiva eden maddelerdir. Gübreler, evsel atıkların kullanılması ile elde edilebilir. Oldukça pratik ve uygun bir şekilde üretilen bu gübre aynı zamanda organik olması sebebiyle de bitkilere faydalıdır. Bu işlem ile bitkilerin sağlıklı büyümesi ve toprağın mineraller açısından zenginleşmesi sağlanmaktadır. Gıda artıklarından yapılan organik gübreleri oluşturmak için birkaç farklı yol bulunmaktadır. Bu yolların her birini uygulamak oldukça kolaydır.
Bu gübreleme çeşidine kompost (doğal) gübreleme adı verilir. Kompost gübreleme, bitkisel mutfak atıklarının, otların, dal ve yaprak parçalarının bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelmektedir.
Kompost gübre içine koyacak malzemeler
Yeşil Malzemeler: Çim biçme atıkları, taze sebze meyve kabukları, artıkları, yapraklar, çay atıkları, mutfak atıkları, yaş teze otlar.
Kahverengi Malzemeler: Dal parçaları, ağaç kabukları, testere tozu, talaş, çam ibreleri, kuru yapraklar, gazete kağıdı, saman, sap.
KOMPOST NASIL HAZIRLANIR?
Evde iyi bir kompost yapımı için mutlaka karbon ve azot oranının dengelenmesi gerekmektedir. Gübre oluşturmak için ayırdığınız malzemelerle yığın hazırlarken mutlaka kat kat hazırlamalısınız. Yığını kahverengi ve yeşil malzemeler bir arada olmak üzere hazırlamalısınız. Daha sonra bu yığının üzerine bahçe toprağı koyun. Daha sonra bu katmanı iyice sulayın. Yığın 4-5 ay sonra gübre olarak kullanımınıza hazır olacaktır.
EVDE GÜBRE NASIL HAZIRLANIR?
Evde yetiştirdiğiniz bitkiler için gübre hazırlamak istiyor fakat bir bahçeye sahip değilseniz, balkonunuzda da kolayca gübre elde edebilirsiniz. Kolayca ve çabuk bir şekilde gübre hazırlamak istiyorsanız ceviz kabuğu, dal gibi ürünler yerine yumuşak bitkiler kullanmalısınız. Bunu hazırlarken, bir kova kullanmanız yeterlidir.
Kovaya yaş malzemeleri (yeşil taze yapraklar), kuru malzemeleri (kuru ağaç yaprakları, dalları, ağaçların dış kabukları) koyuyoruz. Bunun üzerine toprak koyun ve yaklaşık 1 ay bekletin. Karışımı 10 günde bir alt üst ederek, karıştırın.

Bu kompost tarifleri ile evsel atıkları değerlendirerek israfı engelleyip geri dönüşüme katkı sağlayabilmekteyiz. Sürdürülebilir bir yaşam ve ekosistemin daha az tahrip olmasını istiyorsak bu gibi organik adımlarla tarım alanlarımızı ilerletmeliyiz. Hem çevreye hem de insan vücuduna sağlıklı olan bu gübreleme yöntemi ile kimyasal maddelerden de uzaklaşmış oluyoruz.
Günün Vegan Tarifi
Cips Sosu
1 patlıcan
1 diş sarımsak
2 yeşil biber
Maydanoz, zeytinyağı
Yarım limon, tuz, karabiber
Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Patlıcan yumuşayana ve çökene kadar 45 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Sarımsakları soyun ve ezin, dilimlenmiş maydanozu ekleyin.  Soğutulmuş patlıcanı bir gıda işlemcisine sürün. Sarımsak, biber, yağ, limon suyu, maydanoz ve bir tutam deniz tuzu ve karabiberi de içerisine ekleyin. Tadını, baharatı, yağı ve limonu ayarlayın. Afiyet olsun.

 

Bitkisel Gübre
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz