Sayfa Yükleniyor...
Hem lezzeti hem de şifası nedeniyle ülkemizde sık sık tüketilen karalahana, farklı farklı tariflerle mükemmel yemekler yapılmasını sağlamaktadır. Beyaz ve kırmızı lahanaya oranla daha fazla mineral ve vitamin içeren karalahana, ayrıca c vitamin deposu olması nedeniyle de birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Dolması, çorbası ve salatası yapılan karalahananın şifalarını öğrendiğiniz zaman asla tüketmeyi bırakamayacaksınız.
Peki nedir bu mucizevi bitkinin sağlığımıza olan faydaları?
Karalahana C vitamini deposudur: C vitamini açısından zengin bir besin olan karalahana bol miktarda antioksidan içerir. Karalahana ayrıca içerdiği C vitamini nedeniyle yaşlanmanın da yavaşlamasını sağlar. Kan akışını hızlandıran karalahana sebzesi kırışıklık ve ciltte meydana gelen renk değişimini önler. Serbest radikallerin önlenmesini sağlayan besin cildin gençleşmesinde etkilidir.
Göz sağlığına iyi gelir: Beta karoten içeren karalahana, göz sağlığı için oldukça önemli bir besin olarak kabul edilmektedir. Karalahana aynı zamanda katarakt oluşumunu geciktirir.
Cilt rahatsızlıklarına iyi gelir: Egzama ve benzeri cilt hastalıklarına neden olan toksikleri ürik asidi ve serbest radikalleri gidererek kanın temizlenmesinde etkilidir. İyi bir detoks kaynağı olan karalahananın suyunu cilt toniği olarak da kullanabilirsiniz. Ciltte oluşan iltihaplara karşı kara lahana suyundan yardım alınabilir.
Sindirim sistemine iyi gelir: İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Özellikle taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. İçeriğinde yer alan kükürt ve klor kalın bağırsağın sağlığını korur.
İştah açar: Karalahana iştah açmasıyla da bilinmektedir. Fakat metabolizmayı hızlandırması nedeniyle kilo almanıza yol açmaz. Bu nedenle rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İyi bir lif kaynağıdır: 1 kase kara lahana, ortalama günlük lif ihtiyacının yüzde 10,4ünü karşılayabilmektedir. Bu doygunluk hissinin sağlanması, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabileceği gibi kolesterolün düşürülmesinde de etkendir.
DİĞER FAYDALARI
-Kara lahananın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği vardır. Metabolizmanın daha fonksiyonel çalışmasını sağlayarak DNA üzerinde olumlu etkiler yaratır.
-Saç ve cilt bakımı için de kullanılabilir. Kara lahananın saç ve cilt sağlığı için oldukça önemli yeri vardır. Saç ve cilt için kara lahana kaynatılarak elde edilen su cilt ve saç bakımı için kullanılabilir.
-Karalahana vücudu serbest radikallere karşı koruyarak hem iç organlarda hem de cilt sağlığına karşı faydalı olur. Serbest radikaller nedeni ile oluşabilecek hastalıkların oluşma riskini azaltır.
-Kara lahananın yağ yakımına yardımcı etkisi vardır. Bu özelliği ile kilo verme sürecinde kullanılabilir. Salata, yemek ya da kaynatılarak suyu içilebilir. Bu sayede kilo verme sürecine destek olur.
-Kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını koruyucu etki yaratır.
-Beyin ve sinir sistemine karşı iyi gelir. Bu özelliği ile özellikle stres ile mücadele etmeyi kolaylaştırır.
-Kalp ve damar sağlığını korur. Kara lahana kan basıncını düzenleyerek kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır.
-Kara lahananın suyu düzenli tüketildiğinde bağırsakların zararlı maddelerden arınmasını sağlar.
-Kansızlık hastalığına karşı iyi gelir.
-Damar tıkanıklığını engelleyici etkisi vardır.
-Kas ağrılarını hafifletici etkisi vardır.
ZARARI VAR MIDIR?
Karalahana fazla miktarda sindirilemeyen şeker içerdiği için fazla tüketildiği zaman mide ağrısı, kramp, gaz ve şişkinlik yapma özelliğine sahiptir. Öte yandan ishal yapıcı özelliği vardır ve bu nedenle dikkatli tüketmek gerekmektedir. Fazla miktarda karalahana tüketimi hipotiroide sebep olabilir. Bunun sebebi de lahananın iyot eksikliğine sebep olması ve tiroid salınımını etkilemesidir.
KUTU KUTU KUTU
100 gram karalahanada;
Enerji değeri 167 kJ
Karbonhidrat 4 gram
Protein 4 gram
Yağ 0,9 gram
C Vitamini 100 mg
B1 Vitamini 0,02 mg
B2 Vitamini 0,20 mg
Karoten 5,3 mg
Kalsiyum 200 mg
Demir 1,0 mg bulunur.
Günün Vegan Tarifi
Meyveli Kurabiyeler
Malzemeler
70 gr yulaf
1 adet muz
1/2 su bardağı ahududu
Yapılışı
Fırını önceden 180 derece olacak şekilde ısıtın. Yulafın yarısını ve muzu blendere koyun ve çırpın. Yulafın kalan yarısını da ekleyin ve çok fazla ufalanmadan birleştirin. Ahududular tazeyse elle ekleyin, eğer dondurulmuşlarsa onları da ekleyip bir iki defa blenderde karıştırabilirsiniz, böylece karışmış olacaklar. Fırın tepsisine bir yağlı kağıt koyun ve hamuru üzerine yerleştirmek için kaşık kullanın. 20 dakika veya bir spatula ile kırmadan kurabiyeleri alabileceğiniz duruma gelene kadar pişirin. (Mynet)