Şiddete hayır!
Sosyal medyanın hayatımıza olan etkilerinin artması ile birlikte, şiddet olaylarından daha çok haberdar olmaya başladık. Eskiden herhangi bir yerde yaşanan olaylardan kolayca haberimiz olmazdı fakat artık bu durum değişti. Bu sebeple de hem ülkemizde hem de dünyada hayvanlara gösterilen şiddetin boyutlarının farkına varmaya başladık.
İnsanlığa olan inancımızın gün geçtikçe sarsılması, hayvana olan şiddetle üst safhalara çıkmaya başladı. Her geçen gün ülkenin başka bir yerinde ya bir kediye işkence edildiğini ya da bir köpeğin eğlence için dövüştürüldüğünü görüyor, duyuyoruz.
Peki hayvana gösterilen şiddete tanık olduğumuz zaman neler yapmalıyız?
-Eğer hayvana gösterilen bir şiddete tanık olduysanız, öncelikle tespit yapmanız gerekmektedir. Fotoğraf çekerek kanıt toplayabilirsiniz. Eğer sosyal medya üzerinden bir paylaşımda şiddet göstergeleri varsa, ekran görüntüsü alabilir; kişinin isim bilgilerini not edebilirsiniz. Günümüzde hayvana olan şiddete dikkat çekmenin en iyi yolu, sosyal paylaşım sitelerinden yapılan ifşalardır. Bu ifşalar sayesinde insanların tepkisini toplayarak, yasal sürecin başlatılmasını hızlandırıp, kolaylaştırabilirsiniz. Bu paylaşımlar ile ayrıca farkındalık da yaratılabilmektedir.
-Hayvana şiddetin kanıtlarını topladıktan sonra, hayvan hakları için mücadele eden dernek, grup ve inisiyatifleri harekete geçirmeniz gerekmektedir. Tanıdığınız, bildiğiniz ve bu konuda aktif olarak çalışmalar yürüten kişilere topladığınız kanıtları mutlaka göstermelisiniz. Bu durum da süreci hızlandıracaktır. Bu konuda bilgili olan kişiler, neyin nasıl yapılacağı konusunda tecrübeye sahip oldukları için işlemleri hızlandırabilmektedir.
-Eğer hayvana olan şiddete reelde tanık olduysanız mutlaka yanınıza birkaç tanık daha bulmalısınız. Bu sizin söylemlerinizi destekleyecek, inanılırlığınızı da arttıracaktır. Hatta eğer çevrede polis ya da dernek gönüllüleri varsa onunla iletişime geçmeniz de tanıklık açısından işe yarayacaktır. Daha sonra şikayet dilekçesi yazmanız gerekecektir. Doğru kuruma suç duyurusunda bulunmanız da oldukça önemlidir. Bu konuda Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP)ın sitesinden şikayet dilekçeleri örneklerinden yararlanabilirsiniz.
-Yapılması gereken her şeyi yaptıktan sonra sıra konunun takipçisi olmaya gelmektedir. Şikayet ettikten sonra beklemek bir işe yaramaz. Şikayette bulunduğunuz kurumdan sürekli olarak güncelleme talep almalı, konunun peşini bırakmadığınızı da hissettirmelisiniz.
ŞİKAYET EDİN!
Hayvana olan şiddetin peşini asla bırakmayın. Bu kişi ya da kurumları mutlaka ifşa ederek, şikayette bulunun. Orman Bakanlığından yapılan bir açıklamada, Ayrıca, hayvan haklarına yönelik yapılan ihlallere karşı, daha hızlı ve etkili hizmet verebilmek maksadıyla hayvanhaklari@ormansu.gov.tr elektronik posta adresi oluşturduk. Hayvan hakları ihlallerinin önlenebilmesi için duyarlı vatandaşlarımızın ihbarlarını bu adrese bildirmelerini bekliyoruz ifadeleri kullanılmaktadır.
Bildiğiniz ve olayın peşini bırakmayacak her kuruma mutlaka şikayet dilekçesi gönderin ve işin sonunu asla bırakmayın. Bu tip konularda özellikle sosyal medyanın gücünden yararlanmayı ihmal etmeyin.
Şiddet Çeşitleri
Kanunlarımıza göre ülkemizde hayvana şiddet olarak nitelendirilen durumlar aşağıda listelenmiştir. Bu tip şeylere tanık olduğunuz takdirde lütfen bir yetkili ile iletişime geçin.
-Tıbbi amaç dışında organ veya dokuların alınması,
-Tedavi amacı olmayan kulak ve kuyruk kesimi, ses tellerinin alınması, tırnak ve dişlerin sökülmesi,
-Tıbbi amaçlar dışında, onun türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda hormon ve ilaç vermek,
-Başlıca seçenek olmadığı halde bilimsel çalışmalarda deney hayvanı olarak kullanmak,
-Acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde, film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanmak,
-Hayvanları başka bir hayvanla dövüştürmek,
-Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fizyolojik veya psikolojik acı çektirmek,
-Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak,
-Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, işkence yapmak,
-Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek.
Günün Vegan Tarifi
Bamya Çorbası
Yarım su bardağı kuru bamya
Dilimlenmiş yarım limon
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet ince kıyılmış soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
5 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı limon suyu
2 adet patates
Öncelikle patatesleri haşlıyoruz. Küçük küçük dilimleyip bekletiyoruz. Dilimlenmiş limon ve suyu bir tencereye alarak bamyaları diri bırakacak şekilde haşlıyoruz. Suyunu süzdüğümüz bamyaları rondodan geçiriyoruz. Daha sonra zeytinyağını ve soğanları tencereye alıyoruz. Soğanlar sararana kadar kavuruyoruz. Ardından salçayı ekleyip iyice çeviriyoruz. Daha sonra rondodan geçirdiğimiz bamyaları, limonu ve patatesleri de ekleyip üzerine göz kararı su ekliyoruz. Daha sonra kaynayana kadar pişiriyoruz. İsteyen pul biber ve naneyle de süsleyebilir. Afiyet olsun
Günün Fotoğrafı