Deprem güvenliğine dikkat!
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, geçtiğimiz gün Şirinyerde vatandaşı deprem ve kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirmek için stant açtı.
İzmirin deprem riskinden bahseden Oda, vatandaşa da kentsel dönüşüm konusunda mini bir anket yaptı. 6 sorudan oluşan ankette insanların kentsel dönüşüm konusundaki bilgileri ölçülmeye çalışıldı.
17 Ağustosun yıl dönümü amacıyla yapılan gerçekleştirilen bu etkinlikte çeşitli broşürler de dağıtıldı. Depremlerde binalarımızın yıkılması kader değildir diyen oda, inşaat mühendisleri ile depremden sonra değil önce tanışılması gerektiğini vurguladı. 17 Ağustos depreminin istatistiklerini vatandaşlarla paylaşan mühendisler, Binaların yapımı sırasında inşaat mühendisliği hizmeti alınsaydı, projeye uyulsaydı, uygun malzeme kullanılsaydı, denetim yapılsaydı, binalarda izinsiz tadilat yapılmasaydı; bu sonuçlar yaşanmayacaktı dedi.
İZMİRDE DEPREM RİSKİ NEDİR?
İnşaat Mühendisleri Odasının hazırladığı broşürdeki verilere ve rapora göre, 1999 yılında İzmir için hazırlanan deprem senaryosunda, Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğünde bir deprem olursa, her dört yapıdan birinin yıkılacağı veya ağır hasar göreceği, 6 bin 300 vatandaşın hayatını kaybedeceği ve 74 bin vatandaşın da yaralanacağı tahmin edilmektedir.
YAPINIZ NE KADAR GÜVENLİ?
İzmir Valiliği ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin birlikte 3 pilot bölgede yaptığı çalışmada toplam bin 490 bina inclenemiştir. Bu inceleme sonucu binaların depreme karşı davranışı: yüzde 55 zayıf, yüzde 41 orta iyi, yüzde 4 iyi şeklinde tespit edilmiştir.
EV SATIN ALACAKSANIZ BUNLARA DİKKAT EDİN!
-Yapının projesini elde edin. Evin oturma ruhsatı ile birlikte belediyelere müracaat ederseniz bir bedel karşılığında yapının projelerini alabilirsiniz.
Yapının projesi hakkında şu soruların cevabını mutlaka alın:
-Yapının temel sistemi zemin etüdü raporuna uygun mu?
-Yapı deprem açısından sakıncalı plan biçimine mi sahip?
Alt kat dükkan ya da otopark ise yapıda deprem yönetmeliğinde belirlenen B1 düzensizliği var mı?
-Yapıda kütle ve rijitlik düzensizlikleri var mı?
-Kolonlar ve perdeler uygun yerleştirilmiş mi?
-Düşey taşıyıcılar tüm katlar boyunca sürekliliğini koruyor mu?
-Kolonda burulma etkisi yaratacak sakıncalı kolon kiriş bağlatısı var mı?
-Yapının kullanma amacına bağlı olarak kesilen kolon, kiriş var mı?
-Projesinde gösterilen kat adedinden fazla kat çıkılmış mı?
-Bölme duvarlarının yerleri değiştirilerek tadilat yapılmış mı?
-Yapıda proje dışı ağır cephe kaplamaları var mı?
ÖNLEMLER İVEDİ BİR ÖNEME SAHİP
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da 17 Ağustos sebebiyle yaptığı açıklamada, Biliyoruz ki; ülke ve bölge düzeyinde yerleşim politikalarının fiziki planlamasının hazırlanması, kent ölçeğinde rantsal anlayıştan uzak arazi kullanım planları yapılması, afet etkilerine dayanıklı yapım sistemlerinin teşviki ve stratejisinin geliştirilmesi, uygun mühendislik tekniklerinin sağlanması, Ar-Ge desteklerinin sağlanması, hedeflenen strateji ve planların hayata geçirilmesi ve ilgili tüm kanun ile yönetmeliklerinin afet risklerini azaltma odaklı olarak yeniden düzenlenmesi ve gereği gibi uygulanması, denetlenmesi bizi dünya standartlarında çağdaş, çevre, plan, fen ve sağlık açısından uygun ve güvenli yaşam mekanlarına sahip olma amacına ulaştıracaktır. Depremlere karşı alınması gereken önlemler ivedi bir öneme sahiptir dedi.
Herkesin üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu söyleyen Koramaz, Artık, her afetten sonra sık sık yapılan 'yara sarma' anlayışından vazgeçip, bilimin, tekniğin yol göstericiliğinde afet öncesi alınacak önlemlerle, afet zararlarını kabul edilebilir sınırlara indirmek hedeflenmelidir. Türkiye Afet Güvenli Kentler oluşturma çalışmalarına hızla başlamalı, günümüz bilim ve teknolojisi kullanılarak yaşanabilir ve güvenli kentler yaratılmalıdır. Yapı denetimi sürecine ilişkin tüm mevzuat TMMOB ve bağlı Odaları ile üniversitelerin katılımıyla yeniden düzenlenmelidir şeklinde konuştu.
Günün Haberi
Uzay madenciliği için tarih verildi
Uzay madenciliği önümüzdeki yıllara damgasını vuracak. Nitekim özellikle ABD şirketleri uzay madenciliği için büyük kaynak harcıyor. Son olarak Deep Space Industries uzay madenciliği için 2020 yılını hedef gösterdi.
Yapılan değerlendirmelere göre, şirket personel ve ekipman olarak hazır durumda ancak Prospector-1 uzay aracının yapımı henüz tamamlanmadı. Aracın yaklaşık 50 kilo olması bekleniyor. Bir diğer önemli olay ise, Prospector-1'in madencilik için uygun asteroiti bulması. Araç hazır olduktan hemen sonra hedefteki asteroitleri tespit edip, bu asteroitlere inerek madencilik faaliyetlerine başlayacak. İlk etapta aracın Dünya'ya yakın hedefler seçmesi planlanıyor. (Haber Uzay)
Günün Fotoğrafı