Sayfa Yükleniyor...
Freeganizm, atılan her türlü gıdaların geri dönüşümünün yapıldığı, israfa-tüketime karşı duran bir akımdır. Freeganizm, İngilizce karşılığı bedava anlamına gelen ‘free’ ve hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeye karşı olmak anlamına gelen ‘vegan’ sözcüklerinin birleşiminden türemiştir. Freeganizm, 1990’lı yıllarda, materyalizm ve tüketim çılgınlığına bir tepki olarak doğmuştur. Freegan yaşam biçimini benimsemiş bireyler, ellerinden geldiğince hiçbir şey satın almayarak hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Günlük tüketim ihtiyaçlarını, taze olduğu halde çöpe atılmış gıdalardan karşılamaktadırlar. Bunun dışında kıyafetlerini de yine aynı yolla temin etmektedirler.
Freegan bireyler, gerekmedikçe yapılan alışverişe karşı duruyor. Dünyada açlıkla savaşan birçok canlı varken henüz kullanabilir durumda olan gıda ve eşyaların atılmasını anlamsız bulan bu kişiler, insanların savurganlığına karşı durarak farkındalık yaratmaya çalışıyor.
Başlangıç noktası ABD olan bu hareket ile gereksiz tüketim engellenirken ayrıca çevre temizliği bilincinin de kazanılması sağlanıyor. Freeganlar tüm bunların yanı sıra yakıtla çalışan araçlara da karşı durarak ulaşımlarını ‘çevre dostu ulaşım’ anlayışı eşliğinde bisiklet ile sağlıyor. Uzun mesafelerde ise ‘ortak araç’ kullanımını yaygınlaştırmaya çabalıyorlar. Freeganizm felsefesinde ‘çöp’ diye bir şey yoktur. Bu düşünce ile hiçbir şey atık olarak değerlendirilmiyor. Böylece “atıkların asgariye indirilmesi ve geri kazanımı” düşüncesi yerleştirilmeye çalışılıyor. Ülkemizde de yeni yeni başlayan özellikle ABD ve İngiltere’de rastlayabileceğiniz ve hiçbir ürünün para ile satılmadığı bir pazarları, internet siteleri ile süper marketler mevcut. Buralarda herkes ihtiyacı olan şeyi ya herhangi bir şey vermeden ya da takas usulü ile alabiliyor.
Freegan akımının öncülerinden ABD’li Adam Weissman’a göre freeganizm, israfı önlemek, daha az çalışabilmek için para biriktirmek ve tüketimin etkilerini en aza indirgemek için oluşturulmuş bir strateji ve siyasi kültür. Weissman’a göre gerçek mutluluk alışveriş merkezlerinde değil. Daha az satın alır ve satın aldıklarımıza da iyi bakarsak, çalışmamıza da gerek yok. Ama burada amaç tembellik etmek değil. Zamanımızı kapitalizme hizmetine sunmak yerine, sevdiklerimize ve insanlığa daha yararlı şeylere ayırmak.
FARKLI EYLEMLER
Freeganlar, en çok ticari kuruluşlardan atılmış yiyecekleri geri kazanmasıyla tanınır; bu uygulama, Kuzey Amerika'da "çöp atma" veya "kentsel yiyecek arama", "atlama", "çöp tenekesi baskını" veya "skipitarianism", Birleşik Krallık'ta "daldırma" Avustralya'da, Almanya'da "çevreleme" veya Yeni Zelanda'da "ördekleme" olarak bilinir. Freegan diyetleri, muhafazakar satış tarihleri, bazı dayanıksız ürünlerin (fırınlanmış ürünler gibi) kasıtlı olarak aşırı stoklanması veya meyve ve sebzeler için estetik kriterler gibi yine de yenilebilir olan ticari gıda atıkları üreten bir dizi uygulama sayesinde mümkün olmaktadır. Bununla birlikte, çöplükte dalış, yiyecekleri karıştırmakla sınırlı değildir; freeganlar, ticari çöp bidonlarından giyim, kitap, alet, bisiklet ve mobilya da almaktadır.
FREEGANİZMİN İLKELERİ
-Atıkların geri kazanımı
-Atıkların asgariye indirilmesi
-Çevre dostu yolculuk
-Ücretsiz barınma
-Yeşile dönüş