Sayfa Yükleniyor...
Kış mevsiminin en çok tercih edilen sebzelerinden birisi olan karnabahar, vücudumuz için de sayısız faydaları bünyesinde barındırmaktadır. Yemeği yapılan, salatalarda kullanılan hatta köfte formunda kızartılan karnabahar; kış aylarında vücut direncimizi arttırma amaçlı tüketmemiz gereken en önemli besin kaynaklarından birisidir.
Kalori açısından da oldukça düşük olan karnabahar, kilo vermek isteyenlere de diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilmektedir. C ve K vitamini açısından zengin olan Karnabahar, float, niasin, pridoksin, riboflin, tiamin içerir, bunların yanında sodyum ve potasyum da içermektedir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, bakır gibi mineraller de içermektedir.
KARNABAHAR NASIL KULLANILIR?
Karnabahar çeşitli yemeklerde, kızartma yapılarak, çiğ olarak ya da haşlanarak salatası yapılmak suretiyle tüketilebilir. Ayrıca karnabahar suyu şeker hastalığı, gastrit, bronşit, karaciğer, böbrekler ve diş eti rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır.
Peki karnabaharın vücudumuza olan faydaları nelerdir?
Karnabahar kalbe iyi gelir: Karnabahar, kalp sağlığı için inanılmaz faydalı bir sebzedir. Bunun bir sonucu olarak kalp ve kardiyovasküler sistemi korumaya yardımcı olur. Hastalık riskini azaltır.
Karnabahar kolesterolü düşürmeye yardımcı olur: Karnabahar sağlıklı beslenme için çok faydalı olan lif açısından oldukça zenginidir. Lif, kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olabilir.
Karnabahar bağışıklık sistemine iyi gelir, vücut direncini arttırır: Karnabahar antioksidan içerir. Antioksidanların sağlık açısından birçok faydası vardır ve bağışıklık sistemini zayıf duruma düşüren serbest radikallerin verdiği tahribatı giderir ve serbest radikalleri bünyeden atar. Vücudu toksin maddelerden arındırması da karnabahar faydaları arasındadır.
Karnabahar vücuda kalsiyum sağlar: Karnabahar ayrıca sağlık açısından çok faydalı olan kalsiyum içerir. Kalsiyum, güçlü sinir uyarılarının iletimi gibi birçok önemli fonksiyonların sağlıklı şekilde yerine getirilmesini sağlamaktadır.
Vitamin ve mineral açısından zengindir: Çoğu insan, vücutlarına faydalı olacak besin maddelerinden ciddi olarak yoksundur. Karnabaharı düzenli olarak tüketmek, vücuda bu gerekli besin maddelerini almanın basit bir yoludur. Örneğin bir porsiyon karnabaharda; günlük C vitamini değerinin yüzde 77si bulunmaktadır. Ayrıca, vitamin K, protein, tiamin, riboflavin, niasin, magnezyum, fosfor, elyaf, vitamin B6, folat, pantotenik asit, potasyum ve manganez açısından da oldukça zengindir.
Beyne iyi gelir: Karnabahar tüketmek bilişsel fonksiyonu artırtıp, öğrenmeyi ve hafızayı iyileştiriyor. Karnabahar, beyninizin toksinlere karşı savunmasızlığını azaltabilmektedir.
Detoks etkisi yaratır: Karnabahar vücudunuzun birden fazla yolla detoks yapmasına yardımcı olur.
Göz rahatsızlıklarına faydalıdır: C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için, özellikle yaşlılarda körlüğe neden olabilecek yaşa bağlı maküler dejenerasyon riskini azaltmada etkili olabilir. Karnabahardaki sülforafan, retina dokularını oksidatif stresin neden olduğu hasardan korur, görme bozukluğunu önler ve katarakt gibi çeşitli göz rahatsızlıklarını önler.
DİĞER FAYDALAR
-Karnabahar, vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılar. A, B1, B2, C ve E vitaminlerini içerir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde sülfür, silisyum, klor ve demir de bulundurur.
-Karnabahar, özellikle buharda pişirilmesi ve suda haşlanması ile diyet yapan kişilerin ya da hastaların tercih ettiği bir sebzedir.
-İdrar söktürür.
-Mide rahatsızlıklarına karşı vücudu korur, karaciğer için oldukça faydalıdır.
-Günlük folik asit ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaya yardım eder.
-Obezite riskini azaltır.
- Karnabahar bunun yanında cilt ve saç sağlığı için de önemli bileşen vitamin ve mineraller içermektedir.
-Düzenli olarak karnabahar tüketimi saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.
-Karnabahar gibi sebzeler, C vitamini, manganez ve vücuda besin vermede yardımcı olan diğer güçlü antioksidanları içerir. Aynı zamanda indoller ve glukosinatlar olarak adlandırılan fitokimyasallar, yani glukobrasikin, glukoraphanin ve glukonastürin de içerir. Bu bileşenler vücut hücrelerini, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stres ve hasardan korur.
-Solunum yollarına faydalı gelmektedir.
Günün Haberi
234 yıldızdan sinyaller geliyor
Kanadada bulunan Lawal Üniversitesinde çalışan EF Borra ve E. Trottier, Sloan Digital Sky Surveyin verilerinden yaralanarak 2.5 milyon yıldızın görüntülerini inceleme imkanı buldular. İki bilim insanı bu yıldızlardan 234ünden sinyaller geldiğini tespit ettiler. Bilim insanları incelemeler sonucunda Güneşin yaydığı sinyallere benzer sinyallerin 234 yıldızdan yayıldığını farketti. Borra ve Trottier bu sinyalleri ileri teknolojiye sahip bir medeniyetin uzak yıldızlarla iletişim kurmak üzere gönderdiği sinyallere benzetti. Araştırmanın uzaylıları bulmak için yeterli olmadığı açık ancak en ufak bir çaba bile bizler için önemli. Nitekim bugün milyarlarca insan uzaylıların varlığı hakkında merak içinde. Bir gün uzaylıların varlığı kesinleşirse Dünyada neler sorgulanmaya başlar bu da ayrı bir merak konusu. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Bulgur ve Kinoa Salatası
Malzemeler
1 bardak ince bulgur
Yarım bardak kinoa
Kırmızı, sarı, yeşil biberler
1 havuç
1 salatalık
Birkaç kornişon turşu
1 minik turp
Kabak ve ay çekirdeği
Zeytinyağı ve limon
Yapılışı
İnce bulguru, yemeden 15 dakika önce soğuk su ile ıslatın. Eğer suyu fazla kaçırdıysanız, süzün. Daha sonra kinoayı yıkadıktan sonra 15 dk kaynatın. Soğutun. Kinoa ve bulguru karıştırıp, içerisine incecik doğradığınız bilimum sebzeleri ve sonra da zeytinyağlı limon sosunu ekleyip karıştırın. Afiyet olsun