NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 28.04.2016 08:24
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Stresi nasıl yeneriz?

Çağımızın en büyük problemlerinden biri olan stres, özel hayatımız, iş hayatımız, eğitim hayatımız gibi birçok alana darbe vuruyor, verimli olmamızı engelliyor.

Peki stresi doğal yollarla nasıl yeneriz? Eğer büyük stres altındaysanız hem spor yaparak hem de beslenme biçiminizi değiştirerek, sakinleşme yolunu bulabilirsiniz. Rahatlayacağınızı düşündüğünüz etkinliklere zaman ayırın. En önemlilerinden bir tanesi de sağlıklı ve sıkı bir diyet uygulayarak bu işi çözebilirsiniz.

HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİYİZ?

Fesleğen: Sabah ve akşam olmak üzere fesleğen yaprağı çiğnemek stresi yenmenize iyi gelecektir. Çünkü fesleğenin en önemli faydalarından biri anti-stres özelliğidir.

Adaçayı: Adaçayı bitkisi zihinsel stres ve gerginlik tedavisinde faydalıdır. 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı yaprağı ekleyin. Birkaç dakika soğumaya bırakın. Bu bitki çayı, stresi yenmek için seçilebilecek en basit yöntemdir.

Muz, avokado, yulaf: Bu besinler içerdikleri triptofan amino asidi ve potasyum minerali sayesinde stresli durumlarda azalan serotonin (uyku düzenini, iştahı, ruh halini düzenleyen hormon) salgılanmasını arttırır.

Bitter çikolata: İçeriğinde diğer çikolatalara göre daha fazla kakao bulunan bitter çikolata, magnezyum ve flavanol zengini olması nedeniyle stres azaltır.

Domates: Domatesin içerisinde bulunan ve antioksidan etkili olan likopen maddesi stresin azaltılmasında oldukça etkilidir. Likopen domates kabuğunda daha çok bulunduğu için eğer her hangi bir mide rahatsızlığınız yoksa domatesi kabuklarıyla tüketmelisiniz.

Ispanak: Bir doğal antidepresan da ıspanaktır. Folik asit açısından sağlam bir kaynak olan ıspanak hem zihinsel hem de fiziksel koruma sağlar. Folik asit yeterli alındığında vücut yeterli serotonini üretebilir ve depresyon oluşumu önlenir.

Pekmez: Pekmez de stres için çaredir. Yeterli düzeyde pekmez tükettiğiniz zaman stres belasının etkilerini azaltabilirsiniz.

Papatya, melisa, yasemin çayı: Strese karşı iyi gelen besinler arasında olan, uykusuzluk ve yorgunluğa iyi gelen bu bitkilerin çaylarından yararlanabilirsiniz.

Arpa: Bu tahıl, aynı kuru baklagiller gibi B vitamininden zengin, yavaş sindirilen ve kan şekerini diğer karbonhidrat kaynaklarına göre daha uzun süre dengeleyebilen bir besindir. Özellikle öğle ve ikindi öğünlerinde tercih edilmesi önerilir. Çorbalara ilave edilebileceği gibi haşlaması, lapası da yapılıp garnitür olarak kullanılabilir.

SPOR STRESİN DÜŞMANI

Spor yapan bireyler, egzersizler sayesinde uyku ve beslenmeyi düzene sokuyor, iştahlarını ise açıyor. Spor ile insanların kendilerine olan güvenleri artıyor. Bu mutluluk hissi de stresin azalmasını sağlıyor. Ayrıca organizma, egzersiz ile salınımı artırılan endorfinle -yani mutluluk hormonu- eğlence ve zevk almayı da artırmakta.

Öte yandan spor yapmanın kişilerin iş hayatına da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Egzersiz sayesinde algılama işlevleri gelişmektedir. Bu özellikle daha fazla oksijen ve glikozdan kaynaklanmaktadır. Kişi böylece yaşadığı olaylar ya da durumlar arsındaki ilişkileri kurmakta daha hızlı davranabilecektir. Bu da kişinin genel başarısında etkili oluyor.

Uykusuzluk çekmek, stresin neden olabileceği tipik sonuçlardan birisidir. Uykusuz kaldıkça, stresle bas edebilmemiz de zorlaşır. Düzenli spor yapmak, geceleri daha rahat uyumamızı sağlayarak uyku alışkanlığımızı normal akışına sokar.

Günün Haberi

Dikey tarlaya ödül

Roger Stirk Harbour ve partnerleri, dünyanın en büyük modern tasarım firmalarından biri. Tasarladıkları dikey tarla ile Mimarlık Dergisi’sinin Gelecek Projeleri Ödülü yarışmasında sürdürülebilirlik ödülü kazandılar. RSH web sitesine göre göktarla, tipik yoğun (endüstriyel) tarım sistemlerine bir alternatif olmayı hedefliyor.

Dikey tarla, yüksek yoğunluklu kentlerde, arazinin uygun olmadığı veya toprak yapısı zayıf olan yerlerde çok katlı yapıların içinde ürün yetiştirmek üzere dizayn ediliyor. Çok katlı tensegrity yapı, esnek olmayan dairesel çerçeve yaratmak ve tarlanın içine giren güneşi maksimize etmek için hafif bambudan tasarlandı. Bu kuleler birçok tarımsal işlem katmanını destekliyor, balıkların ve bitkilerin birlikte yaşamasına olanak sağlayan akuaponik sistem sayesinde balık atıkları ile bitkilerin beslenmesini sağlarken bitkilerden oluşan filtreleme sistemi de balıkların gelişmesini sağlıyor. (Gaia Dergi)

Tarihte Bugün

1936- Mısır'da Kral Fuad’ın beklenmeyen ölümü üzerine 16 yaşındaki Prens Faruk kral oldu.

1960- İstanbul Üniversitesi’nde çıkan olaylarda, Orman Fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz öldü. İstanbul ve Ankara’da sıkıyönetim ilan edildi.

1963- Topraksız köylüler Adana’da yürüyüş yaptı.

1993- İstanbul’daki Ümraniye çöplüğü, biriken metan gazı yüzünden patladı: 39 kişi öldü.

2003 - Kıbrıs Cumhuriyeti ile serbest geçişler çerçevesinde 25 binden fazla Rum Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçti.

Günün Fotoğrafı

Stockholm, 57 adet köprüyle birbirine bağlı tam 14 ada üzerinde kurulu.

Ne Nedir?

Toplumsal Güdüler: İnsanların toplumsal gereksinimlerinin giderilmesine yönelik güdülerdir.

Günün Bilim Haberi

Tim Peake Uzayda Rekor Kırdı

Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilen ilk İngiliz astronot olan Tim Peake, uzayda maraton koşarak yeni bir rekora imza attı. 24 Nisan'da düzenlenen Londra Maratonu'na uzaydan katılan Peake, 42 km'lik mesafeyi 3 saat 35 dakikada koşarak ABD'li astronot Sunita Williams'ın 4 saat 24 dakikalık rekorunu kırmış oldu.

Yeryüzünden 320 km yukarıda koşan Peake, koşu bandına sıkı bir şekilde bağlandı. Bu bağlama bel ve omuz bölgelerinde zorlanmalara neden olsa da Peake rekor kırmayı başardı. Peake ayrıca koşu bandı üzerinde Londra maratonunun digital versiyonunu koştu. (Haber Uzay) 

Günün Atasözü: Meramın elinden bir şey kurtulamaz: Bir işi başarmaya azmeden ve dört elle sarılan kişi sonunda kesinlikle başarı sağlar.

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script