Sayfa Yükleniyor...
Freeganizm, kullanılmadan ya da az kullanılmış haldeki ürünleri toplayarak, kendi hayatını idame ettirme durumuna verilen bir isimdir. Freeganizm akımı ile atılan her türlü gıdaların geri dönüşümü yapılmakta, israfa-tüketime karşı durulmaktadır. Freeganizm, İngilizce karşılığı bedava anlamına gelen free ve hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeye karşı olmak anlamına gelen vegan sözcüklerinin birleşiminden türemiştir. Freeganizm, 1990lı yıllarda, materyalizm ve tüketim çılgınlığına bir tepki olarak doğmuştur. Freegan yaşam biçimini benimsemiş bireyler, ellerinden geldiğince hiçbir şey satın almayarak hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Günlük tüketim ihtiyaçlarını, taze olduğu halde çöpe atılmış gıdalardan karşılamaktadırlar. Bunun dışında kıyafetlerini de yine aynı yolla temin etmektedirler. Freeganizm akımı ülkemizde özellikle de ihtiyacı olan insanların ihtiyaçlarını giderme amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin Bombalara Karşı Sofralar ekibi, pazarların kurulduğu yerlere giderek akşam orada bırakılan kullanılabilecek nitelikteki sebze ve meyveleri toplamakta, bunlarla yapılan yemekleri de maddi durumu kötü olan ailelere / insanlara dağıtmaktadır. Freeganlar geleneksel ekonomiye kısıtlı miktarda katılımda bulunup asgari düzeyde kaynak tüketerek yaşamak için alternatif stratejiler kullanan kişilerdir. Freeganlar maddiyatçılık, ahlaki duyarsızlık, rekabet, açgözlülük vb. esas alan bir toplum yerine birlikte yaşam, fedakarlık, toplumsal ortaklık, özgürlük, iş birliği ve paylaşımı kucaklarlar.
İSRAFA KARŞILAR!
Freegan bireyler, gerekmedikçe yapılan alışverişe karşı durmaktadır. Dünyada açlıkla savaşan birçok canlı varken henüz kullanabilir durumda olan gıda ve eşyaların atılmasını anlamsız bulan bu kişiler, insanların savurganlığına karşı durarak farkındalık yaratmaya çalışıyor. Başlangıç noktası ABD olan bu hareket ile gereksiz tüketim engellenirken ayrıca çevre temizliği bilincinin de kazanılması sağlanıyor. Freeganlar tüm bunların yanı sıra yakıtla çalışan araçlara da karşı durarak ulaşımlarını çevre dostu ulaşım anlayışı eşliğinde bisiklet ile sağlıyor. Uzun mesafelerde ise ortak araç kullanımını yaygınlaştırmaya çabalıyorlar. Freeganizm felsefesinde çöp diye bir şey yoktur. Bu düşünce ile hiçbir şey atık olarak değerlendirilmiyor. Böylece atıkların asgariye indirilmesi ve geri kazanımı düşüncesi yerleştirilmeye çalışılıyor. Ülkemizde de yeni yeni başlayan özellikle ABD ve İngilterede rastlayabileceğiniz ve hiçbir ürünün para ile satılmadığı bir pazarları, internet siteleri ile süper marketler mevcut. Buralarda herkes ihtiyacı olan şeyi ya herhangi bir şey vermeden ya da takas usulü ile alabiliyor.
FREEGANİZM İLKELERİ NELERDİR?
Atıkların geri kazanımı: Hiç kullanılmamış, az kullanılmış ya da bozulmamış her türlü ürün çöpten çıkarılarak kullanılabilecek hale getirilebilmektedir.
Atıkların asgariye indirilmesi: Birisinin işine yaramayan ürünler, başka birisinin ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Bu nedenle kullanılmayan şeyler çöpe atılmamalı, ihtiyacı olan kişlilere verilmelidir. Aynı şekilde çürümüş sebze ve meyvelerden de gübre yapılabilir.
Çevre dostu yolculuklar: Toplu ulaşım taşıtları, bisiklet ya da ortak araç kullanımı, trafikteki araç sayısını azaltacağı için çevrenin kirlenmesine de engel olmuş olur.
Ücretsiz bina: Çevrede birçok boş ev varken, insanların evsiz olmasına karşı dururlar. Bu nedenle de kötü durumda olan binaları el birliği ile onararak, yaşanabilecek yerler haline getirirler.
Yeşil: Freeganlar kendi sebze ve meyvelerini kendileri üretir. Böylece organik, sağlıklı ve çevreye zarar vermeyen bir süreç elde edilmiş olur.
Günün Vegan Tarifi
Sirkeli kızarmış patlıcan
Malzemeler
1 kilogram küçük boy patlıcan
1/2 kilogram sivri biber
10 diş sarımsak
2 kilogram domates
1 çay bardağı elma sirkesi
1/2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için sıvıyağ
Patlıcanların kabuklarını soyup tuzlu suya bastırın ve 5 dakika bekletin. Domateslerin tamamını rendeleyin. Sarımsakların kabuklarını soyup bir kenara ayırın. Sıvıyağı iyice kızdırdıktan sonra patlıcanları ve biberleri kızartın, daha sonra tencereye yerleştirin. Üzerine rendelenmiş domates, tuz ve sarımsakları bütün olarak koyun. Sirkeyi ilave ederek, kaynatmaya başlayın. Malzemeler yumuşayan kadar kısık ateşte pişirin. (Not: Kesinlikle su ilave etmeyin.) Dilerseniz maydanozla süsleyip servis yapın. Afiyet olsun (Vejetaryenim.com)
Günün Fotoğrafı
Basmane 2016