2

Eylül ayında ne okuyalım?


  • Oluşturulma Tarihi : 31.08.2020 07:17
  • Güncelleme Tarihi :

Bugün sizlere sonbaharın başlangıcının doğasına ve havasına uyacak kitap önerileri sunacağım.  Umarım beğenirsiniz.
Ursula K. Le Guin / Karanlığın Sol Eli: Bilimkurgu yazarları arasında en sevdiklerimden birisi olan Ursula K. Le Guin’in ilk okuduğum kitabı Karanlığın Sol Eli’ydi. İki ödül kazanarak türünün klasikleri arasına giren Karanlığın Sol Eli, dünyaya çok benzeyen Kış adlı bir gezegende geçiyor. Bu gezegende, yılın en sıcak zamanlarında bile yarı-kutup iklimi yaşanıyor ve gezegenin tüm sakinleri de çift cinsiyetli. Bu gezegende cinsiyet, bir statü ya da güç aracı olarak kullanılmıyor. Bir gün Kış’a uzaydan bir erkek elçi geliyor ve roman da bundan sonrasını bize anlatıyor.
Stefan Zweig / Geçmişe Yolculuk: Geçmişe Yolculuk, zamana, mekâna ve değişen koşullara direnen yasak ve tutkulu bir aşkın hikayesi. Bu aşk önce okyanusun ve daha sonra da Birinci Dünya Savaşı’nın araya girmesiyle dokuz yıllık bir kesintiye uğrar. Yıllar sonra yeniden buluşan iki sevgilinin hayatları büyük bir değişime uğramıştır. Önlerinde uzanan belirsiz geleceğe, geçmişin sürekli aralarına giren gölgesine rağmen, aşk doludizgin sürmektedir.
Zülfü Livaneli / Son Ada: İlk başlarda çok güzel bir ada ve içerisinde huzurlu bir biçimde yaşayan insanlar vardı. Ülkenin darbeci başkanının emekliliğini huzur içinde geçirmek için adaya yerleşmesi bu cennet adada yaşayanların huzurunu kaçırdı. Başkan Son Adayı her tür anarşiden kurtarmaya kararlıydı. Bu romanda ütopyanın distopyaya nasıl dönüştüğünü görüyoruz.
Haruki Murakami / Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları: Hüseyin Can Tekin’in Japoncadan direkt çevirisi ile raflarda yerini alan Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları eseri, Murakami sevenleri tatmin edecek düzeyde. Roman, ana karakter Tsukuru Tazaki’nin gençlik dönemindeki arkadaş grubuyla yaşadığı olaylarla yüzleşmeye çalışması etrafında dönüyor. Diğer Murakami eserlerine göre daha gerçekçi bir çizgide ilerleyen kitapta, insanın kendisiyle olan yüzleşmesi ve yaşadığı çelişkiler analiz ediliyor.
Emily Brontë/Uğultulu Tepeler: Uğultulu Tepeler her ne kadar bir aşk romanı olarak tanıtılsa da aslında bu kadar da sığ bir kategori içerisine hapsetmek haksızlık olur. Uğultulu Tepeler’de aşktan ziyade hırs ve nefret de ciddi anlamda ele alınmakta ve bana kalırsa kitabın temelini oluşturmaktadır. Kitabın konusu ise şu şekildedir: Uğultulu Tepeler olarak adlandırılan evin sahibi Earnshaw, bir gün eve 6 yaşında bir oğlan çocuğu ile döner. Bu çocuğun kimsesi yoktur ve adını Heathcliff koyar.  Heathcliff , Earnshaw’ın kızı Catherine ile yakınlaşır. Çocukların büyümesi ile beraber ise asıl olaylar başlar.
Sabahattin Ali/ Kuyucaklı Yusuf: Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali’nin roman türündeki ilk eseridir. Ailesinin katledilmesi ile beraber 9 yaşında kimsesiz kalan Yusuf’u olayı araştırmak için Kuyucak’a gelen Nazilli Kaymakamı Selahattin Bey evlatlık alır. Kitap bu olaydan sonrasını anlatmaktadır. Bana kalırsa kitapta köyden şehre göç edip şehir hayatına uyum sağlayamayan insan tipi değerlendirmesi yapılmaktadır. Bununla beraber 1985 yılında kitap sinema filmine de uyarlanmıştır.



Günün Vegan Tarifi
Kişnişli Limonata
5 adet limon
2 yk taze kişniş yaprağı
1 su bardağı şeker
6 bardak içme suyu
Kabuğu rendelenen 2 limonu ortadan ikiye bölüp suyunu sıkıyoruz. Kalan 3 limonu da küçük parçalar halinde dilimliyoruz. 1 su bardağı toz şekeri ve limon suyumuzu karıştırıyoruz. Rendelenmiş limon kabuklarını, limon parçalarını ve kişnişimizi ekliyoruz. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırıyoruz. Daha sonra karışımı tel süzgeçle süzüyoruz. Kalan özümüzün içerisine içme suyu ekledikten sonra karıştırıp buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. (www.vegantarifler.com)

 

Eylül ayında ne okuyalım?
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz