Ne Okuyalım?


  • Oluşturulma Tarihi : 20.08.2020 08:54
  • Güncelleme Tarihi :
Ne Okuyalım?

Bu ayki kitap önerilerim biraz gecikti ama okumak için vakit bulabileceğinizi düşünüyorum. Ağustos ayı için size yine sevdiğim yazarların, sevdiğim kitaplarını önereceğim. Umarım beğenirsiniz.
Ursula K. Le Guin / Karanlığın Sol Eli: Bilimkurgu yazarları arasında en sevdiklerimden birisi olan Ursula K. Le Guin’in ilk okuduğum kitabı Karanlığın Sol Eli’ydi. İki ödül kazanarak türünün klasikleri arasına giren Karanlığın Sol Eli, dünyaya çok benzeyen Kış adlı bir gezegende geçiyor. Bu gezegende, yılın en sıcak zamanlarında bile yarı-kutup iklimi yaşanıyor ve gezegenin tüm sakinleri de çift cinsiyetli. Bu gezegende cinsiyet, bir statü ya da güç aracı olarak kullanılmıyor. Bir gün Kış’a uzaydan bir erkek elçi geliyor ve roman da bundan sonrasını bize anlatıyor.
William Shakespeare / Macbeth: Yazar Macbeth’le yükselme arzusu ve politik hırsın kişiyi neye dönüştürebileceğini dünü, bugünü ve yarını kapsayacak bir derinlikle öngörmektedir. Shakespeare'in bu ölümsüz oyunu genellikle evrensel ahlaki değerler açısından ele alınır, Macbeth'in bilinçli bir şekilde kötülüğü seçmesi ve bu seçimin bireysel ve toplumsal sonuçları üzerinde durulur. Ancak Macbeth Shakespeare'in diğer kötü adamlarına benzemez çünkü yaptığı kötülüklerden zevk almaz.
Şinasi / Şair Evlenmesi: Şair Evlenmesi oyunu, alafranga davranışları ve kıyafetiyle mahallelinin pek de hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri görüşlü bir şairin sevip istediği genç ve güzel Kumru Hanım yerine onun huysuz ve yaşlı ablası Sakine Hanım’la evlenmeye mecbur edilmesini konu edinir. Bu küçük entrika etrafında çöpçüsünden bekçisine, imamından yenge hanımına bütün mahalle halkı bir araya gelir.
Zülfü Livaneli / Son Ada: İlk başlarda çok güzel bir ada ve içerisinde huzurlu bir biçimde yaşayan insanlar vardı. Ülkenin darbeci başkanının emekliliğini huzur içinde geçirmek için adaya yerleşmesi bu cennet adada yaşayanların huzurunu kaçırdı. Başkan Son Adayı her tür anarşiden kurtarmaya kararlıydı. Bu romanda ütopyanın distopyaya nasıl dönüştüğünü görüyoruz.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu / Yaban: Kendi dönemi içindeki gerçekçilik anlayışına uygun olarak yazılmış olan Yaban’da yazar, 1. Dünya Savaşı’nın bitimiyle birlikte Sakarya Savaşı’nın sonuna kadar olan sürede bir Anadolu köyünde, köylüleri, köyün durumunu, Milli Mücadeleye ilişkin tavırlarını bir aydının gözüyle verir.
George Orwell / Paris ve Londra’da Beş Parasız: Orwell’ın romanları, her zaman beni kendisine çekmiştir. Anlatım dilinden tutun da anlattığı konulara kadar kesinlikle bizlere gerçek dünyadan bir şeyler katar. Paris ve Londra’da Beş Parasız da böyle bir kitap. 20. yüzyılın en büyük romancılarından George Orwell’in Paris ve Londra’da yaşadığı sefaleti olanca gerçekliğiyle anlattığı bu romanda eminim ki hepiniz kendinizden bir şeyler bulabileceksiniz. Orwell bu romanda, modern dünyanın insanlarının görmezden geldiği birçok konuya ışık tutmaktadır. Evsizlik, işsizlik gibi birçok hususta yaşanan sıkıntılar yazar tarafından bizlere iletilmektedir.
 
Günün Vegan Tarifi
Kırmızı Biber Kızartması
Malzemeler
4 adet büyük boy kırmızı biber
100 gram vegan peynir
Maydanoz
Tuz, karabiber, nane
½ su bardağı ayçiçeği yağı
2 diş sarımsak
2 yk sirke
Kırmızı biberleri közlüyoruz ve içerisinde bulunan çekirdekli kısmı çıkarıyoruz. Daha sonra iç dolgusunu hazırlamaya başlıyoruz. Maydanozları ince ince kıyıyoruz. Vegan peyniri, nane, karabiber ve tuzla karıştırıyoruz. Biberin içini bu dolgu ile dolduruyoruz ve ağız kısmını içe doğru kıvırıyoruz. Tencerede yağı kızdırıyoruz. Hazırladığımız biberi arkalı önlü kızartıyoruz. Üzerine sirke ve sarımsağı karıştırarak yaptığımız sostan döküyoruz. (www.vegantarifler.com)
 

Ne Okuyalım?
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz